Antihistaminicele naturale care pot ameliora simptomele alergiilor sezoniere. Adio strănut, congestie nazală sau mâncărime a ochilor!

Tratamentele comune includ, de obicei, medicamente fără prescripție medicală, dar antihistaminicele naturale pot fi, de asemenea, o opțiune excelentă.
  • Publicat:
Antihistaminicele naturale care pot ameliora simptomele alergiilor sezoniere. Adio strănut, congestie nazală sau mâncărime a ochilor!
Antihistaminicele naturale care pot ameliora simptomelor alergiilor sezoniere. Adio strănut, congestie nazală sau mâncărime a ochilor!

Alergiile sezoniere pot fi greu de gestionat. Tratamentele comune includ, de obicei, medicamente fără prescripție medicală, dar antihistaminicele naturale pot fi, de asemenea, o opțiune excelentă. Exemplele includ untarița, vitamina C și quercetina.

Dacă te confrunți cu alergii sezoniere, știi că acestea pot fi provocatoare. Simptome precum strănutul, mâncărimea ochilor, congestia nazală și presiunea sinusurilor pot deveni greu de gestionat. Fie că simptomele sunt cauzate de febra fânului, rinita alergică sau alergiile sezoniere, numeroase medicamente pot ajuta la combaterea acestora. Dar unele dintre aceste medicamente au o listă lungă de efecte secundare. Probabil ai încercat deja multe dintre aceste soluții fără prescripție medicală pentru a încerca să reduci simptomele sezoniere. 

Unele dovezi sugerează că soluțiile complet naturale pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Înțelegerea modului în care funcționează antihistaminicele te poate ajuta să determini mai bine dacă antihistaminicele naturale pot ajuta la ameliorarea simptomelo în timpul sezonului de alergii.

Cum funcționează antihistaminicele? 

Alergiile sunt un răspuns imun la o substanță inofensivă. Această substanță, fie că este polen, părul de animale sau praf, intră în contact cu celulele din membranele mucoase ale nasului, gurii, gâtului și plămânilor. La o persoană cu alergii, acest lucru declanșează eliberarea unei substanțe chimice numite histamină. Histamina este o parte a sistemului imunitar care provoacă toate simptomele asociate cu alergiile, cum ar fi strănutul, mâncărimea și simptomele asemănătoare răcelii. 

Antihistaminicele funcționează prin blocarea activității histaminei pentru a opri reacția alergică. Multe medicamente pentru alergii de pe rafturile farmaciilor funcționează ca antihistaminice. Anumite alimente și extracte de plante pot bloca similar efectele histaminei. 

Vitamina C

Vitamina C este o vitamină solubilă în apă, găsită în alimentele vegetale, cum ar fi citricele, verdețurile cu frunze și fructele de pădure. Are mai multe funcții, cum ar fi capacitatea de a vindeca răni și de a gestiona infecțiile. O revizuire a cercetărilor din 2023 arată că poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea simptomelor rinitei alergice, cum ar fi mâncărimea și strănutul. Vitamina C poate fi găsită și sub formă de supliment. Un medic poate sugera să luați acest supliment dacă aveți o carență de vitamina C și nu obțineți suficientă din dietă.

Probiotice 

Probioticele sunt microorganisme care pot ajuta la menținerea sau îmbunătățirea nivelurilor de bacterii bune din intestin. Acestea pot fi găsite în mai multe surse alimentare, cum ar fi:

  • varza murată
  • iaurt
  • tempeh
  • smântână
  • kombucha 

O revizuire din 2021 sugerează că probioticele pot ajuta, de asemenea, la reducerea și prevenirea simptomelor de alergie. Datele sugerează, de asemenea, că probioticele pot ajuta la reducerea simptomelor de astm și dermatită atopică. Dacă experimentezi în mod regulat alergii sezoniere, poate vrei să iei în considerare adăugarea mai multor alimente probiotice în dietă.

Urzică 

Urzica este o plantă cu flori originară din Asia și Africa de Nord-Vest. Poate fi, de asemenea, un antihistaminic natural. Un studiu mai vechi din 2009 a constatat că urzica poate duce la o scădere a simptomelor alergice. Cu toate acestea, un studiu din 2017 a constatat că urzica are un efect similar cu o pastilă placebo. Cercetătorii notează că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege dacă planta este eficientă. Puteți cumpăra urzică sub formă de supliment sau ceai din magazinele de produse naturiste. 

Quercetina 

Quercetina este un antioxidant găsit în mod natural în ceapă, mere, grapefruit, okra și alte produse. Un studiu din 2022 a constatat că poate funcționa și ca un antihistaminic și poate reduce eficient simptomele alergiei. Poți cumpăra quercetină sub formă de supliment sau pur și simplu să adaugi mai multe alimente bogate în quercetină în dietă.

Bromelain 

Bromelaina este un compus găsit cel mai frecvent în ananas, dar o poți găsi și sub formă de supliment. Este cunoscută pentru a fi eficientă în tratarea dificultăților respiratorii și inflamațiilor asociate cu alergiile. O analiză din 2023 a constatat că bromelaina poate fi eficientă împotriva sinuzitei, un tip de inflamație a pasajului nazal cauzată de alergii sau o răceală. Experții recomandă să obțineți bromelaină prin consumul de ananas mai degrabă decât prin administrarea de suplimente.

Untariță 

Untarița este o plantă de mlaștină care face parte din familia margaretelor. Se găsește în toată Europa și în regiunile din Asia și America de Nord. O cercetare mai veche din 2012 sugerează că ar putea fi eficientă în reducerea intensității și frecvenței atacurilor de migrenă. Dar poate fi, de asemenea, utilă în tratarea alergiilor nazale. Un studiu din 2023 a constatat că untarița a fost o opțiune de tratament natural sigură și eficientă pentru persoanele cu rinita alergică sezonieră. Untarița este disponibilă sub formă de extract de ulei sau supliment.

Foto: envato

Surse:

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5963652/
  • https://www.europeanreview.org/wp/wp-content/uploads/01-05.pdf
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9970132/
  • https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/02601060231173732
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8064452/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19140159/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35776034/
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”