Ai hernie inghinală mică? Trece sau trebuie reparată?

Ce este o hernie inghinală? Chirurgul Sebastian Grădinaru vine cu explicații.
  • Publicat:
Ai hernie inghinală mică? Trece sau trebuie reparată?
Dr Sebastian Grădinaru, foto arhivă

”Hernia este o afecțiune prin care un viscer (un organ) se deplasează (herniere) din cavitatea sa anatomică, printr-un punct mai puțin rezistent sau defect. Este definită medical ca „exteriorizare a unui viscer pe un traiect anatomic preformat” explică dr. Sebastian Grădinaru, medic chirurg. Am aflat mai multe despre semnele și simptomele herniei inghinale și dacă este periculos să lași hernia inghinală nereparată.

 

CSÎD: Cum poate realiza un pacient dacă are o hernie inghinală?

Dr. Sebastian Grădinaru: La debutul simptomatologiei poate apărea durerea. Dar semnul de certitudine este apariția unei formațiuni pseudotumorale în regiunea inghinală. Spunem pseudotumorală pentru că este o formațiune care apare atunci când presiunea intraabdominală este crescută, este de exemplu poziția de otostatism. Sau atunci când pacientul tușește sau strănută, și această formațiune pseudotumorală poate avansa în timp până la nivelul scrotului.

Ce se întâmplă dacă nu reparăm

CSÎD: Toate herniile inghinale trebuiesc reparate?

Dr. Sebastian Grădinaru: Absolut toate herniile inghinale trebuiesc reparate. Orice hernie, oricât de mică ar fi, trebuie reparată pentru că niciodată o hernie mică nu va dispărea ci din contră, va ajunge o hernie mare. Aşa încât un mare profesor spunea că nicio hernie nu este prea mică pentru a fi operată dar poate deveni prea mare ca să nu mai poată fi operată.

De ce trebuie intervenit din timp pentru repararea herniilor inghinale

CSÎD: Care sunt avantajele reparării minim invazive a herniei inghinale?

Dr. Sebastian Grădinaru: Există nişte avantaje legate de mecanismul patogenic şi există nişte avantaje legate de recuperarea pacientului. Ca atare, la herniile inghinale reparate miniminvaziv plasa se pune în interiorul cavității peritoneale, adică properitoneal, între peritoneu şi peretele muscular, în timp ce la herniile clasice plasa se pune în afara peretelui muscular astfel încât presiunea din cavitatea peritoneală nu face altceva decât să lipescă plasa peste defectul parietal, în timp ce la hernia clasică presiunea din interiorul cavității peritoneale încearcă să dezlipească plasa de pe peretele muscular. Deci din punct de vedere fiziopatogenic acesta este un beneficiu, în sensul că presiunea din cavitatea peritoneală ajută la reintegrarea plasei în țesutul muscular pe care se fixează în principiu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân