Băutura pe care românii o consumă zilnic pentru energie, dar care declanșează migrenele. În ce cantitate trebuie consumată?

Migrenele se clasează pe locul trei în prevalența bolilor, la nivel global. Află ce băutură și în ce cantități îți declanșează migrenele.
  • Publicat:
Băutura pe care românii o consumă zilnic pentru energie, dar care declanșează migrenele. În ce cantitate trebuie consumată?
Foto: shutterstock

Migrenele se clasează pe locul trei în prevalența bolilor, la nivel global. Dacă bei zilnic mai mult de trei băuturi care conțin cofeină, află că cercetătorii susțin că pot produce migrene.

Una sau două căni de cafea sau alte băuturi care conțin cofeină nu au fost asociate riscului de a declanșa migrenele, dar mai mult de trei cafele pe zi declanșau aceste dureri majore de cap.

Persoanele care nu consumă cofeină cu regularitate însă, riscă să se confrunte cu migrene chiar și după una sau două cafele pe zi. Migrenele sunt pe locul trei în prevalența bolilor la nivel global, după durerile de cap și cariile dentare.

Alături de durerile de cap severe, simptomele migrenelor pot include halucinații, stări de greață, sensibilitate la lumină și sunete. Mulți pacienți au raportat de-a lungul studiului diverși factori care să le declanșeze migrenele, inclusiv starea vremii, stresul, medicația, anumite alimente și băuturi, dar și tulburările de somn

Dr. Elizabeth Mostofsky, autor al studiului, a explicat că „în timp ce există potențiali declanșatori, precum lipsa somnului, care pot crește riscul de migrene, rolul cofeinei este destul de complex, în special pentru că poate declanșa un atac, dar poate ajuta și la controlarea simptomelor. Impactul cofeinei depinde atât de doză, cât și de frecvență, dar pentru că există câteva studii realiate asupra riscului imediat, există dovezi limitate pentru a formula recomandările pentru pacienții cu migrene”.

La studiu au luat parte 98 de participanți care sufereau frecvent de migrene, iar timp de șase săptămâni au fost nevoiți să țină un jurnal electronic. Rezultatele arată că printre participanții care consumau rar băuturi cu cofeină, chiar și 1-2 căni pe zi, creșteau riscul de a se confrunta cu o migrenă. Participanții care consumau băuturi ce conțineau cofeină, dacă consumau 1-2 căni pe zi, nu se confruntau cu migrene, în schimb, mai mult de 3 căni pe zi duceau la riscul de a se confrunta cu migrene.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân