Atentie maxima la procedurile cosmetice daca ai herpes!

Herpesul este genul de surpriza neplacuta care poate aparea exact cand te adresezi esteticianului pentru o procedura de infrumusetare putin mai... invaziva. De aceea, orice metoda ai prefera, tine cont ca virusul herpetic te pandeste.
  • Publicat:
Atentie maxima la procedurile cosmetice daca ai herpes!
Atentie maxima la procedurile cosmetice daca ai herpes!

Herpesul este genul de surpriza neplacuta care poate aparea exact cand te adresezi esteticianului pentru o procedura de infrumusetare putin mai… invaziva. De aceea, orice metoda ai prefera, tine cont ca virusul herpetic te pandeste.

Exista multe cazuri cand cosmeticienele au primit chiar a doua zi reclamatii de la paciente carora le-au efectuat un make-up tatuaj semipermanent sau permanent al conturului buzelor sau a intregii guri. Evident, nu vorbim despre contaminare in timpul procedurii, ci doar de recidiva unui herpes „biruit” aparent de organism.

Sub stresul chimic, fizic ori mecanic al zonei, exista riscul migrarii virusului cantonat pe traiectul terminatiilor nervoase. Aceeasi surpriza o poti avea dupa o sedinta din cadrul terapiei de epilare de lunga durata cu lumina intens pulsata, daca pe zona interesata ai avut vreodata un herpes.

Mai sunt si alte proceduri invazive ce pot acutiza infectii, multe efectuate chiar de medici, dermatologi sau esteticieni ce ar trebui sa discute in amanunt cu pacienta si aceste aspecte inainte de demararea procedurii. Exemple sunt peelingul mai invaziv, augmentarea conturului buzelor cu substante de umplere sau mezolifting, injectarea de aminoacizi si acid hialuronic in vederea unei hidratari profunde.

Previne reactiile cutanate!

Chiar daca esti nefericita purtatoare a unui herpes, asta nu inseamna insa ca nu poti beneficia de proceduri de beauty ce pot sterge riduri, santuri si chiar ani de pe chip! Insa trebuie sa efectuezi profilaxia infectiei prin zovirax local, aciclovir comprimate de cateva ori pe zi, timp de 5 zile.

Evident ca in cazul aparitiei herpesului, dar mai ales a recurentei acestuia, ar trebui sa te adresezi unui medic. Din pacate, oamenii considera leziunea ca pe o afectiune dermatologica locala care, oricat de suparatoare ar fi, nu pare prea grava. In realitate, insa, infectia herpetica este o afectiune sistemica serioasa, care trebuie tratata si considerata drept o afectiune contagioasa, cu potential periculos. De exemplu, neglijarea localizarii oculare poate duce la orbire!
 
Ce faci cand virusul isi manifesta prezenta?
 
Trebuie sa fie clar ca prima masura terapeutica recomandata este aplicarea unguentului cu aciclovir, pe care il gasim la farmacie, in tubulete miniaturale. Zona trebuie permanent acoperita inca de la primele semne, pentru a evita autoinfectarea, dar si pentru a reduce contagiozitatea. Multi medici spun ca nu ar fi recomandata aplicarea plasturilor speciali, antiherpetici, pe motivul ca rana se va usca mai repede in contact cu aerul.

Multi pacienti ii prefera pentru ca au observat ca rana ii deranjeaza mai putin daca in prealabil, pe sub plasture, rana a fost acoperita cu aciclovir unguent. O explicatie a ameliorarii simptomelor consta si in prezenta substantelor calmante cu care este imbibat plasturele. De asemenea, conteaza evitarea contactului cu apa sau a cosmeticelor cu leziunea.

In plus, plasturele cel transparent poate fi acoperit, la nevoie, cu anticearcan sau fond de ten compact, un artificiu ce necesita ceva ajustari si dexteritate, dar macar acopera veziculele inestetice si nu intra in contact direct cu leziunea. In functie de gravitatea leziunilor, este posibil ca medicul sa recomande anumite terapii imunomodulatoare, precum cea cu Isoprinosine. Aceasta se intinde pe o perioada lunga si trebuie sa fie sustinuta.

Concluzia? Informeaza-ti medicul si esteticianul daca ai suferit vreodata de un herpes cu localizare periorala inainte de a-ti tatua buzele, a le mari, a accentua conturul buzelor cu substante de umplere. 

 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Chirila
Andreea Chirilă este absolventă a Facultăţii de Filosofie şi a ocupat timp de 8 ani funcţia de editor coodonator al revistei “Ce se întâmplă, doctore?”. De asemenea, Andreea Chirilă s-a ocupat de rubrica de beauty a revistei, prin pictoriale, articole dedicate tendinţelor din make up, ...
citește mai mult
Safir – aparatul dentar incolor
Safir – aparatul dentar incolor
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân