Herculane: 20 de izvoare cu apă termominerală pentru starea ta de bine

  • Publicat:
Herculane: 20 de izvoare cu apă termominerală pentru starea ta de bine
foto: Raescu Cosmina

Zona Herculane este cu adevărat un loc bogat în resurse de ape termale. Cu râuri de ape fierbinți, cu așezarea pe una din cele mai pitorești văi ale Carpaților, Băile Herculane se situează printre cele mai valoroase stațiuni de acest gen din lume. De altfel, izvoarele de la Băile Herculane sunt comparabile prin valoare cu cele din stațiunile Vichy și Mont Dore, în Franța.

Întreaga zonă este împânzită de: ape minerale termale clorurosodice, bicarbonatate, usor sulfuroase cu o mineralizare intre 0,5-2,6 g/l si temperatura între 38,5-53,5°C; ape minerale termale clorurosodice, bicarbonatate, calcice cu o mineralizare între 0,6-3,5 g/l și temperatura între 46-56°C și ape minerale termale clorurosodice, bromurate, iodate și sulfuroase, temperatură ce poate atinge 62°C și mineralizare între 3,87-7,93 g/l.

Cele peste 20 de izvoare naturale de apă termominerală sunt înșirate de-a lungul Cernei, pe o lungime de aproape 4 km. O caracteristică a apelor minerale din zonă? Acestea conțin hidrogen sulfurat în mare concentrație (până la 60 mg/l). De asemenea, în ultimele două decenii, zona s-a bucurat de unele îmbunătățiri, iar în acest sens au fost executate mai multe foraje hidrogeologice, astfel obținându-se importante debite de apă termală (peste 4000 m3 în 24 de ore).

Dintre toate, principalele izvoare din Băile Herculane sunt: Izv. artezian Maria (azi Neptun) – 54°C; Elisabeta (azi Diana) – 55°C; Hebe – 41°C; Ileana (azi Apollo 1) – 46°C; Iosif – 54°C; Neptun 3 – 54°C; Hercules – 67°C; Hygeea – 48°C.

Caracteristicile izvoarelor naturale de apă termominerală din Herculane

Rezerva actuală de apă termominerală de care dispune stațiunea este de peste 4.000 mc în 24 h, care oferă prin proprietățile sale fizico-chimice, posibilități variate de cură balneară. În funcție de compoziția lor chimică, apele izvoarelor termominerale din perimetrul Băilor Herculane se grupează astfel:

– Izvoare clorosodice, bicarbonatate, slab sulfuroase, cum sunt cele Șapte Izvoare Calde de pe malul drept și cel stâng al Cernei și Izvorul Scorillo – caracterizate printr-o mineralizare totală de 500-2600 mg/l, în care elementele predominante sunt clorura de sodiu, sulfații și bicarbonații de calciu. În plus, aceste izvoare au și un important grad de radioactivitate, ajungând până la 22mµc/1. De altfel, printre cele mai radioactive din țară, dar cu un slab conținut în H2S, de 4-5 mg/l.

– Izvoarele clorosodice, bicarbonate, calcice – În această grupă pot fi încadrate izvoarele Hercule I și Hygeea, care se caracterizează prin absența H2S, cu conținut mai mare în cloruri, bicarbonați de calciu și magneziu și prin prezența în proporție de până la 80mg/l a sulfaților de calciu și magneziu.

– Izvoarele clorosodice, bromoiodurate, slab sulfuroase – În acest tip sunt încadrate izvoarele Apollo I, Apollo II și Hebe, caracterizate în principal prin prezența de H2S în proporție de 15-44 mg/l și printr-un conținut crescut în cloruri de sodiu și potasiu, care ajung până la 150mg/l. La aceste izvoare se face simțită prezența sulfanților de calciu și magneziu, care ajung până la 110mg/l și apariția bromului și iodului în cantitate de 1-3mg/l. Mineralizarea totală atinge valori de 2800mg/l.

– Izvoare clorosodice, bromoioduate, sulfuroase – În aceasta grupă sunt înglobate izvoarele Diana I-V, Neptun I-IV, Venera, Traian, Decebal și forajele 4578 nși 4579. Caracteristica principală a acestor ape este prezența H2S în proporții crescute, de la 30mg/l la izvorul Diana la 60mg/l la izvorul Traian. Interesant la acest ultim izvor este faptul că la suprafață apar erupții de gaz metan, iar conținutul în hidrogen sulfurat variază în limite foarte largi ( de la 30-60mg/l ). Conținutul în cloruri de sodiu și potasiu este și el foarte mare, variind între 3500-4780mg/l. Este important să știi că: din buletinele de analiză rezultă că izvoarele din Băile Herculane mai conțin în cantități foarte mici cobalt, cupru, zinc, nichel, titan, vanadiu și molibden.

Ce izvoare de apă termominerală sunt recomandate pentru cura internă?

DIANA III (lângă Rotonda): apă minerală naturală, sulfuroasă, clorurată, sodică, calcică, hipertermală, hipotonă. Acest izvor are ca indicații: afecțiuni ce necesită cure de colereză (diskinezii biliare, colecistite cronice, sechele postoperatorii ale căilor biliare); afecțiuni ce necesită cure de diureză (infecții urinare, sechele postoperatorii ale căilor urinare). Totodată, apa magică de la Herculane poate fi utilizată și în cura externă în urmatoarele afecțiuni: reumatism cronic degenerativ; reumatism abarticular; sechele musculo-articulare post-traumatice.

NEPTUN III (de ochi): apă minerală naturală, sulfuroasă, clorurată, calcică, sodică, hipertermală, hipotonă, cu indicații în unele afecțiuni oftalmologice (conjunctivite cronice, blefarite cronice) și cele menționate la DIANA III.

Pentru cura externă sunt recomandate izvoarele:

FORAJ 511 H: apă minerală naturală, sulfuroasă, clorurată, calcică, sodică, hipertermală, hipotonă.  FORAJ TRAIAN (la Podul Roșu): apă minerală naturală, sulfuroasă, clorurată, calcică, sodică, hipertermală, hipotonă. FORAJ NEPTUN I+IV (lângă Izvor stomac): apă minerală naturală, sulfuroasă, clorurată, calcică, sodică,  hipertermală, hipotonă.

Toate acestea au ca indicații: reumatism cronic degenerativ; reumatism abarticular; sechele musculo-articulare post-traumatice; afecțiuni neurologice periferice.

SURSA APOLLO II (în spatele Restaurantului Grota Haiducilor): apă minerală naturală, sulfuroasă, clorurată, calcică, sodică, hipertermală, hipotonă.

De asemenea, în stațiunea Băile Herculane există ape termominerale folosite pentru agrement:

FORAJUL CRUCEA GHIZELEI (Ștrand 7 Izvoare): apă oligominerală, mezotermală. SURSA HERCULES I (Hotel Roman): apă minerală naturală clorurată, calcică, sodică.

Efectul terapeutic al apelor minerale

Cel mai important factor curativ natural în stațiune îl constituie izvoarele termale cu apă termosulfuroasă și cele clorurosodice radioactive. Acestea sunt utilizate în special pentru cura externă și, în măsură tot mai mare, și în cura internă.

Principalul element terapeutic al celor mai importante ape minerale termosulfuroase din Băile Herculane, care conferă o poziție specială, o situație privilegiată chiar stațiunii, este sulful termal. Acesta este de o calitate deosebită de cel conținut de alte ape minerale sulfuroase termale și mezotermale din alte stațiuni din țară și străinătate.

Sulful termal din apele termominerale din stațiunea Băile Herculane este un sulf solubil, dizolvat în apele termale de mare adâncime, cu o mare putere de pătrundere și de difuziune în organism în timpul îmbăierii. Pe lângă rolul lor catalitic, metabolic, endocrin, digestiv, antialergic, etc, s-a constatat că unele ape minerale, printre care se numară în primul rând și cele termosulfuroase de la Herculane, au și o puternică acțiune antimicrobiană și antiparazitară.

Apele sulfuroase au un rol benefic pentru piele. Afecțiuni precum psoriazis, pitiriazis, eczeme, scabie, mâncărimi, acnee sunt ameliorate sau chiar vindecate. Mineralele sunt absorbite în organism prin porii deschiși în apa caldă și intră în circulația sanguină, tratând și organele interne. Tratamentul balnear cu apă termală crește imunitatea pielii, vindecă leziunile și are efect antiinflamator. După o cură de tratament balnear cu apă sulfuroasă, pielea va fi hidratată, mai bine oxigenată și își va recăpăta aspectul sănătos și luminos.

Pe lângă indicațiile amintite mai sus, un sejur la Băile Herculane poate constitui un real ajutor în recuperarea post COVID deoarece la Afrodita Resort&Spa ai la dispoziție programul Phoenix – un program de recuperare post Covid-19 menit să fortifice imunitatea și energia cu ajutorul naturii și a tehnologiei moderne.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc