8 remedii naturale care te scapă de strănut

Fie că vorbim de o răceală sau o alergie la vreun miros, chiar și cel mai mic declanșator te poate face să strănuți instant. Iată 8 remedii naturale care te scapă de strănut.
  • Publicat:
8 remedii naturale care te scapă de strănut
8 remedii naturale care te scapă de strănut

Strănutul este un mecanism natural care ajută la eliminarea agenților iritanți din nas. Aici poate fi vorba de praf, polen, fum sau alte particule care pătrund în nas, iar acele terminații nervoase să devină sensibile și iritate. Din când în când, fiecare dintre noi experimentează câte un episod de strănut, dar atunci când acest lucru se întâmplă prea des nu e tocmai confortabil. Fie că vorbim de o răceală sau o alergie la vreun miros, chiar și cel mai mic declanșator te poate face să strănuți instant. Iată 8 remedii naturale care te scapă de strănut.

Remedii naturale care te scapă de strănut

Miere

Numeroase studii sugerează că mierea poate ajuta la prevenirea strănutului produs de gripă și răceală. În cazul unei reacții alergice, mierea ar putea fi o opțiune ideală. Chiar și o linguriță de miere poate reduce inflamația și te eliberează instant.

Aburi

Atunci când inhalezi aburii produși de apa fierbinte poți trata strănutul. Tot ce trebuie să faci este să pui apă fierbinte într-un bol, să stai cu fața deasupra lui și să îți pui un prosop pe cap pentru a te acoperi. Inspiră aburii și, în felul acesta vei desfunda nasul și vei scăpa de agenții iritanți din căile nazale.

Evită porțiile mari de mâncare

Poate că sună ciudat, dar unele persoane încep să strănute după ce mănâncă foarte mult. În termeni medicali, acest lucru este cunoscut ca „strănutul postprandial”. Acest lucru poate fi prevenit dacă mănânci porții mai mici de mâncare sau mesteci foarte bine alimentele.

Gâdilă-ți cerul gurii

Când simți că-ți vine să strănuți, cu ajutorul limbii poți încerca să-ți gâdili cerul gurii timp de câteva secunde. În felul acesta, eviți un episod de strănut. Mai mult, acest gest ajută și în situația în care simți că „te mănâncă urechile”.

Nu te uita direct în lumină

Expunerea bruscă la lumina puternică te face să strănuți. 1 din 3 persoane se confruntă cu această afecțiune în care strănutul este produs de lumina puternică. Această afecțiune poartă numele de „strănut fotic”. Pentru a evita strănutul, poartă ochelari de soare ori de câte ori ieși din casă.

Suflă-ți nasul

Pentru a îndepărta particulele de praf, încearcă să-ți sufli nasul. După ce ți-ai suflat nasul poți chiar să aplici o loțiune care să-ți calmeze iritațiile.

Ia vitamina C

Citricele precum portocalele și lămâile conțin substanțe numite flavonoide, care sunt antioxidanți foarte puternici. Flavonoidele ajută la creșterea imunității și în lupta împotriva bacteriilor nedorite care produc răceală și alte alergii. Vitamina C oferă un efect imediat și poate avea potențialul de a reduce strănutul în timp.

Ulei de eucalipt

Un alt remediu pentru strănut este să miroși uleiul de eucalipt. Acest ulei esențial este bogat în compuși numiți citronelă, care acționează ca expectorant și are proprietăți antiinflamatorii și analgezice. Pune câteva picături de ulei esențial de eucalipt într-o batistă și miroase-o de câteva ori.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia