Condimentul care reduce natural tensiunea. Menține curate vasele de sânge și acționează ca medicamentele antihipertensive

Hipertensiunea poate deteriora arterele, crescând riscul de atacuri de cord și AVC. Lucrurile mici pot face o diferență și aici intră în scenă condimentele care pot reduce natural tensiunea.
  • Publicat:
Condimentul care reduce natural tensiunea. Menține curate vasele de sânge și acționează ca medicamentele antihipertensive
Condimentul care reduce natural tensiunea. Menține curate vasele de sânge și acționează ca medicamentele antihipertensive

Probabil știi deja că hipertensiunea poate deteriora arterele, crescând riscul de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. Bineînțeles, ceea ce mănânci contează în cazul hipertensiunii arteriale. O dietă sănătoasă pentru inimă pune accent pe fructe, legume, cereale integrale, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, carne de pasăre fără piele, pește, nuci și leguminoase și limitează grăsimile saturate, alcoolul, sodiul și zahărul adăugat, conform AHA (Asociația Americană de Cardiologie). Chiar și lucruri mici pot face o diferență și aici intră în scenă condimentele care pot reduce natural tensiunea.

Când vine vorba de reducerea tensiunii arteriale, un condiment iese în evidență cu adevărat, iar acela este ghimbirul. Ghimbirul a fost mult timp apreciat pentru beneficiile sale culinare și digestive, dar știați că poate fi util și pentru inimă?

Un review și o meta-analiză din 2019 publicate în Phytotherapy Research au analizat șase studii clinice randomizate care cercetau efectul suplimentării cu ghimbir asupra tensiunii arteriale. În general, s-a constatat că ghimbirul determină reduceri semnificative atât ale tensiunii arteriale sistolice, cât și a celei diastolice, cu o medie de 6 și 2 puncte, respectiv, în comparație cu un placebo.

Este important de remarcat, totuși, că această scădere a fost observată doar la participanții cu vârsta medie de 50 de ani sau mai tineri. Doza necesară pentru a produce schimbarea în tensiunea arterială a fost de cel puțin 3 grame pe zi (adică mai puțin de 2 lingurițe de ghimbir măcinat), administrată timp de 7 până la 12 săptămâni.

Ghimbirul poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, acționând în mod similar cu medicamentele antihipertensive. Face acest lucru blocând canalele de calciu din organism și acționând ca inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei, o enzimă care relaxează venele și vasele noastre, determinând o scădere a tensiunii arteriale.

În plus, se pare că proprietățile antioxidante ale ghimbirului contribuie la reglarea tensiunii arteriale, subliniază review-ul Phytotherapy Research. Ghimbirul este bogat în compuși vegetali precum gingeroli, shogaoli, zingeron și paradol, toți aceștia putând promova activitatea antioxidantă care menține vasele de sânge curate, iar acești compuși pot încuraja, de asemenea, dilatarea vaselor de sânge, îmbunătățind circulația sângelui.

Există, de asemenea, unele dovezi că suplimentarea cu ghimbir poate ajuta la îmbunătățirea colesterolului, glicemiei și inflamației, conform unui studiu din 2021 publicat în Nutrition Reviews. Cu toate acestea, toate aceste posibile beneficii ale ghimbirului pentru sănătatea inimii trebuie studiate mai amănunțit pentru a înțelege pe deplin avantajele sale. Un lucru este clar: Acest condiment (și altele) pot fi adăugate în preparatele tale pentru a intensifica gustul fără a adăuga sare, ceea ce este încă o modalitate în care ghimbirul poate avea grijă de inima ta.

Foto: shutterstock

Surse: 

  • https://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/changes-you-can-make-to-manage-high-blood-pressure/managing-blood-pressure-with-a-heart-healthy-diet
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30972845/
  • https://academic.oup.com/nutritionreviews/article/80/3/400/6291638?login=false

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia