Monitorizarea radiologică în parodontopatii

Monitorizarea radiologică în parodontopatii

Monitorizarea radiologică este o necesitate în diagnosticarea pacienților afectați de boala parodontală. 

Am dorit să aflăm printr-un studiu personal statistic ce metode de monitorizare radiologică utilizează medicii dentiști, dar și cum putem îmbunătăți metoda clasică de monitorizare a acestor pacienți de-a lungul anilor, eliminând erorile prin personalizarea unui dispozitiv artizanal. Iata concluziile Dr. Ionella-Georgiana Postelnicu, medic medic specialist în Implantologie Orală si Estetică Dentară asupra acestor aspecte.

Monitorizarea radiologică în parodontopatii

  1. Marea majoritate a medicilor (80%) preferă monitorizarea parodontopatiilor cu ajutorul OPG-ului. Probabil că imaginea de ansamblu şi vizualizarea altor posibile leziuni (dentare, osoase) justifică această preferinţă.
  2. Jumătate din chestionaţi preferă monitorizarea radiologică la 1 an (din cei care preferă OPG şi tehnică paralelă).
  3. Răspunsuri paradoxale: jumătate din cei care folosesc tehnica bite-wing nu au o periodicitate în monitorzarea parodontopatiilor; doar 27% monitorizează la un an acestă afecţiune.
  4. Este remarcabil numărul respondenţilor ( aprox. 40%) care au OPG în cabinet. Aceasta ar putea completă explicaţia de ce aprox. 80% din medicii dentişti chestionaţi preferă monitorizarea prin OPG.
  5. Majoritatea medicilor (80%) nu efectuează personal radiografiile.
  6. Preferinţă pentru suportul digital  a crescut la 81%, adevărat fiind faptul că respondenţii folosesc frecvent computerul.
  7. Trei sferturi dintre pacienţi se prezintă în faza de parodontită marginală profundă.
  8. Majoritatea doctorilor extrag dinții ghidându-se după mobilitate (62%), încă 27% se ghidează după afectarea radiologică a parodonțiului, iar un procent mic (4,8%) iau în calcul distanța faţă de formaţiunile anatomice.
  9. Peste jumătate dintre medicii dentişti chestionaţi indică dispensarizarea pacienţilor parodontopați ori de câte ori este necesar fără a preciza un anumit interval, 38% indică dispensarizarea la 3-6 luni şi 5% imediat postoperator.
  10. Rezultatul obţinut prin crearea dispozitivului artizanal este foarte bun, iar tehnica poate fi propusă pentru perfecţionare.
  1. Dispozitivul se realizează uşor, fără costuri mari, ia puţin timp şi este la îndemâna oricărui medic dentist. Problema constă în faptul că se pretează doar la film clasic (nu la dispozitivul digital).
  2. Dispozitivul prefabricat nu este personalizat, dar e uşor de utilizat. Evident că există însă mici erori de poziţionare care de regulă sunt trecute cu vederea de medicul dentist.

Citeşte şi: Dr. Ionella-Georgiana Postelnicu: „Investirea în educația pacienților promovează nu doar zâmbete sănătoase, ci și bunăstarea generală”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Dr. Ionella-Georgiana Postelnicu - Medic stomatolog
Doctor Postelnicu Ionella Georgiana este un medic stomatolog cu specializare în Implantologie Orală si Estetică Dentară. A absolvit Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, Facultatea de Medicină Estetică din cadrul Universității ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân