Alergie sau COVID-19 în cazul ochilor înroșiți și mâncărimilor? Cum știm de ce suferim în funcție de simptome?

Am stat de vorbă cu dr. Alina Gheorghe, medic oftalmolog, care ne-a explicat cum știm cu ce ne confruntăm în funcție de simptome: alergie sau COVID-19?
  • Publicat:
  • Actualizat:
Alergie sau COVID-19 în cazul ochilor înroșiți și mâncărimilor? Cum știm de ce suferim în funcție de simptome?
Dr. Alina Gheorghe, medic oftalmolog

De mai bine de un an știm că pentru a ne feri de noul coronavirus o igienă corespunzătoare este extrem de importantă. Mâinile duse la ochi pot fi un risc de infecție cu COVID-19, dar în același timp ne aflăm și în sezonul alergiilor. Doctor chirurg oftalmolog Alina Gheorghe răspunde întrebărilor specifice legate de acest subiect: alergie sau COVID-19?

Alergie sau COVID-19?

Care este diferența dintre COVID-19 și alergii? Cum ne dăm seama cu ce ne confruntăm în funcție de simptome?

Dr. chirurg oftalmolog Alina Gheorghe: Principala deosebire este că infecția cu SARS-Cov-2 este una virală, respiratorie. Așadar, în cazul acesteia, pe lângă simptomele oculare precum senzația de ochi grei, uscați, dureroși, sensibili la lumină,  predominante vor fi simptomele care afectează starea generală a persoanei afectate  și, apoi respiratorii.

De cealaltă parte, în cazul unei alergii la nivel ocular, simptomele sunt predominant localizate în această arie și se manifestă prin inflamarea  conjunctivei, lăcrimare excesivă, ochi iritați și roșii.

Un diferențiator clar al tipurilor de simptome este istoricul medical al pacientului. Dacă vorbim despre persoane care au deja un spectru de alergeni confirmați, posibilitatea ca acesta să se extindă este foarte mare. Mai mult, în cazul în care, spre exemplu, în cazul alergiei la polen, odată cu venirea primăverii apare factorul declanșator, atunci simptomele enumerate mai sus pot fi mai ușor calificate ca fiind unele specifice alergiilor. Sigur că în cazul acestor persoane, pe lângă simptomele oculare, pot apărea și cele generale de nas înfundat și senzație de respirație îngreunată.

Există totuși o ușoară asemănare între cele două: conjunctivita. Cum știm când este vorba de o conjunctivită virală și una alergică?

Dr. Alina Gheorghe: Din acest punct de vedere da, conjunctivita este o asemănare. Aceasta înseamnă, în general, o inflamație a conjunctivei, de diverse cauze – bacteriană, virală sau alergică. În cazul tuturor acestor tipuri de conjunctivite, secrețiile oculare sunt abundente și apoase. În cazul conjunctivitei alergice, se adaugă senzația importantă de mâncărime, pe cand în cazul conjunctivitei virale, senzația de ochi uscat este predominantă. Aici poate fi deosebirea de simptome care ar putea să ne clarifice etiologia conjunctivitei – COVID-19 sau alergie.

Vizita la medicul oftalmolog

În ce situații apelăm la medicul oftalmolog? Care sunt semnele care ar trebui să ne îngrijoreze?

Dr. Alina Gheorghe: Orice semn sau simptom apărut la ochi, orice incovenient trebuie raportat medicului oftalmolog, mai ales în cazul epidemiologic acut sau în cazul pacienților care au afecțiuni oftalmologice. Este recomandat și ca persoanele care suferă de conjunctivită să se testeze și de COVID-19.

Cum putem ameliora simptomele până efectuăm vizita în cabinetul medicului?

Dr. Alina Gheorghe: Sunt norme de igienă generală care trebuie respectate și anume spălatul frecvent pe mâini, evitarea suprafețelor murdare, evitarea spațiilor care sunt expuse la praf sau substanțe toxice.

Tot pentru curățarea și lubrifierea suprafeței oculare, recomand folosirea lacrimilor artificiale cu o frecvență de 3-4 ori pe zi.

Tratamentul pentru alergii poate afecta în vreun fel răspunsul imunitar asupra vaccinării?

Dr. Alina Gheorghe: Nu, fiind vorba preponderent de un tratament local, cu picături, concentrația sistemică a acestor medicamente este infimă și nu are niciun efect negativ asupra sistemului imunitar. Așadar, pentru o ultimă și poate repetitivă clarificare: tratamentul pentru alergiile oculare nu afectează răspunsul organismului la vaccinare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Dr. Alina Gheorghe - Medic primar oftalmolog
Dr. Alina Gheorghe este chirurg oftalmolog la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București și predă la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila. Este doctor în științe medicale, șef lucrări și face parte, totodată, din board-ul Consiliului European de Oftalmologie și ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”