Ce probleme poti avea din cauza tiroidei

Iata mai jos cateva dintre probleme cu care te poti confrunta daca iti neglijezi sanatatea.
  • Publicat:
Ce probleme poti avea din cauza tiroidei
Ce probleme poti avea din cauza tiroidei

Tiroida – iata glanda care domina functionarea intregului nostru organism. De aceea, mentinerea sanatatii ei este vitala. Femeile, indeosebi, prezinta un risc mai mare de a dezvolta probleme tiroidiene o data cu inaintarea in varsta si in special, daca exista boli tiroidiene in familie.

Ce este tiroida?
Tiroida este o glanda mica, sub forma de fluture, situata in partea de jos a gatului. Functia acestei glande este sa secrete hormoni tiroidieni. Principalii hormoni eliberati sunt triiodotironina, abreviata ca T3 si tiroxina, abreviata ca T4. Acesti hormoni tiroidieni livreaza energie celulelor corpului.

Ce boli pot aparea din cauza tiroidei?

Hipotiroidia
Aceasta apare cand glanda tiroida este insuficient activa, formata necorespunzator la nastere, indepartata chirurgical partial sau total sau devine incapabila sa produca suficienti hormoni tiroidieni. Una dintre cele mai comune cauze ale hipotiroidei este afectiunea autoimunitatii numita Hashimoto, in care anticorpii tintesc gradual tiroida si ii distrug abilitatea de a produce hormoni.

Simptomele hipotiroidei includ oboseala, cresterile inexplicabile in greutate, depresia, dificultatile de concentrare, pielea uscata ce prezinta senzatii de mancarime, deteriorarea parului, sensibilitatea la temperaturi extreme, constipatia, crampele musculare, fluxul menstrual crescut, infertilitatea.

Hipertiroida
Apare atunci cand glanda tiroida devine hiperactiva si produce prea multi hormoni tiroidieni. Cea mai frecventa cauza a hipertiroidei este tot o afectiune a autoimunitatii cunoscuta ca boala Graves, in cazul careia anticorpii actioneaza asupra tiroidei si determina accelerarea productiei de hormoni.

Simptomele hipertiroidei sunt: nervozitatea, iritabilitatea, transpiratia excesiva, subtierea pielii, fragilizarea parului, slabiciunea musculara in special in zona bratelor superioare si a coapselor, tremurul mainilor, tulburarile de panica, insomnia, accelerarea batailor  inimii, pierderile in greutate, fluxul menstrual scazut.

Afectiunea autoimunitatii tiroidiene
Cele mai multe disfunctii ale tiroidei sunt cauzate de aceasta afectiune care se refera la perturbarea abilitatii naturale a corpului de a diferentia tesuturile, organele si glandele de bacteriile exterioare, virusuri sau alti agenti patogeni. Aceasta poate determina sistemul imunitar sa atace in mod gresit zonele afectate, producand anticorpi. In cazul afectiunii autoimunitatii tiroidiene, anticorpii fie distrug gradual tiroida, fie o fac hiperactiva.

Gusa/Noduli tiroidieni
Uneori, tiroida poate creste in dimensiuni, in principal din cauza bolilor Hashimoto, Graves, deficientelor nutritionale sau a altor dezechilibre tiroidiene. Atunci apare gusa.

In cazul acesteia, simptomele pot fi sensibilitatea la atingerea marului lui Adam, dificultatile de respiratie, senzatia de sufocare sau lipsa de aer, tusea, raguseala sau senzatia ca exista alimente ramase in gat.

Unele persoane pot dezvolta si anumite chisturi, atat solide, cat si umplute cu lichide, noduli, tumori si umflaturi la nivelul glandei tiroide.

Simptomele nodulilor tiroidieni includ palpitatii, insomnie, pierderi in greutate, tremur si alte simptome comune cu ale hipertiroidei.

Cancerul tiroidian
Un mic procent din acesti noduli tiroidieni sunt cancerosi. Aceasta forma de cancer este destul de rara, dar totusi incidenta ei este in crestere.

Cancerul tiroidian, in special la inceputul dezvoltarii sale poate sa nu provoace nici un fel de simptome.

Dar, pe masura ce creste, apar si semnele acestuia: senzatia unui nodul in gat, marirea gatului, ganglioane marite, raguseala, dificultati de vorbire, modificari de voce, dificultati de inghitire sau sentimentul de sufocare, dificultati de respiratie, dureri in gat si ale gatului, inclusiv dureri ce se prelungesc pana in zona urechilor, tuse persistenta sau cronica, asimetrie a glandei tiroide (noduli mari pe o parte).

Tiroidita
Aceasta apare cand tiroida se inflameaza, din cauza unor bacterii sau boli virale.

Tu ai pe cineva in familie care a avut probleme cu tiroida?


Citeste si Mereu obosita? Afla care este cauza!
                  Ma gandesc la mine

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”