Gazele naturale care combat stresul. Se găsesc în România!

Stresul este o consecință comună a vieții de zi cu zi. Munca, familia, sănătatea și relațiile cu ceilalți sunt în strânsă legătură și toate pot fi o sursă de stres.
  • Publicat:
Gazele naturale care combat stresul. Se găsesc în România!
Foto: shutterstock / Gazele naturale care combat stresul. Se găsesc în România!

Stresul este o consecință comună a vieții de zi cu zi. Munca, familia, sănătatea și relațiile cu ceilalți sunt în strânsă legătură și toate pot fi o sursă de stres. Partea bună este că există metode de a reduce și de a gestiona orice impact negativ pentru a preveni transformarea acestuia într-o afecțiune gravă.

Un factor terapeutic foarte eficient pentru multe afecțiuni, dar și pentru combaterea stresului este mofeta. De altfel, una dintre bogățiile naturale cu care se poate mândri România. Și are toate motivele! Pentru că mofetele din țara noastră sunt unice prin emanațiile de gaz uscat foarte bogat în bioxid de carbon (în proporție de 95-98%). Deși mofete se mai găsesc și în Franța, Italia, Insula Java sau în Parcul Național Yellowstone (SUA), mofetele din țara noastră conțin, de asemenea, gaze rare precum heliu și radon, ce completează efectul curativ al mofetoterapiei.

Ce sunt mofetele?

Având originea în termenul latin „mephitis”, care înseamnă „emanație puturoasă”, mofetele sunt emanații de gaz ce pot apărea prin crăpăturile scoarței terestre, în fazele finale ale activității vulcanice. Altfel spus, mofetele sunt exhalații de gaze naturale la temperaturi relativ scăzute, de obicei întâlnite în zonele post-vulcanice. Componenta principală a gazului mofetic este dioxidul de carbon (CO2), care se găsește în concentrații mari. Alte componente prezente în compoziția gazului mofetic sunt metanul, azotul, oxigenul, heliul, hidrogenul, monoxidul de carbon, sulfura de hidrogen și radonul.

Ce efecte produc mofetele asupra sănătății și cum acționează acestea?

Înainte de toate, trebuie punctat că efectele mofetelor asupra sănătății sunt miraculoase: acestea ajută la tratarea a zeci de afecțiuni. Băile de gaz vizează, în special, persoanele care suferă de afecțiuni cardiovasculare, bolile dermatologice, problemele ginecologice și endocrine, afecțiunile aparatului locomotor – reumatisme cronice degenerative. Și nu doar atât! Mofetele sunt recomandate, de asemenea, și în scop profilactic pentru persoanele cu risc cardiovascular; pentru cei care suferă de hipertensiune; persoanelor cu nivel crescut al colesterolului; fumătorilor; persoanelor care au probleme cu circulația; persoanelor care lucrează în frig. Un miracol pentru sănătate!

Cât despre mecanismul de acţiune al mofetelor, acesta constă în vasodilataţia periferică, prin acţiunea directă a dioxidului de carbon asupra vaselor mici. Astfel se obține încălzirea tegumentului, dar şi vasodilataţia sistemică (musculară, cerebrală). Totodată, prin acest proces are loc și inhalarea unei mici părţi din dioxidul de carbon din mofetă, determinând o scădere a rezistenței periferice, scăderea tensiunii arteriale, refacerea țesuturilor ischemice după procese trombotice, și permițând dezvoltarea circulației colaterale.

Pe lângă multele beneficii pentru sănătate, mofetele induc și o senzație foarte plăcută de relaxare, stimulând respirația și transportul de oxigen către țesuturile din organism. Astfel, acestea sunt de mare ajutor în combaterea stresului și a stărilor de tensiune nervoasă.

Cum acționează gazul de mofetă împotriva stresului și cine poate urma acest tip de tratament?

Prin efectul vasodilatator al gazului de mofetă este îmbunătățită circulația periferică, în timp ce tensiunea arterială scade. De menționat că tratamentul mofetic poate fi urmat chiar și de persoanele sănătoase, dar, mofetele sunt recomandate mai ales pacienților cu patologii cardiace compensate. De asemenea, chiar și copiii pot beneficia de acțiunea binefăcătoare a mofetelor, însă numai în compartimentul de pediatrie din cadrul Spitalului de Cardiologie Covasna”, aflăm de la dr. balneolog, Carmen Neagu.

Cât durează un tratament antistres? Ce alte resurse prezente în zonă sunt indcate pentru combaterea stresului și anxietății?

       Ca în cazul oricărei alte afecțiuni, pentru a beneficia de rezultate pozitive, sunt necesare minimum 5 zile de tratament cu gaz mofetic. De asemenea, trebuie luat în calcul că „Tratamentul se face doar pe baza unei recomandări medicale și durează până la 20 de minute. Inițial se începe cu 5 minute în prima zi, a doua zi se continuă cu 10 minute, a treia zi 15 minute, iar restul tratamentului câte 20 de minute, dar depinde și de reacția și de răspunsul organismului la tratament.”, adaugă dr. Neagu.

Pe lângă băile cu gaz mofetic, în lupta cu stresul pot fi de ajutor și băile cu CO2. De fapt, dioxidul de carbon în sine nu este propice vieţii, dar utilizat în scop terapeutic, prin absorbţia lui la nivel tegumentar aduce beneficii deosebite circulaţiei sanguine, prin vasodilataţia periferică şi sistemică.”, punctează dr. balneolog Carmen Neagu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia