Stomatologia, în pas cu tehnologia. Iată ultimele invenţii din cabinete

Implant dentar fără durere, aparate invizibile de îndreptat dinţii, tehnici imagistice cu nume complicate dar care uşurează teribil suferinţa pacientului şi munca medicului stomatolog...toate aceste inovaţii în domeniul medicinei dentare continuă să uimească atât cercurile ştiinţifice, cât şi pacientul obişnuit, în căutare permanentă de soluţii rapide, eficiente şi cât mai accesibile.
  • Publicat:
Stomatologia, în pas cu tehnologia. Iată ultimele invenţii din cabinete

Implant dentar fără durere, aparate invizibile de îndreptat dinţii, tehnici imagistice cu nume complicate dar care uşurează teribil suferinţa pacientului şi munca medicului stomatolog…toate aceste inovaţii în domeniul medicinei dentare continuă să uimească atât cercurile ştiinţifice, cât şi pacientul obişnuit, în căutare permanentă de soluţii rapide, eficiente şi cât mai accesibile.

Există o multitudine de informaţii în mediul virtual şi tehnici promovate de diverse cabinete medicale stomatologice, toate însă cu avantaje şi (mai ales) dezavantaje prea puţin mediatizate. Prin urmare, ne-am propus să trecem în revistă cele mai dezbătute şi inovative descoperiri în spectrul stomatologiei.

Gelul care ajută dinţii să se regenereze, realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Leeds, Marea Britanie, este conceput sub forma unui fluid care conţine peptida P 11-4, o substanţă care, dacă este aplicată pe zonele afectate de bacterii, are capacitatea de a atrage calciul, făcând astfel posibilă regenerarea dintelui.
Deşi sună prea frumos ca să fie adevărat, cercetătorii ne asigură că testele realizate pe subiecţi umani au dat rezultate încurajatoare şi, în scurt, timp, această tehnică non-chirurgicală şi nedureroasă va fi pusă la dispoziţia oricărei persoane care doreşte să îşi păstreze dantura naturală cât mai mult timp.

Partea proastă în toată această poveste este că multe dintre descoperiri depind foarte mult de investiţii în cercetare, iar implementarea efectivă a acestor tehnici în viaţa oamenilor de rând este un proces cronofag şi costisitor.

Plomba la microscop, invenţia care permite păstrarea nervului dintelui – această metodă este una deosebit de importantă deoarece ajută medicul să se concentreze exact pe zona afectată. Mai exact, se utilizează un microscop dentar care măreşte câmpul vizual în aşa fel încât stomatologul observă în detaliu problemele din structura dintelui şi înlătură doar ţesutul alterat, fără a fi necesară scoaterea nervului, care susţine pe termen lung structura osoasă a dintelui.
Avantajele sunt, fără doar şi poate, evidente, iar în privinţa aspectelor negative ale acestei proceduri putem enumera durata mai mare a tratamentului şi preţul uşor mai ridicat decât în cazul unei intervenţii clasice.

Osul artificial care ajută la reconstrucţia defectelor osoase provocate de diferite afecţiuni ale dinţilor – o invenţie a specialiştilor de la Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Inginerie Electrică din Bucureşti care promite refacerea osului afectat. Astfel, cu un material special şi nenumărate teste realizate in vitro, dar şi pe persoane, experţii români au conceput o aplicaţie inteligentă care înlocuieşte osul acolo unde nu mai există şi permite dezvoltarea de os biologic care este treptat înlocuit de osul nou format.

Datorită faptului că materialul este 100% sintetic, nu există riscul de transmitere a bolilor, eficacitatea este demonstrată iar preţul nu ar trebui să depăşească 40 de euro. Produsul a fost deja brevetat şi aprobat de Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale şi este utilizat frecvent în cabinetele dentare.

Aparate dentare invizibile şi cu vibraţii, pentru o dantură perfectă – vechile aparate de îndreptat dinţii sunt doar o amintire – una neplăcută, pentru mulţi dintre cei care au avut de îndurat acest chin. Cercetările continue în domeniul esteticii dentare au reuşit însă să scoată tehnici noi şi dispozitive mult mai “prietenoase” pentru pacient. Dintre acestea, scoatem la înaintare aparatul dentar invizibil, numit impropriu aparat dentar, ci mai degrabă o gutieră transparentă şi mobilă, care poate îndrepta dinţii fără ajutorul sârmelor, plăcuţelor care se ataşează de dinte şi alte elemente care fac incomodă această procedură, şi aparatul dental cu vibraţii, care reduce semnificativ timpul de purtare şi oferă rezultate la fel de bune precum purtarea unui aparat dentar obişnuit.

Dacă un aparat dentar clasic poate îndrepta dinţii în aproximativ 24 de luni, cel prevăzut cu vibraţii poate face acelaşi lucru într-un timp mai scurt cu 40-60%, iar acest lucru poate fi explicat prin faptul că osul are o capacitate de reacţie mult mai mare sub acţiunea vibraţiilor decât sub o forţă constantă, accelerându-se astfel absorbţia naturală a celulelor osoase vechi.
Avantajele acestora sunt, fără îndoială, cele de ordin estetic, iar cel mai mare dezavantaj este, cu siguranţă, preţul piperat al acestor proceduri în cabinetele stomatologice.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”