Cât durează vindecarea unei fracturi? Explică ortoped Daniel Vîlcioiu

Există fracturi ale oaselor sănătoase şi fracturi ale oaselor bolnave, aşa zis fracturi patologice. Iată de cât timp este nevoie pentru vindecarea unei fracturi
  • Publicat:
Cât durează vindecarea unei fracturi? Explică ortoped Daniel Vîlcioiu
Cât durează vindecarea unei fracturi? Explică ortoped Daniel Vîlcioiu, foto arhivă

Fractura este o afecţiune a oaselor reprezentată de o întrerupere parţială sau completă a continuităţii osoase. Apare ca urmare a aplicării unei forţe care depăşeşte rezistenţa osului. Cât durează vindecarea ei? Ce presupune vindecarea unei fracturi? Am aflat de la dr. Daniel Vîlcioiu, medic specialist Ortopedie – Traumatologie, specializat în chirurgia mâinii, de la Spitalul Clinic Colentina din Capitală.


Care sunt etapele vindecării unei fracturi? ”Prima fază a unei fracturi este cea inflamatorie, în care osul sângerează ca urmare a fracturii, formându-se un hematom” explică dr. Daniel Vîlcioiu. Procesul de vindecarea al unei fracturi este deosebit de complex. Iată ce se întâmplă ”Sângele din această zonă începe să se coaguleze şi să formeze o reţea care va asigura o stabilitate structurală şi un cadru pentru formarea de os” a continuat medicul ortoped. Trebuie să ştiţi că este nevoie de răbdare atunci când aţi suferit o fractură. ”Această fază durează până la 4 săptămâni” a adăugat dr. Vîlcioiu.

În a doua fază de vindecare a unei fracturi se formează un ţesut fibros

A doua fază este cea de producţie osoasă în care se formează un calus moale, reprezentat de un ţesut fibros similar cartilajului. ”Pe măsura ce vindecarea continuă, calusul moale este înlocuit de calusul dur, care este similar ca structură cu osul” spune dr. Daniel Vîlcioiu. Cât durează acestă fază a vindecării unei fracturi? ”Acest proces continuă până la 6-12 săptămâni, în funcţie de mărimea osului şi de tipul fracturii. Uneori se poate extinde până la un an, în cazurile mai grave” a explicat ortopedul.

Etapa a treia în vindecarea unei fracturi – etapa de remodelare osoasă

După procesul descris mai sus, urmează ultima fază a vindecării fracturii. ”A treia fază este cea de remodelare osoasă, care durează câteva luni, în care calusul devine mai compact şi revine la forma osului iniţial” a încheiat medicul de la Spitalul Colentina.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân