Cum să ajuţi o persoană în caz de entorsă? Îţi explică dr. Daniel Vîlcioiu, ortoped

Pentru vindecare rapidă şi calmarea durerii şi a inflamaţiei de la nivelul gleznei, trebuie evitat statul în picioare prelungit, mersul şi folosirea piciorului.
  • Publicat:
Cum să ajuţi o persoană în caz de entorsă? Îţi explică dr. Daniel Vîlcioiu, ortoped

Entorsele sunt precum musafirii nepoftiţi. Ele trebuie tratate corect din punct de vedere medical şi cu răbdare. Mare atenţie, mai ales acum în timpul pandemiei de coronavirus când este de evitat să suferiţi complicaţii ale unor probleme de sănătate. Tot acum informaţii corecte despre măsurile de prim ajutor sunt mină de aur. Dr. Daniel Vîlcioiu, medic specialist Ortopedie – Traumatologie, specializat în chirurgia mâinii, de la Spitalul Clinic Colentina explică pe larg cum putem ajuta o persoană care tocmai a suferit o entorsă.

CSÎD: Ce este entorsa?
Dr. Daniel Vîlcioiu:
Entorsa este o întindere peste limita normală a unui ligament din care rezultă lezarea sau ruperea parţială sau, în cazuri mai severe, totală a acestuia. Ligamentele sunt ţesuturi care ţin laolaltă două sau mai multe oase şi oferă stabilitate articulaţiei din care fac parte. Ligamentele conţin şi vase de sânge din care se hrănesc. Ca urmare a întinderii excesive sau rupturii ligamentelor, aceste vase se rup şi ele.

Entorse – semne şi simptome

CSÎD: Ce semne şi simptome apar în cazul entorselor?
Dr. Daniel Vâlcioiu:
În cazul entorselor apar semne precum:

  • Echimoză locală
  • Hematom local
  • Tumefacţie şi căldură locală
  • Mobilitate anormală, excesivă a articulaţiei (în cazul rupturilor complete)
  • Ca simptome, apare durere locală şi senzaţie de instabilitate a articulaţiei afectate.

Ce sunt entorsa de genunchi şi entorsa de gleznă (glezna scrântită)

CSÎD: Entorsa de gleznă şi entorsa de genunchi sunt des întâlnite. Cum le definiţi?
Dr. Daniel Vâlcioiu:
Entorsa de gleznă reprezintă întinderea ligamentelor care stabilizează glezna. Cel mai frecvent entorsele de gleznă se fac la nivelul ligamentelor care unesc peroneul cu piciorul. Popular, acest tip de entorsă este cunoscută ca gleznă scrântită. Entorsa de genunchi, ca şi în cazul celei de gleznă, reprezintă ruperea parţială sau totală a ligamentelor colaterale care unesc femurul cu tibia sau cu peroneul. Genunchiul se inflamează, devine dureros şi, în cazurile severe, instabil.

Ai suferit o entorsă? Iată ce să faci pentru a te vindeca corect

CSÎD: În ce constă tratamentul în caz de entorsă?
Dr. Daniel Vâlcioiu:
Pentru o vindecare rapidă şi calmarea durerii şi a inflamaţiei de la nivelul gleznei, trebuie evitat statul în picioare prelungit, mersul şi călcarea pe piciorul afectat.
Se va imobiliza zona afectată cu o orteză sau o faşă elastică, nu foarte strâns.
Dacă entorsa este severă, se va imobiliza cu o orteză fixă sau un aparat gipsat până ce pacientul va fi transportat la cea mai apropiată cameră de gardă unde se va investiga suplimentar. Deplasarea se va realiza cu ajutorul unei cârje.
Se aplică gheaţă (nu în contact direct cu pielea!) pe glezna inflamată timp de 20-30 de minute la fiecare 2-3 ore în primele 2 zile.
Piciorul se va aşeza pe o pernă, pentru a ajuta la dezumflarea rapidă în primele 48 de ore.

Apelaţi la ajutorul unui kinetoterapeut pentru o recuperare corectă

CSÎD: În ce constă recuperarea medicală în caz de entorsă?
Dr. Daniel Vâlcioiu:
Recuperarea se va face prin reluarea treptată a mersului şi exerciţii cu ajutorul unui expert în kinetoterapie.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”
Recomandări: