Uriage-les-Bains, stațiunea și apa vindecătoare din Alpii Francezi

Amplasată într-un cadru natural privilegiat în inima Alpilor, la o altitudine de 400 de metri, și doar 20 de minute de centrul orașului Grenoble, în stațiunea Uriage-les-Bains, renumită pentru apa termală curativă, vă puteți bucura de un sejur sub semnul relaxării și sănătății.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Uriage-les-Bains, stațiunea și apa vindecătoare din Alpii Francezi

Într-un ținut marcat de istorie și de o frumusețe uimitoare, acum aproape 2000, a fost descoperită puterea vindecătoare a apei termale din Alpii Francezi. Așa a început povestea Uriage-les-Bains și a apei termale Uriage, cunoscută datorită beneficiilor pentru frumusețe și sănătate. Astăzi stațiunea este specializată în tratarea afecțiunilor reumatice, dermatologice și ORL, unitatea balneară oferind și servicii de spa.

De la apa vindecătoare la centrul termal și stațiune balneară

Istoria Uriage a început în urmă cu aproape 2000 de ani. În timpul cuceririi Galiei, romanii au traversat Alpii și s-au oprit în fața unui izvor de la poalele masivului Belledonne. Folosind apa izvorului pentru a-și curăța rănile, pe durata popasului, soldații descoperă că apa termală Uriage are proprietăți vindecătoare.
Romanii au decis atunci să creeze aici primele băi termale. Iar relicvele descoperite arată că majoritatea soldaților din legiunea romană veneau la aceste izvoare pentru a-și vindeca rănile.

În 1817, doctorul Billerey a testat proprietățile apei și a scris prima lucrare pe acest subiect. Abia în 1823, marchiza de Gautheron a lansat construcția unui Centru Termal pe proprietatea ei, dar moștenitorul ei, contele de Saint Ferréole, a continuat și extins proiectul până în 1877.

În 1877 stațiunea a fost recunoscută ca utilitate publică de către Academia Franceză de Medicină, iar în prezent aici se tratează circa 4500 pacienți/an, pacienți de toate vârstele, pornind de la vârsta de 6 luni.

În 1914, Uriage-les-Bains era deja un adevărat oraș termal, faimos în rândul vedetelor și a fost catalogat drept primul spa din fosta provincie Dauphiné. De-a lungul deceniilor aici au venit nenumărate celebrități, atât locale cât și internaționale, precum: Edmond Rostand, Lucien Guitry, Coco Chanel, Stendhal, Maurice Chevalier, Pierre Bonnard, etc.

Numele Uriage provine de la Uriaticum, denumirea consemnată pentru prima dată în scrierile episcopului de Grenoble, în jurul anului 1000.

Orașelul este un loc minunat pentru a te plimba pentru arhitectura tipică și eclectică belle-époque a hotelurilor, vilelor și diferitelor alte clădiri. Pasionații de plimbări sau drumeții au la dispoziție grădina spa Parc Thermal, de 200 de hectare, și numeroasele poteci care pornesc din stațiune.

Apa Termală, o apă naturală și unică, o apă vindecătoare

De peste 2000 de ani, Apa Termală Uriage curge prin inima Apilor Francezi având un parcurs îndelungat prin rocă, până la suprafață. Astfel, ploaia care cade în Alpii Francezi este filtrată timp de 75 de ani prin 8 șisturi cristaline, până la o altitudine de 420 m, pe parcursul acestei călătorii este îmbogățită cu minerale și oligoelemente, și în final izvorăște în inima stațiunii Uriage-les-Bains, lângă Grenoble.

Apa astfel îmbogățită cu minerale și oligo-elemente capătă proprietăți unice ce o recomandă în afecțiunile dermatologice, reumatologice, ORL și, desigur, în tratamentele spa sau chiar în tratamentele post-cancer.

Ce proprietăți are apa termală Uriage

1. Este o apă activă cu o compoziṭie minerală unică de 11g/L

Minerale naturale

  • Sulfaṭi 2860 mg/l
  • Clor 3500 mg/l
  • Sodiu 2360 mg/l
  • Bicarbonat 390mg/l
  • Calciu 600mg/l
  • Magneziu 125 mg/l
  • Potasiu 45,5 mg/l
  • Siliciu 42 mg/l

Oligoelemente

  • Zinc 160 μg/l
  • Mangan 154 μg/l
  • Cupru 75 μg/l
  • Fier 15 μg/l

2. Este o apă calmantă și hidratantă, bogată în minerale ce fortifică bariera cutanată.

  • Reduce adeziunea si virulenta microbilor.
  • Reface bariera fizica a pielii.
  • Reglează bariera sistemului imunitar.
  • Neutralizează radicalii liberi și calmează iritațiile pielii.
  • Crește nivelul de hidratare al pielii cu + 32% în doar 1 oră, efectul fiind de 8 ore.

3. Este o apă izotonică ce acționează ca un ser fiziologic, în osmoză cu celulele pielii.

4. Este o apă termală cu efecte deosebite pentru ten și îngrijirea pielii în general

Datorită proprietăților curative ale apei termale asupra pielii s-a dezvoltat brandul dermatocosmetic Uriage. Cu o istorie de peste 200 de ani de vindecare și tratament, Uriage s-a dedicat mai bine de 30 de ani cercetării dermatocosmetice, obținând în domeniul îngrijirii pielii peste 23 de brevete exclusive pentru toate tipurile de piele.

Laboratoarele Dermatologice Uriage creează produse dermato-cosmetice inovatoare folosind apă termală Uriage colectată direct de la sursa pentru a păstra puritatea și bogăția ei naturală.

Centrul Termal Uriage pentru tratarea afecțiunilor reumatice, dermatologice și ORL

De aproape 200 de ani Centrul Termal Uriage (Etablissement Thermal) foloseste proprietatile extraordinare ale apei termale pentru tratamente dermatologice, ORL și respiratorii, reumatologice și reabilitate post-cancer.

Recunoscut international pentru tratamentele și beneficiile sale, centrul a devenit o instituție în sine. În fiecare an, peste 4500 de clienți vin la Uriage-les-Bains pentru tratamentele unice și atmosfera de relaxare. Conform unui studiu, 83% dintre pacienți au raportant dispariția totală sau aproape totală a simptomelor, după tratament, Apa Termală Uriage îmbunătățind semnificativ calitatea vieții.

Tratamentele dermatologice realizate aici sunt pentru tratarea dermatozelor inflamatorii și pruriginoase (eczeme, psoriazis, dermatoze antipruriginoase, dermatita atopică, dermatită seboreică, cicatrici hipertrofice, afectiuni ale scalpului, rozacee, etc.) precum și a anumitor afecțiuni bucale (lichen, gingivite, afte, parodontita etc.).

Tratamentele pentru afecțiuni respiratorii și din sfera ORL (astm, rinită alergică, bronșită, etc) atrag, de asemenea, numeroși pacienți.

Apa Termala Uriage favorizează trecerea mineralelor și oligoelementelor în organism, îmbunătățindu-le astfel eficacitatea, și ajutând în special în tratarea patologiilor recurente ale căilor respiratorii precum rinita, rinita cronică purulentă sau vasomotorie, rinosinuzita alergică, sinuzita supurată și hiperplazică, polipoză nazală (polipi nazali), laringită cronică, inflamatorie și funcțională, otită recurentă, otită seromucoasă, otită cronică cu timpan deschis sau închis, etc.

Tratamentele centrului sunt foarte eficiente și asupra afecțiunilor reumatice dureroase precum osteoartrita, reumatismul inflamator, tendinita, fibromialgia sau reumatismul picioarelor și mâinilor.

Uneori pacienții solicită un „dublu tratament” în timpul curei, de exemplu pentru afecțiuni reumatice cât și dermatologice, dar de regulă tratamentele sunt personalizate și adaptate fiecărei afecțiuni și fiecărui pacient.

Tratamentul balnear post-cancer este destinat tuturor persoanelor care au urmat un tratament împotriva cancerului, chimioterapie sau radioterapie, acestea având ca efecte secundare anumite probleme ale pielii sau de mobilitate.

Fântâna zeiței Hygiea (sau Higeea), zeița sănătății și curățeniei în mitologia greacă, realizată în 1847 de sculptorul francez Pierre-Victor Sappey, este situată vis-a-vis de intrarea în centrul termal. Cuvântul igienă este derivat din numele ei. Cupa zeiței, cu șarpele încolăcit, a devenit simbolul farmaciilor și produselor farmaceutice.

O adresă istorică în Uriage-les-Bains

De când a fost construit în 1864, Grand Hôtel Uriage din Uriage-les-Bains a perpetuat tradiția ospitalității, bunăstării, gastronomiei și tratamentelor spa.

În ultimele decenii, hotelul a trecut prin mai multe proiecte de renovare, dar cu toate acestea a fost păstrat caracterul autentic al clădirii și bineînțeles au fost adăugate dotări moderne pentru a-i îmbunătăți confortul.

Istoria hotelului a fost marcată și de numeroșii săi oaspeți celebri. Personalitățile lor au lăsat o amprentă specifică asupra locului, iar camerele și apartamentele poartă numele acestor vizitatori iluștri care au stat acolo. Printre unii dintre oaspeții celebri care s-au cazat în hotel, Coco Chanel este o amintire foarte dragă celor de aici, așa cum se vede în apartamentul care îi poartă numele. Are o terasă privată, iar designul său interior este o referință discretă la munca creatoarei de modă.

Oaspeții hotelului au acces gratuit la Spa (piscină, saună și hamam), dar au la dispoziție și o gamă largă de tratamente de înfrumusețare. Masaje terapeutice liniștitoare sau stimulative cu apă balneară Uriage, duș Vichy, relaxare cu pietre fierbinți, baie cu hidromasaj, duș cu jet de apă, fangoterapie (aplicare locală de nămol spa), iar tratamentele sunt disponibile individual sau în pachete combinate.

Fie că îți dorești o vacanță pentru relaxare și răsfăț, fie ca vrei să îmbini relaxarea cu tratamentele pentru sănătate, Uriage-les-Bains este o destinație de neuitat.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mihaela Arsene
Am intrat in domeniul presei scrise dintr-o intamplare, in 1995, dar pasiunea pentru acest domeniu s-a nascut odata cu prima revista pe care am condus-o, o revista de frumusete. Apoi am lucrat la Avantaje, iar odata cu aparitia internetului m-am dedicat online-ului si dezvoltarii site-urilor. Sanatatea, ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia