5 semne ale unui cheag de sânge pe care nu ar trebui să le ignori niciodată

  • Publicat:
5 semne ale unui cheag de sânge pe care nu ar trebui să le ignori niciodată

Iată care sunt câteva dintre semnele potențiale ale unui cheag de sânge, care ar trebui să te trimită imediat la medic: 

Umflarea unui  membru

Un picior sau braț umflat este unul dintre cele mai comune semne ale unei tromboze venoase profunde (TVP). Cheagurile de sânge pot bloca fluxul de sânge în picioare, iar acesta poate stagna în spatele cheagului, cauzând umflături.

Este normal să treci cu vederea umflarea piciorului ca simptom al unei TVP dacă ai mereu picioare umflate sau rigide când zbori sau în perioadele de imobilitate. Dar fii atent dacă membrul umflat apare rapid, mai ales dacă este însoțit de durere.

Durerea în picioare sau brațe

De obicei, durerea din TVP vine în combinație cu alte simptome precum umflături sau roșeață, dar uneori poate apărea și separat.

Din păcate, durerea provocată de un cheag de sânge poate fi ușor confundată cu un junghi sau o întindere musculară, motiv pentru care problema adesea nu este diagnosticată și este specific periculoasă.

Durerea din TVP tinde să apară când mergi sau când îți flexezi piciorul în sus. Dacă ai un spasm muscular pe care nu pare să-l poți rezolva, în special dacă pielea din apropiere este caldă sau decolorată, ar trebui să consulți un medic.

Durerea în piept

O durere în piept te poate face să crezi că este un atac de cord, dar ar putea fi o embolie pulmonară.

Atât embolia pulmonară, cât și un atac de cord au simptome similare. Cu toate acestea, durerea din embolia pulmonară  tinde să fie ascuțită și înțepătoare și se simte cel mai rău în timpul unei respirații profunde.

Durerea unui atac de cord se poate răspândi adesea în zone superioare ale corpului, precum umerii, maxilarul sau gâtul. Indiciul cel mai important se găsește în respirația ta – durerea de la PE devine tot mai rea cu fiecare respirație. Oricare ar fi cazul, ai nevoie de ajutor imediat, așa că sună la 112.

Bătăi foarte rapide ale inimii

Când nivelul de oxigenul este scăzut, ritmul cardiac crește pentru a încerca să compenseze lipsa. Dacă simți cum inima ți-o ia la goană și ai probleme cu respirația profund, ar putea să fie modul în care corpul tău anunță că ai o embolie pulmonară.  

Pentru un cheag de sânge mic, ritmul cardiac crește în parte din cauza durerii în piept, a lipsei de respirație și a anxietății asociate. Există și o eliberare de substanțe chimice din țesuturile pulmonare care duce la o creștere a ritmului cardiac.

Dacă este vorba despre un cheag mai mare, acesta poate cauza o reducere a conținutului de oxigen în sânge și chiar modificări ale fluxului sangvin care duc la o creștere compensatorie a ritmului cardiac.

Senzație de leșin

Amețeala se datorează în parte substanței chimice eliberate de la nivelul plămânilor, schimbărilor în oxigenarea sângelui și a presiunii arteriale și ritmului cardiac. Creierul este sensibil la modificările în oxigen și la schimbările în fluxul sangvin, deci poate apărea senzația de leșin.

Deși nu este un simptom prea frecvent al unui cheag de sânge, se întâmplă destul de des. Un studiu publicat în New England Journal of Medicine a constatat că emboliile pulmonare au fost responsabile pentru aproximativ 17% din spitalizările pentru leșin în cazul celor 560 de persoane mai în vârstă care au fost studiate.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân