5 motive surprinzătoare pentru care ai picioarele mereu reci

  • Publicat:
5 motive surprinzătoare pentru care ai picioarele mereu reci

Dacă ai încercat toate șosetele confortabile și cei mai buni papuci pentru a încerca să-ți ții degetele de la picioare calde, dar totuși simți adesea că sunt atât de reci încât abia le simți, ar putea fi momentul să discuți cu medicul tău. Picioarele reci pot fi uneori complet inofensive, dar pot fi și un simptom al unor afecțiuni mai serioase.

Oricine poate experimenta senzația de picioare reci, dar este cel mai frecvent întâlnită la persoanele cu colesterol ridicat, obeze, care sunt sedentare, fumează, nu urmează o dietă echilibrată sau au alte probleme circulatorii sau inflamatorii.

Iată câteva dintre cauzele picioarelor reci: 

Ai o problemă neurologică

Neuropatia periferică este o problemă nervilor, care apare în extremitățile corpului, cum ar fi mâinile și picioarele. Simptomele au tendința să înceapă în cea mai îndepărtată parte a corpului, astfel încât problemele sunt adesea observate la nivelul picioarelor. Dacă simți frig, dar pielea nu este rece, acesta ar putea fi un simptom al unei probleme neurologice.

Ai pierdut mult în greutate

Dacă ai pierdut mult în greutate recent, acest lucru poate schimba circulația și poate provoca mâini și picioare reci. Pierderea în greutate poate, de asemenea, să schimbe metabolismul, încetinindu-l pentru a conserva energia, lăsându-te cu senzația de frig. Dacă experimentezi pierderea în greutate neexplicată, asigură-te să anunți medicul, deoarece acest lucru poate fi un simptom al unei probleme mai grave.

Este un efect secundar al medicamentelor pe care le iei

Unele medicamente au ca efect secundar comun o circulație periferică deficitară, care duce la extremități reci. De exemplu, unele medicamente pentru tensiunea arterială pot încetini circulația, ceea ce ar putea face ca picioarele să se simtă mai reci decât de obicei. Unele medicamente pentru migrene, stimulente sau medicamentele pentru cancer pot provoca, de asemenea, picioare reci.

În plus, unele medicamente eliberate fără prescripție medicală, cum ar fi decongestionantele, pot contracta vasele de sânge, așa că spune întotdeauna medicului despre toate medicamentele pe care le iei, deoarece unele dintre cele eliberate fără prescripție medicală pot interacționa cu cele cu prescripție medicală.

Ai diabet

Diabetul poate provoca uneori picioare reci, deoarece afecțiunea este asociată cu o circulație periferică deficitară. Această afecțiune poate provoca probleme ale picioarelor în timp, inclusiv un flux sangvin deficitar către picioare. În plus, diabetul poate face vasele de sânge din picioarele să se îngusteze și să se îngroașe, așa că se recomandă să iei măsuri de precauție pentru a menține tensiunea arterială și colesterolul sub control.

Ai o deficiență de vitamina B12

Nivelurile scăzute de vitamina B12 pot duce la leziuni nervoase. Unele persoane nu au capacitatea de a absorbi corespunzător vitamina B12 și pot avea o deficiență a acesteia, în timp ce altele (în special cele care urmează o dietă bazată pe plante) pot să nu aibă suficientă B12 în dietă. Alimentele bogate în vitamina B12 includ, printre altele, somonul, scoicile și păstrăvul, ficatul de vită, laptele și cerealele fortificate. Dacă bănuiești că acesta ar putea fi un motiv, vorbește imediat cu medicul tău. Acest lucru poate provoca mâini și picioare reci când ești bolnav.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân