Nu lăsa durerea să-ţi strice vacanţa! Remedii naturiste la îndemâna oricui

De obicei, 360 de zile din 365 ne gândim la vacanţă. Chiar şi atunci când suntem în concediu gândul zboară tot către următoarea evadare. Pentru a preîntâmpina neplăcerile provocate de afecţiuni banale, dar gata să strice vacanţa, am pregătit un kit cu sfaturi naturiste numai bune de strecurat în trusa medicală pentru voiaj.
  • Publicat:
Nu lăsa durerea să-ţi strice vacanţa! Remedii naturiste la îndemâna oricui

De obicei, 360 de zile din 365 ne gândim la vacanţă. Chiar şi atunci când suntem în concediu gândul zboară tot către următoarea evadare. Pentru a preîntâmpina neplăcerile provocate de afecţiuni banale, dar gata să strice vacanţa, am pregătit un kit cu sfaturi naturiste numai bune de strecurat în trusa medicală pentru voiaj.

Niciodată nu este momentul potrivit ca starea de sănătate să scârţie, însă cu atât mai mult în vacanţă. O simplă durere de dinţi este suficientă să strice planurile pe întreaga zi şi bunadispoziţie a întregii familii. Iată câteva dintre cele mai întâlnite probleme de sănătate întâlnite în vacanţă şi soluţiile naturiste selectate din Manualul de medicină naturistă, de dr. Josep Lluis Berdonces, apărut la editura All, în 2010.

Indigestii alimentare
O banală îngheţată, un fruct nespălat, o friptură în sânge, ciuperci, dar şi alte alimente care ne fac cu ochiul când suntem în deplasare pot duce la indigestii alimentare. Evident, evitarea hranei de la vânzătorii ambulanţi sau din surse unde condiţiile de igienă nu par a fi îndeplinite 100% este prima condiţie pentru o vacanţă reuşită.

Însă, în cazul în care după masă, apar greţuri şi senzaţia de vomă, nu trebuie inhibat acest reflex, vărsăturile ajută la eliminarea alimentelor problemă şi la ameliorarea simptomelor. Infuziile de muşeţel şi roiniţă alături de aplicarea palmelor pe zona stomacului pot ameliora greţurile.

Medicul naturist spaniol Josep Lluis Berdonces recomandă în caz de indigestii o tizană (ceai din plante) din câte o jumătate de linguriţă din următoarele plante: boldo (Peumus boldus), păpădie (Taraxacum dens-leonis), muşeţel (Anthemis nobilis), anason (Pimpinella anisum), busuiocul-cerbilor (Menta pulegium). Se face infuzie, se lasă 2 minute şi se poate bea cu puţină miere.

Constipaţia
Chiar şi persoanele care în mod normal nu prezintă probleme de tranzit intestinal, se plâng în primele zile de vacanţă de constipaţie. Motivele? Schimbarea alimentaţiei, schimbarea ritualului de viaţă şi un factor psihologic: schimbarea spaţiului personal.

Laxativele de sinteză sau naturale nu trebuie să lipsească din trusa medicală pentru voiaj, însă nu trebuie folosite constant. Se recomandă în plus hidratarea corespunzătoare – a se folosi doar apă plată îmbuteliată, adăugarea fibrelor în alimentaţie zi de zi – cereale integrale fără zahăr adăugat, salate, fructe şi legume crude.

Dr. Berdonces recomandă 2, 3 kiwi pe zi, sau 3-5 prune uscate hidratate peste noapte, consumate pe stomacul gol. De asemenea, se poate pune la hidratat, pe lângă prune, şi o lingură de seminţe de in. Se consumă tot amestecul. Supozitoarele cu glicerină pot reprezenta o soluţie eficientă, de asemenea.

Cistita
Coşmar al femeilor, în general, această afecţiune este favorizată de structura aparatului urinar feminin. În general, microbul E-coli este vinovat de apariţia micţiunilor frecvente, dureroase. Studii arată că femeile sunt de aproape 20 de ori mai predispuse la infecţii urinare decât bărbaţii. Actul sexual, obiceiul de a amâna urinarea – favorizează migrarea unor bacterii din exterior spre vezică, unde pot prolifera şi declanşa cistita.

Principalele simptome ale cistitei sunt: micţiune imperioasă şi frecventă, senzaţia că nu s-a eliminat toată urina, stare generală proastă, durere în zona inferioară a abdomenului, febră (în unele situaţii). Medicul este cel care prescrie tratamentul cel mai eficient în această afecţiune, însă şi dieta şi hidratarea au roluri foarte bine stabilite. În manualul de medicină naturistă amintit mai sus se recomandă următoarele tizane împotriva cistitei.

Tizană contra cistitei

20 g de mentă, 30 g de feciorică (Herniaria glabra), 40 g de strugurii-ursului (Arctostaphyllos uva-ursi). Mod de preparare: 3 linguriţe la cană. Se consumă între 4 şi 6 căni pe zi.

Tizană contra cistitei 2

35 g de frunze de strugurii-ursului (Arctostaphyllos uva-ursi), 20 g de frunze de mesteacăn (Betula alba), 35 g buchu (Barosma betulina), 20 g de teci de fasole (Phaeseolus vulgaris), 15 g de tulpină de coada-calului (Equisetum arvense). Mod de preparare: 3 linguriţe la cană. Se consumă între 4 şi 6 căni pe zi.

Cum aminteam, dieta este foarte importantă în caz de cistită. Se recomandă o cantitate mare de lichide (supe cu ţelină), apă, sucuri de fructe, salate din legume şi verdeţuri.

Trebuie să se reducă consumul de alimente bogate în proteine, care alcalinizează puternic urina (carne, lactate, ouă) şi consumul de zahăr (există cistite provocate de consumul abuziv de zahăr), cafea şi ciocolată. De asemenea, folosirea prezervativului, igiena intimă optimă, evitarea sexului oral reduc riscul de reinfectare.

Dureri menstruale

Păstrarea calmului le ajută pe femei să treacă mai uşor peste această perioadă. O tizană de salvie, de coada şoricelului, roiniţă şi cătuşnică, comprese fierbinţi pe zona abdominală, de exemplu, cu o pânză îmbibată cu apă şi sare, o baie călduţă de şezut – sunt câteva remedii naturiste care pot da rezultate bune.

Dureri de dinţi – o carie netratată la timp ori apariţia unui abces constituie motive de indispoziţie. Iată câteva metode naturale pentru a stopa durerile de dinţi.

·   Evitaţi să mâncaţi alimente reci sau calde, alegeţi mâncare călduţă moale.

·   Aplicaţi o cataplasmă de argilă sau de gheaţă pe obraz, în zona afectată.

·   Puneţi o picătură de ulei de cuişoare diluat în 5 picături de ulei de măsline în măseaua cariată.

·   Se recomandă o tizană călduţă din 5 linguriţe de plante la o ceaşcă din salcie, roiniţă, tei şi scoarţă de frasin. Se poate repeta la fiecare 3 ore.

·   Aplicarea unor comprese cu argilă proaspătă pe faţă poate fi utilă pentru rezolvarea unui abces dentar deoarece grăbeşte coacerea puroiului.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări:
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia