Pot beneficia de implant dentar dacă am osteoporoză?

  • Publicat:
Pot beneficia de implant dentar dacă am osteoporoză?

Osteoporoza este definită ca fiind o afecțiune evolutivă a sistemului osos care se manifestă prin reducerea densității minerale osoase și alterări ale microarhitecturii țesutului osos, ceea ce determină apariția riscului de fracturi osoase. Se estimează că în lume peste 200 de milioane de oameni suferă de osteoporoză, iar numărul fracturilor cauzate de osteoporoză în UE depășește 3,7 milioane.

De cele mai multe ori evoluează fără simptome mult timp. Osul este un țesut viu, în continuă schimbare și pentru a rămâne puternic de-a lungul vieții corpul îndepărtează osul vechi și îl înlocuiește cu unul nou. Copilăria și adolescența sunt perioadele esențiale când se formează masa noastră osoasă: oasele cresc, devin mai lungi și mai puternice, iar acest ritm continuă până la 25-30 de ani, când se atinge masa osoasă maximă. Procesul de reconstrucție osoasă are loc până în jurul vârstei de 40-50 de ani.

Procesul este influențat și din punct de vedere hormonal, la femei acest proces fiind dat peste cap în perioada de menopauză, când se pierde efectul protectiv al hormonului estrogen, iar la bărbați, lipsa testosteronului este cea care duce la apariția osteoporozei. Lipsa de activități fizice, fumatul sau consumul excesiv de băuturi alcoolice reprezintă și ele activități care favorizează instalarea osteoporozei.

În cazul osteoporozei pacientul poate să nu știe că suferă de această afecțiune până la momentul unei fracturi ( de aceea mai este denumită și boala silențioasă). Durerile de spate sunt un semnal de alarmă, este primul semn că se întâmplă ceva la nivelul vertebrelor care se tasează în momentul în care boala este foarte avansată.

Oasele devin atât de fragile încât o simplă căzătură sau chiar acțiuni obișnuite, cum ar fi aplecarea, pot provoca o fractură. Cele mai frecvente fracturi asociate osteoporozei apar la șold, încheietura mâinii sau la coloana vertebrală.

Diagnosticul de osteoporoză

Diagnosticul de osteoporoză se stabilește prin investigațiile clinice efectuate la recomandarea medicului specialist. Radiografiile tradiționale nu pot măsura densitatea osoasă, dar pot identifica fracturile coloanei vertebrale. Densitatea minerală osoasă trebuie măsurată prin tehnici mai specializate.

Sunt disponibile mai multe tipuri de teste, dar cel mai frecvent utilizat este DXA ( absorbție cu raze X cu dublă energie ). DXA este un test cu radiație scăzută, capabil să detecteze procente destul de mici ale pierderii osoase. Este utilizat pentru a măsura densitatea osului coloanei vertebrale și șoldului și poate măsura, de asemenea, densitatea osoasă a întregului schelet.

Există mai multe tipuri de opțiuni de testare:

  • DXA (DXA periferic) măsoară masa osoasă la antebraț, deget și călcâi.
  • SXA (absorbțiometria cu raze X cu o singură energie) măsoară călcâiul sau încheietura mâinii.
  • DPA (absorbția cu foton dual) măsoară coloana vertebrală, șold sau corpul total.
  • SPA (absorbțiometria cu un singur foton) măsoară încheietura mâinii.
  • QCT (Tomografia computerizată cantitativă) măsoară coloana vertebrală sau șoldul
  • PQCT (QCT periferic) măsoară antebrațul
  • QUS (Ultrasunete cantitative) utilizează unde sonore pentru a măsura călcâiul sau degetul.

Cum pot preveni osteoporoza?

Osteoporoza se poate preveni printr-o dietă echilibrată, bazată în primul rând pe calciu și pe vitamina D. În timp ce calciul este absolut necesar pentru ca oasele să rămână puternice, vitamina D ajută la absorbția intestinală a calciului.

Dozele zilnice recomandate de calciu și de vitamina D cresc în funcție de vârstă, odată cu gradul de expunere la osteoporoză. Este recomandată de asemenea efectuarea de exerciții fizice regulate pentru a se mări flexibilitatea corpului, puterea și echilibrul și pentru a se reduce astfel riscul unei căzături. Exercițiile fizice pot consta în activități nu foarte solicitante, cum ar fi mersul pe jos, dansul, grădinăritul sau mersul pe bicicletă.

În vederea evitării problemelor de natură orală cauzate de osteoporoză trebuie să ținem cont de vizitele regulate la medicul stomatolog, asociate cu periaje zilnice corespunzătoare și cu menținerea unui stil de viață sănătos.

Pot beneficia de implant dentar dacă am osteoporoză?

Implantologia dentară este o specialitate cu predictibilitate ridicată atunci când se respectă atât cantitatea, cât și calitatea osului. Prin urmare, diagnosticul și tratamentul implanturilor la pacienții cu osteoporoză sunt importante.

Osteoporoza nu este o contraindicație pentru implantul dentar, dacă pacientul nu are tratament pentru încetinirea evoluției progresive a acestei boli cu clase de medicamente antiresorbtive care sunt:

  • Bifosfonații (Zometa, Fosamax, Fosavance, Bonefos, Lorine, Ossica Bondronat, Aclasta, Actonel, Bonviva etc.)
  • Anticorpi anti-RANKL – substanța activă Denosumab – (X-Geva, Prolia)

Prezintă aceste medicamente un risc pentru sănătatea și igiena mea dentară?

Răspunsul este: NU. Însă, acest tip de medicamente poate avea efecte adverse: dezvoltarea osteonecrozei de maxilar, în situatia in care se execută manevre chirurgicale stomatologice (extracții, implanturi dentare etc.).

Osteonecroza maxilarelor indusă de bifosfonați este patologia reprezentată de ariile necrotice dureroase vizibile în cavitatea orală la nivelul maxilarului sau mandibulei, apărute spontan sau induse chirurgical și este cauzată de moartea celulelor osoase, ca o consecință a întreruperii fluxului sanguin la nivelul acestora.

Întreruperea fluxului sanguin apare în zone în care există puține anastomoze, adică puține legături între două vase sanguine sau între două organe cavitare (precum zona subcondrală a osului).

Aceste medicamente cresc densitatea osoasă și inhibă resorbția osoasă. În bolile osteoporotice tratate cu aceste clase de medicamente se recomandă întreruperea tratamentului medicamentos cu o perioadă înainte de inserarea implanturilor dentare. Pentru orice manoperă ce include implicarea oaselor maxilare (inclusiv extracțiile) trebuie anunțat medicul stomatolog înainte, dacă sunteți în tratament cu acest tip de medicamente.

Este biologic plauzibil ca modificările metabolismului osos asociate osteoporozei în cazurile pacienților cu stadii foarte avansate ale bolii și sub tratament cu clasele de medicamente menționate mai sus ar putea pune în pericol succesul implantului dentar, în special în cazul în care implanturile sunt plasate în os augmentat.

Producătorii de implanturi au venit în sprijinul pacienților care prezintă un teren precar sau care au probleme de sănătate (diabet, osteoporoză etc.), propunând materiale care înglobează cercetarea științifică și cele mai performante tehnologii. Pentru aceste situații recomandăm pacienților noștri implanturi dentare care pot asigura chiar și în condiții imperfecte o predictibilitate crescută, cum sunt implanturile dentare Straumann® SLActive®. Suprafețele de înaltă performanță SLActive® asigură implanturilor dentare Straumann® predictibilitate fără precedent și integrare osoasa rapidă, precum și potențial extins de vindecare, declară dr. Mihnea Velisarato, specialist chirurgie orală în cadrul clinicii DentalMed.

Studiile recente aduc vești bune pentru pacienții cu osteoporoză: osteointegrarea implantului dentar, rata de supraviețuire a implantului, precum și pierderea marginală osoasă la pacienții cu osteoporoză este comparabilă cu cea observată la pacienții sănătoși. De asemenea, în urma studiilor avansate s-a ajuns la concluzia că dacă implanturile dentare sunt plasate imediat după ce dinții sunt îndepărtați, ele au o rată de succes mai mare.

Recomandări pentru intervenția implantului dentar în cazul pacienților cu osteoporoză

În anumite cazuri, respingerea de către organism a implanturilor dentare și complicațiile acestora au fost asociate cu o deficiență de vitamina D. De aceea, optimizarea nivelului de vitamina D înainte de intervențiile chirurgicale de implant este esențială atât pentru a grăbi vindecarea, precum și pentru ca osteointegrarea implanturilor dentare și integrarea grefelor de os să se efectueze cu succes.

Stoparea tratamentului cu medicamente antiresorbtive pre și post operator, care se va stabili împreună cu medicul specialist implantolog și endocrinolog

Îndepărtarea oricărui factor de risc înainte de inserarea implantelor dentare – carie dentară, placă bacteriană, bruxism, traumă ocluzală, boala parodontală (parodontoza), resturi radiculare sau periimplantita care reprezintă o afectare a țesutului de suport (osului și gingiei) din jurul implantului și are anumite similarități cu boala parodontală.

Pentru un rezultat cu predictabilitate pe termen lung, medicul implantolog trebuie să stabilească de la început, împreună cu medicul endocrinolog, un plan terapeutic adecvat stării de sănătate a pacientului, plan care trebuie urmat cu strictețe pentru a obține o osteointegrare corespunzătoare și cu o rata a succes mare. Postoperator, pacientul intra intr-un protocol special de igienizări și va fi monitorizat foarte atent de către echipa medicală.

Vestea bună este că un management pre-operator corect al tratamentului, urmat de un program de mentenanțe speciale, asigura pacienților cu osteoporoză șanse mari de a primi un tratament dentar prin implanturi dentare, cu o rată bună de succes pe termen lung.
Respectarea de către pacient a Protocolului Personalizat de Mentenanță și Igienizare Post-Operator, creat pentru fiecare pacient în parte de către echipa medicală dedicată, va reprezenta un factor important în menținerea pe termen lung a rezultatelor tratamentului prin implant dentar, declară dr. Dragoș Popescu, medic implantolog în cadrul clinicii DentalMed.

Pacientă în vârstă de 73 de ani, beneficiind de implanturi dentare și reconstrucție protetică pe implanturi.

 

Bibliografie:

  • National Library of Medicine
  • Biomedical and Pharmacology Journal
  • Harvard Medical School – Health Publishing
  • Implant practice US
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16455317/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33011751/
  • https://www.straumann.com/au/en/dental-professionals/products-and-solutions/dental-implants/dental-implant-surfaces/slactive.html
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”