Pericolele la care se expun copiii care îşi sug degetul. Medicul Adrian Mina: îşi strică dinţii

Suptul degetului este un obicei normal pentru cei mici, însă la o vârstă înaintată acest obicei nu este deloc sănătos.
  • Publicat:
Pericolele la care se expun copiii care îşi sug degetul. Medicul Adrian Mina: îşi strică dinţii
FOTO: 123rf.com / Pericolele la care se expun copiii care îşi sug degetul. Medicul Adrian Mina: îşi strică dinţii

În prima perioadă a vieţii, suptul degetului la copii este perfect normal, însă pe termen lung poate deveni extrem de periculos. Medicul stomatolog Adrian Mina explică, pe înţelesul tuturor, cum afectează acest obicei buna dezvoltare a danturii celor mici. În primii ani de viaţă, cei mici folosesc acesr tryc pentru a se calma, pentru a se linişti. În timp, acest obicei poate aduce după sine complicaţii serioase.

“Sugerea degetului la copii reprezintă o problemă des întâlnită, iar cei care trebuie să o gestioneze sunt, de cele mai multe ori, părinţii. Sugerea degetului este un act normal pentru nou-născuţi şi bebeluşi, având asupra celor mici efect de calmare şi de asigurare a unui mediu sigur şi comfortabil. Această acţiune este una benefică pentru dezvoltarea copilului atâta timp cât se realizează într-o anumită perioadă şi nu pe termen lung”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.

Modificări la nivelul danturii

Copiii care continuă să sugă degetul şi după primele luni de viaţă pot întâmpina serioase probleme la capitolul sănătate dentară.

“După ce primul dinţişor a erupt, acest obicei trebuie îndepărtat în totalitate. Dinţii pot suferi importante modificări de poziţie. Copiii pot avea dinţi rotaţi, înghesuiţi şi cu o poziţie anormală pe întreaga arcadă. Va fi nevoie de intervenţia medicului stomatolog şi a medicului ortodont pentru a restabili o poziţie funcţională şi corectă a întregului sistem dentar”, spune medicul stomatolog.

Complicaţii şi mai mari la preşcolari

Cu cât păstrarea acestui obicei se întinde mai mult în timp, cu atât posibilele complicaţii devin mai mari.

“Pot apărea modificări osoase ale palatului dur, cu apariţia unor forme patologice de boltă palatină, care va accentua dezechilibrul oro-dentar. Problemele sunt şi mai mari la preşcolarii şi copiii care sunt în perioada de tranziţie între dentiţia de lapte şi cea permanentă. Atunci apar înghesuiri, rotaţii şi poziţii anormale, precum şi apariţia unui mare spaţiu între arcada superioară şi cea inferioară, care poartă numele de overbite. Această poziţie anormală între cele doua arcade are implicaţii asupra structurilor dentare, a esteticii faciale şi a fonaţiei. Acestea din urmă se pot rezolva doar cu ajutorul medicilor ortodonţi prin aparatele dentare”, adaugă Dr. Adrian Mina.

Microbii de sub unghie, un pericol

Posibilele complicaţii nu sunt exclusiv de natură dentară, ci şi de transfer al microbilor de pe mâini la nivelul gurii.

“Acest obicei facilitează transferul de bacterii şi microorganisme de la nivelul tegumentului şi a unghiei implicit, cu posibilitatea apariţiilor unor infecţii. De asemenea, apar şi probleme la nivelul tegumentelor şi ale unghiilor în urma expunerii în mediul bucal o lungă perioadă de timp”, spune specialistul.

Pentru vârste înaintate, un obicei ruşinos

De asemenea, implicaţia de natură socială a suptului degetului nu este deloc una de neglijat.

“O altă implicaţie de care nu se ţine seama foarte des este cea socială, copiii care prezintă acest obicei vicios după intrarea in comunitate fiind adesea luati în râs de colegii lor care îl asociază cu cei mult mai mici decât ei. Pentru părinţii care se confruntă cu această problemă, informarea şi conştientizarea acestor probleme este cea mai importantă”, dezvăluie medicul stomatolog.

În final, medicul ne spune care sunt lucrurile pe care trebuie să le facem pentru a evita toate problemele enumerate anterior:

„Copiii trebuie duşi la medicul stomatolog înainte să apară durerile şi problemele, pentru ca ei să fie obişnuiţi cu mediul şi să accepte tratamentul atunci când este necesar şi mai ales trebuie consultaţi de la vârste fragede pentru a descoperi viciile de acest fel şi de a putea lua măsurile necesare pentru îndepărtarea lor”, explică medicul Adrian Mina.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân