4 motive surprinzătoare pentru care ți-e greață

  • Publicat:
4 motive surprinzătoare pentru care ți-e greață

Puține lucruri sunt mai rele decât acea senzație de greață și disconfort în stomac. Dacă nu vomiți deja (cel mai rău lucru posibil), te poate face să te simți amețit, dezorientat și lipsit de vlagă până când afli cauza problemei.

Greața este un simptom general care poate apărea într-o mare varietate de boli și ca un proces normal de reglare a corpului tău și asta e partea complicată: se pare că totul și orice poate să te facă să simți greață. 

Atunci când stomacul începe să se agite, medicamentele anti-greață te pot ajuta să rezolvi problema în majoritatea cazurilor. Dacă nu vrei să iei medicamente, unii oameni folosesc, de asemenea, uleiuri ușor parfumate, cum ar fi menta, lavanda sau ghimbirul.

Totuși, există multe alte motive care pot să provoace senzația de greață și care pot necesita puțină atenție suplimentară. 

Iată câteva motive pentru care nu poți scăpa de acea senzație de greață și ce poți să faci pentru ameliorarea simptomelor:

Urmează să ai o migrenă

De ce apar migrenele nu este pe deplin înțeles. Dar ele sunt adesea însoțite de greață, vărsături și sensibilitate la lumină și sunet. Există mai multe teorii despre cum migrenele provoacă greață, totuși.

Experții cred că substanța chimică din creier numită serotonină joacă un rol. Teoria? Serotonina trimite semnale la vasele de sânge din creier, spunându-le să crească, ceea ce uneori poate activa partea creierului responsabilă de greață și vărsături.

O altă teorie este că migrenele influențează partea creierului care este legată de tulburările urechii interne, de aceea există o corelație puternică între vertij, amețeli și greață.

Scapă de greață: Pentru a preveni migrenele, ar trebui să eviți declanșatorii comuni care le provoacă, inclusiv stresul emoțional, luminile și mirosurile puternice, lipsa de somn și săritul peste mese.

Ești anxios

Anxietatea poate crește activarea sistemului nervos autonom, în special reacția de luptă sau fugă. Când se întâmplă acest lucru, mai mult sânge circulă către mușchii tăi în locul organelor care alcătuiesc sistemul tău digestiv, ceea ce provoacă greață.

Hormonii stresului precum cortizolul, epinefrina și alții sunt de asemenea eliberați în sângele tău, ceea ce crește numărul de contracții în stomacul tău, creând acea senzație de greață.

Scapă de greață: Cel mai bun lucru pe care poți să-l faci pentru a evita viitoarele episoade de greață este să găsești o modalitate de a-ți controla anxietatea. Acest lucru ar putea însemna practicarea tehnicilor de relaxare, mersul la psiholog, exercițiile fizice sau luarea de medicamente prescrise de medicul tău. 

Ești deshidratat

Deshidratarea apare atunci când corpul tău nu are suficientă apă pentru a-și desfășura procesele normale – ceea ce înseamnă că simptomele depășesc starea de sete.

Când ai mai puțin lichid circulant în corpul tău, acesta trimite preferențial acel lichid și fluxul de sânge către organele pe care le consideră cele mai importante – creierul și inima ta. Acest lucru poate cauza scăderea fluxului sangvin către organele tractului gastrointestinal, provocând greață și dureri abdominale.

Scapă de greață: Să consumi multe lichide este cheia. Deși cantitatea ideală de apă necesară variază de la o persoană la alta, majoritatea adulților ar trebui să consume undeva la 2 litri pe zi. Acest lucru ar putea părea mult, dar nu trebuie să tragi dintr-o sticlă de apă pentru a atinge această cantitate. Ceaiul și cafeaua, apa minerală, legumele precum castraveții și roșiile, dar și fructele precum pepenele roșu sunt toate incluse în cantitatea ta zilnică de apă.

Nivelul tău de zahăr din sânge este prea scăzut

Hormonii tăi lucrează pentru a-ți regla nivelurile de zahăr din sânge. Dar dacă acesta începe să scadă prea mult (fenomen cunoscut sub numele de hipoglicemie), anumiți hormoni (cum ar fi glucagonul și epinefrina) cresc pentru a-ți ajuta corpul să producă mai multă glucoză. Când acest lucru se întâmplă, stomacul tău resimte o creștere a semnalelor care pot crea senzația de greață.

Glicemia scăzută poate afecta, de asemenea, sistemul tău nervos autonom, similar mecanismului de greață asociat cu anxietatea.

Scapă de greață: Pentru a ajuta la menținerea stabilității glicemice, alege alimente cu un indice glicemic (IG) mai mic. IG măsoară cât de repede carbohidrații din diverse alimente sunt descompuși în zahăr și eliberați în sângele tău. Cele mai multe fructe, legumele fără amidon, leguminoasele și ovăzul sunt toate opțiuni excelente.

De asemenea, contează momentul meselor tale. Hipoglicemia poate fi prevenită consumând mese mici și dese pe parcursul zilei. Menține dimensiunile porțiilor sub control, include o combinație de proteine slabe, grăsimi de calitate și carbohidrați cu IG scăzut (cum ar fi bulgurul, cartofii dulci și porumbul) și încearcă să mănânci la fiecare 3 până la 4 ore.

Sursă foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI: 6 remedii care te scapă de greață în sarcină, chimioterapie sau toxiinfecție alimentară

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc