Totul despre polenul crud, alimentul „viu” venerat de nutriționiști

  • Publicat:
  • Actualizat:
Totul despre polenul crud, alimentul „viu” venerat de nutriționiști
Sursa foto: shutterstock

Polenul crud, acest aliment minune recomandat intens de către specialiști, are o serie de beneficii. Discutăm despre aceste aspecte, dar și despre contraindicațiile acestuia mai jos! 

Polenul crud: ce este, beneficii

Polenul crud este un aliment „viu” și este considerat un panaceu pe care natură îl pune la dispoziția noastră.

Nutritiv și cu o extraordinară valoare, polenul are un profil nutrițional de-a dreptul impresionant, conținând nici mai mult, nici mai puțin de 250 de substanțe active. Dintre acestea, amintim: proteinele, carbohidrații, lipidele, acizii grași, vitaminele, mineralele, enzimele și antioxidanții.

Iată ce beneficii are polenul crud:

Protejează de boli cronice

Datorită conținutului sau ridicat de antioxidanți, polenul crud apară de efectele nocive ale radicalilor liberi, la rândul lor considerați principala cauza a bolilor cronice.

Protejează ficatul și îmbunătățește funcționarea acestuia

Potrivit unui studiu publicat în Journal of Hepatology, realizat pe animale, polenul crud pontențează efectele de detoxifiere ale ficatului, în timp ce alte cercetări subliniază protejarea ficatului de substanțe toxice.

Te ajută să faci față mai bine stresului

Polenul crud susține homeostaza în condiții de stres și îmbunătățește performanță fizică. Astfel că, fie că ești la birou și ai un deadline covârșitor, fie participi la o competiție sau la cel mai important eveniment din viața ta, vei putea fi stăpân pe tine cu ajutorul polenului crud.

Sprijină imunitatea

Și mierea de albine are proprietăți antiobiotice și antibacteriene, darămite polenul! Acest extract poate distruge bacterii periculoase precum E-coli, Salmonella, dar și infecțiile cu stafilococ, arată un studiu publicat în Național Library of Medicine.

Citește și: Sistemul imunitar – 10 obiceiuri simple care-ţi susţin sistemul imunitar

Previne infecțiile, grăbind astfel vindecarea

Datorită proprietăților sale antiinflamatorii și antioxidante, extractele de polen crud au aceleași efecte benefice precum sulfadiazina de argint în tratarea arsurilor.

Asigură longevitatea

Polenul crud sprijinasi metabolismul, susține creșterea musculară și prelungește viața, aceste efecte fiind susținute, iarăși, în studii și cercetări pe animale.

Citește și: Consumă produse apicole în funcţie de sezon pentru sănătate şi vitalitate maximă

Contraindicațiile consumului de polen crud

Polenul crud este, în speță, bine tolerat de către organism, nefiind însă recomandat copiilor mici și gravidelor.

Nici celor cu alergie la polen sau albine nu este recomandat. Printre riscurile la care se pot supune persoanele cu alergie la polen se numără și umflarea feței sau a membrelor, mâncărimile, tusea sau respirația sacadată.

Citește și: Eşti alergic la polen? Cum îţi poţi da seama. Luna mai, cea mai periculoasă perioadă a anului

Cum consumăm polenul crud?

Acest aliment versatil poate fi consumat de la stare pură și până la a fi adăugat în sucuri, shake-uri proteice sau smoothie-uri, în ceaiuri sau salate, în sosuri sau sanwich-uri cu unt de arahide.

Surse: Journal of Hepatology, National Library of Medicine

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Condimentul salvator pentru pacienții cu diabet
Condimentul salvator pentru pacienții cu diabet
Metoda japoneză care te vindecă în numai cinci minute
Metoda japoneză care te vindecă în numai cinci minute