Candidoza în timpul sarcinii: de ce apare și cum o tratăm corect?

Candidoza în timpul sarcinii: de ce apare și cum o tratăm corect?

Candidoza vaginală este una dintre cele mai des întâlnite infecții, fiind activată, în majoritatea cazurilor, de consumul de antibiotice și imunitatea scăzută. Peste 75% dintre femei se confruntă cu această infecție, la un moment dat în viață, dar prea puține dintre acestea știu care sunt cauzele și nici nu urmează tratamentul ca la carte, motiv pentru care episoadele de candidoză reapar frecvent.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate, explică de ce apare candidoza în timpul sarcinii și cum se tratează corect.

Cauzele „activării” candidozei în timpul sarcinii

Candidoza, cunoscută și sub numele de infecție cu Candida sau micoză vaginală, este o infecție fungică foarte frecventă în timpul sarcinii. Aceasta este cauzată de o creștere excesivă a ciupercii Candida albicans, care se găsește în mod normal în vagin în cantități mici.

Nivelurile crescute de estrogen din timpul sarcinii pot favoriza dezvoltarea necontrolată a acestei ciuperci, deoarece estrogenul promovează acumularea de glicogen în celulele vaginale, furnizând astfel o sursă de hrană pentru aceste microorganisme.

De asemenea, schimbările hormonale pot modifica pH-ul vaginului, creând un mediu mai prielnic pentru dezvoltarea ciupercilor.

Sarcina poate afecta și sistemul imunitar al femeii, făcând-o mai susceptibilă la infecții, inclusiv cele cu Candida.

Igiena intimă precară, stresul, anumite antibiotice sunt și ele pe lista posibililor vinovați pentru apariția candidozei în timpul sarcinii.

Cele mai frecvente simptome ale infecției cu Candida sunt:

  • Mâncărimile intense și usturimea în zona vaginală
  • Secreții vaginale alb-gălbui, dense și cu consistență brânzoasă
  • Roșeața și iritația vulvei
  • Durerea sau usturimea în timpul actului sexual sau la urinare

Tratamentul pentru candidoză vaginală în sarcină, doar la recomandarea medicului

Cu toate că se tratează ușor, multe dintre persoanele care au contractat infecția nu iau în seamă simptomele sau cred că acestea vor dispărea de la sine.

Uneori se apelează la diverse leacuri din auzite sau descoperite pe internet, cum ar fi spălăturile vaginale cu bicarbonat sau diverse ceaiuri, care fie mai rău fac, fie doar ameliorează temporar unele simptome, fără să rezolve de fapt „rădăcina” problemei.

Tratamentul corect al candidozei constă în administrarea de medicamente antifungice de tip creme sau ovule pe bază de clotrimazol sau miconazol, DOAR la recomandarea medicului ginecolog,  cu atât mai mult în timpul sarcinii, atât pentru siguranța mamei, cât și a fătului.

Alte măsuri ce pot ajuta la ameliorarea simptomelor și la prevenirea episoadelor recurente de candidoză sunt igiena adecvată a zonei intime (fără produse parfumate sau spălături intravaginale), purtarea de lenjerie intimă lejeră, din materiale naturale, hidratarea corectă, dieta echilibrată și administrarea de antibiotice doar la indicația medicului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc