Anemia pernicioasă este mai frecventă la femei și poate avea consecințe neurologice severe, avertizează medicii

  • Publicat:
Anemia pernicioasă este mai frecventă la femei și poate avea consecințe neurologice severe, avertizează medicii

Anemia pernicioasă sau anemia prin deficit de B12 poate avea consecințe neurologice ireversibile dacă nu e descoperită și tratată în timp util.

Anemia pernicioasă: cauze, simptome, tratament

Anemia pernicioasă apare îndeosebi la femeile trecute de vârstă de 50 de ani, însă la risc sunt și persoanele vegane stricte sau copiii alăptați de mame vegane.

Mecanismul pe scurt este următorul: stomacul normal conține la nivelul pereților niște celule care secretă o proteină numită Factor Intrinsec. Vitamina B12 pe care omul o obține din alimente nu se poate absorbi în organism că atare, ci necesită cuplarea cu acest factor intrinsec secretat la nivelul stomacului.

Cauzele care duc la deficitul de secreție al factorului intrinsec sunt gastritele atrofice și anaclorhidria (lipsa secreției gastrice a acidului clorhidric) care recunosc cauze autoimune.

Alte cauze care pot conduce la anemie prin deficit de vitamina B12:

  • consumul cronic de alcool
  • chirurgia bariatrică pentru obezitatea morbidă
  • pancreatită cronică

Manifestările clinice se instalează treptat și, în cele mai multe cazuri, domină următoarele simptome (de altfel și cele mai comune):

  • oboseală cu scăderea progresivă a toleranței la efort
  • palpitații
  • cefalee

Când ar trebui să mergem la medic?

Cel mai adesea, bolile grave sunt diagnosticate târziu pentru că pacienții nu asociază oboseala cu un simptom real, ci mai degrabă cu o consecință a stilului solicitant de viață.

Dacă oboseala persistă, se accentuează și nu se remite după o perioada de odihnă, trebuie ajuns la medic.

Tratamentul durează toată viața (gastrită atrofică este ireversibilă) și este cu vitamina B12 care acum este disponibilă și sub formă de tablete (mai puțîn accesibile la noi). Uneori este necesară asocierea de acid folic și fier la tratament.

ATENȚIE! Persoanele cu anemie pernicioasă au un risc de 2-3 ori mai mare de a dezvolta carcinom gastric, de aceea uneori se indică endoscopie gastrică periodică.

Citește și: Atenție la anemie, poate fi semnul unui cancer extrem de agresiv

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân