Alergii suspecte: „Bube cât bobul de fasole după ce am mâncat o înghețată”

O cititoare intreaba specialistul.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Alergii suspecte:
Alergii suspecte

Alergiile alimentare ne pot lua oricand prin surprindere, iar o cititoare a revistei „Ce se intampla, doctore?” a patit-o pe propria piele. Dupa ce a mancat o inghetata, s-a trezit cu o eruptie cutanata. Cum ar trebui sa procedam in astfel de situatii? Oana ne lamureste.

Ma numesc Mioara, am 39 de ani, si in urma cu 3 luni mi-am trimis fata sa cumpere o inghetata de la un magazin, iar dupa ce am mancat-o, la cateva zile, mi-au aparut niste bubite pe corp (destul de mari, cam cat bobul de fa­sole care ma ma­nan­ca si care nici acum nu mi-au dis­pa­rut). Am fost la medic am facut injectii
hidro­cortizon, dar nici un rezultat definitiv. Bubitele imi treceau doar in perioada cat isi facea efectul injectia in corp dupa imi apareau din nou. Am tinut si regimul pe care mi l-a prescris doctorul, dar nimic. Despre ce poate fi vorba?

Daca ati fost diagnosticata cu o alergie alimentara inteleg ca ati facut testele cutanate adecvate si dieta care v-a fost recomandata nu mai contine principalii alergeni. Daca eczemele persista si nu apare nici o ameliorare dupa o sapta­mana, se incearca un alt regim.

In aceasta perioada, se recomanda alimente pure si trebuie evitata mancarea la restaurant pentru ca si medicul si pacientul trebuie sa cunoasca exact compozitia alimen­te­lor, eventual pacientul trebuie sa isi noteze ab­solut tot ce consuma.

Apoi, cantitati mici din alimentele care trebuie testate se ingera in pre­zenta medicului si se ob­serva reactiile pacientului. Cea mai buna dovada pen­tru alergie o reprezinta agravarea sau recru­des­centa simp­to­melor dupa reintro­ducerea noului aliment.

Cel mai bun tratament il reprezinta in prima faza evitarea alimentului in cauza, iar in ceea ce pri­veste desensibilizarea orala trebuie ca schema sa fie controlata atent de medic, intrucat in alte cazuri nu s-a dovedit eficienta.

Trebuie sa va inarmati cu rabdare si sa intelegeti ca daca suferiti de alergie alimentara severa, aceasta nu trece peste noapte si doar cu o simpla dieta, ca medi­ca­mentele pe care vi le-a recomandat doctorul nu vindeca boala si ca sunt eficiente doar in criza pentru calmarea simptomelor.

In cazul in care ingerati accidental alimentul alergen trebuie sa colaborati cu medicul curant o perioada mai lunga. Multa sanatate!

Citeste si
Stiai ca exista alergia la sex?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Parkinson nu e doar
Parkinson nu e doar "un simplu tremor"
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân