Acneea: scapă de ea cu remedii naturiste!

Deşi nu este o afecţiune periculoasă, acneea poate cauza neplăceri şi jenă în special tinerilor, care pot, ca urmare, să sufere din cauza unui aspect urât, izolării sociale, depresiei şi anxietăţii.
  • Publicat:
Acneea: scapă de ea cu remedii naturiste!

Acneea se produce atunci când un exces de sebum (o substanţă uleioasă produsă de glandele care ung şi umezesc pielea) blochează porii din piele la baza foliculelor părului, cauzând apariţia pe faţă, piept, umeri şi spate, a unor mici erupţii pline cu puroi.

Pustulele, punctele negre şi cele albe sunt caracteristice pentru această afecţiune care poate fi controlată cu simple măsuri de îngrijire, cu medicamente şi sub supravegherea unui dermatolog.

Deşi nu este o afecţiune periculoasă, ea poate cauza neplăceri şi jenă în special tinerilor, care pot, ca urmare, să sufere din cauza unui aspect urât, izolării sociale, depresiei şi anxietăţii.

Cauze

Adesea, acneea este declanşată de activitatea hormonală, care poate mări producţia de sebum. Deşi modificările hormonale ale adolescenţei îi fac pe tineri principalele victime ale acneei, sunt predispuse la aceasta şi femeile însărcinate, la ciclu sau la menopauză. Şi anumite medicamente care afectează hormonii (cum sunt steroizii sau contraceptivele orale), precum şi stresul, pot contribui la producerea în exces a sebumului şi, ca urmare, la acnee.

Simptome

  • Aspect gras al feţei, pieptului şi spatelui
  • Apariţia de puncte negre
  • Prezenţa punctelor albe: deschiderea foliculului este înfundată cu dop de grăsime şi acoperită cu piele de culoare normal, ducând la inflamare şi infecţie
  • Acneea se poate agrava premenstrual

Prevenire şi tratament

Una din părerile preponderente despre acnee este că anumite alimente – ca pizza sau ciocolata – o pot înrăutăţi; dar acesta este un mit. Există, totuşi, anumite alimente care pot ajuta la menţinerea unei stări optime de sănătate a pielii.

Multe afecţiuni ale pielii reacţionează la vitamina A, care pare să aibă un efect benefic asupra creşterii şi maturizării celulelor. Cele mai bune surse dietetice de vitamina A se găsesc în alimentele bogate în beta-caroten, care e transformat în corp în vitamina A.

De asemenea, deoarece una dintre caracteristicile acneei este inflamaţia, acizii graşi esenţiali pot ajuta la ameliorarea afecţiunii prin împiedicarea producerii în corp a anumitor compuşi inflamatori.

Zincul, mineral care produce imunitate, poate ajuta şi el la ameliorarea acneei, probabil prin implicarea sa în metabolismul hormonilor, precum şi prin rolul pe care îl are în vindecare. Iar unele dovezi arată că vitamina B6 poate ajuta la stabilizarea fluctuaţiilor hormonale care pot produce acneea.

Remedii naturiste

Pentru uz intern

Păpădie (capsule cu 300 mg pulbere). Se ia o capsulă cu apă, de 3 ori pe zi.

Ulei de luminiţă (capsule, 500mg). Se iau 2 capsule cu un pahar de apă, de 3 ori pe zi, în timpul meselor.

Lipicioasă (extract lichid). Se ia echivalentul a 2-4g plantă uscată, de 3 ori pe zi.

Uz extern

Aloe Vera. Aplică o cremă sau un gel pe bază de aloe vera de 2 ori pe zi, conform instrucţiunilor de pe ambalaj.

Busuioc. Diluează 3 picături de ulei esenţial cu 10 ml de ulei excipient. Aplică pe zona afectată. Repetă de 2-3 ori pe săptămână, seara devreme.

Lavandă. Diluează 3 picături de ulei esenţial în 10 ml de ulei excipient. Aplică pe zona afectată, de 3 ori pe săptămână, la fel ca şi în cazul uleiului de busuioc.

 

Gălbenele. Pune 5 g de flori uscate într-un litru de apă clocotită. Lasă să infuzeze 5 minute. Înmoaie apoi o compresă în această infuzie şi aplică de 2 ori pe zi. Ca alternative, aplică o cremă sau un unguent pe bază de gălbenele de 2 ori pe zi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”