6 simptome „tăcute” ale unui atac de cord pe care nu ar trebui să le ignori niciodată

Ai putea fi suferit un atac de cord și să nu îți dai seama? Acestea sunt semnele subtile pe care femeile de multe ori le trec cu vederea.
  • Publicat:
6 simptome „tăcute” ale unui atac de cord pe care nu ar trebui să le ignori niciodată

Iată ce se întâmplă când cineva suferă un atac de cord într-un film: Personajul (de obicei un bărbat) se crispează de durere, își încleștează mâinile în piept, se apleacă și cade la pământ. Deși aceste incidente sunt cu siguranță posibile în viața reală, nu toate atacurile de cord urmează acest tipar. De fapt, unele persoane află că au avut un atac doar după unul ulterior care îi trimite la spital.

Se consideră că o persoană a avut un «ataci de cord tăcut» dacă a suferit leziuni la inimă, dar nu a avut suficiente simptome clasice pentru a merge la spital.

De multe ori acele persoane află că acest lucru s-a întâmplat abia după ce au avut un al doilea atac de cord și acela care a fost primul, tăcut, apare în rezultatele testelor.

Atacurile tăcute pot apărea chiar și în timpul somnului fără să te trezească în totalitate. De exemplu, s-ar putea să te trezești brusc la sfârșitul atacului, dar să atribui ceea ce simți unui coșmar sau sforăitului.

Aceiași factori de risc pentru un atac de cord tipic se aplică și la un atac de cord tăcut. Hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat, diabetul, fumatul, nivelurile ridicate de stres, consumul de substanțe interzise și istoricul familial te fac mai predispus la acest tip de atac.

Pacienții diabetici pot fi în special expuși unui risc crescut de atac de cord tăcut pentru că diabetul cronic cauzează degenerarea nervilor autonomi ai inimii, care de obicei te alertează cu privire la un atac de cord. 

De asemenea, femeile pot avea un risc mai mare să nu recunoască semnele acestuia, deoarece au tendința de a avea simptome atipice pentru atacurile de cord, cum ar fi dureri abdominale, disconfort în maxilar sau doar senzația de rău general.

Deși sunt mai dificile de identificat decât cele ale unui atac de cord obișnuit, există câteva semne subtile că inima ta ar putea fi stresată. Iată câteva semne potențiale ale unui atac de cord tăcut:

Ai brusc senzație de lipsă de aer

Inima și plămânii lucrează împreună pentru ca sângele tău să aibă suficient oxigen în orice moment și atunci când ceva nu este în regulă în sistemul cardiovascular, respirația ta este de obicei afectată imediat. Ai putea simți că îți lipsește aerul chiar și când mergi doar printr-o cameră, sau chiar stând pe loc.

Unele persoane confundă aceasta cu un atac de panică deoarece și acesta tinde să provoace senzație de lipsă de aer. Dar dacă nu poți să te „resetezi” cu respirație profundă sau simți că pur și simplu nu poți să respiri, ar trebui să te duci la medic.

Inima ta începe să bată rapid

Când există o problemă, inima ta va încerca imediat să o corecteze și asta înseamnă adesea pompare mai rapidă a sângelui. S-ar putea să existe și o schimbare în modul în care se produc bătăile părților superioare ale inimii, cauzând aritmie, iar tu simți că inima îți sare sau bate pe peretele pieptului.

Slăbiciunea și oboseala care apar rapid

Pe măsură ce inima ta se luptă să remedieze orice se întâmplă, va direcționa resursele departe de ceea ce consideră funcții non-esențiale. Asta înseamnă mușchii din brațe și picioare și asta poate cauza o senzație de slăbiciune și greutate. Mulți oameni au dificultăți să stea în picioare sau să meargă în acel moment, pentru că simt o undă foarte  intensă de oboseală.

Gândurile par neclare

Chiar dacă inima se asigură că sângele este pe primul loc în lista sa atunci când apar probleme, un atac de cord tăcut care apare din cauza unei probleme de circulație ar putea împiedica sângele bogat în oxigen să ajungă la creier în mod eficient. Când se întâmplă asta, ai putea simți amețeli, dezorientare, confuzie sau ai putea experimenta dificultăți de memorie pe termen scurt.

Simți greață sau ai indigestie

O altă parte a corpului pe care inima o consideră nevitală când există probleme este sistemul tău digestiv. Pe măsură ce resursele sunt îndepărtate de acolo, înseamnă că există mai puțin sânge oxigenat care ajunge în zonă și asta poate cauza greață bruscă, indigestie și crampe abdominale. Acest lucru poate fi confundat cu arsuri la stomac, deoarece ai putea simți constricție și arsură în piept, asemănătoare cu o reacție de reflux acid.

Te simți pur și simplu rău

Acesta este cel mai dificil de identificat simptom al unui atac de cord tăcut, pentru că, să fim sinceri, nu ne simțim cu toții rău uneori? Ești stresat, obosit, puțin lipsit de aer, distras de lista de lucruri de făcut, ai niște arsuri la stomac: pentru mulți oameni, acesta nu este un atac de cord tăcut, este doar o altă zi de luni. Dar când acea senzație este însoțită de o inimă care bate repede sau o oboseală copleșitoare, ar putea fi mai mult decât starea obișnuită de lehamite.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân