Legătura mai puțin știută dintre postură și sănătatea orală. Medic primar ortodont explică

Care este legătura și cum putem rezolva atât postura incorectă, cât și problemele dentare, explică Dr. Anca Oltean, medic primar ortodont.
Legătura mai puțin știută dintre postură și sănătatea orală. Medic primar ortodont explică
Legătura mai puțin știută dintre postură și sănătatea orală. Medic primar ortodont explică

Stomatologia nu se rezumă doar la dinți și gingii, ci la sănătate din toate punctele de vedere. Dacă la capitolul sănătății orale stăm bine, cu siguranță starea generală de sănătate este una bună. La fel și invers. Probabil nu te-ai fi gândit, dar o postură deficitară poate favoriza apariția problemelor dentare. Cum se manifestă acest lucru și cum putem rezolva ambele probleme, ne explică Dr. Anca Oltean, medic primar ortodont.

CSID: Ce trebuie să facem pentru a rezolva ambele probleme – postura și sănătatea orală?

Dr. Anca Oltean: Pentru a aborda simultan problemele legate de postură și sănătatea orală, este important să recunoaștem legătura dintre alinierea incorectă a dinților și postura corporală. Studiile au arătat că o mușcătură anormală poate influența negativ postura, provocând dureri la nivelul gâtului, spatelui și umerilor. Tratamentele ortodontice timpurii, aplicate în perioada dentiției mixte (6-12 ani), pot corecta alinierea dentară și maxilară, influențând pozitiv dezvoltarea posturală. Abordarea trebuie să fie interdisciplinară, combinând tratamentul ortodontic cu exerciții fizice, o nutriție adecvată și menținerea unei greutăți corporale sănătoase pentru a asigura cele mai bune rezultate pe termen lung.

Așadar, o abordare holistică trebuie să includă:

  • Consultarea unor specialiști. Este important să consultăm atât un medic ortodont, cât și un specialist în postură (fizioterapeut, chiropractician, sau un instructor de yoga/pilates) pentru o evaluare cuprinzătoare.
  • Tratamente personalizate. În funcție de evaluarea inițială, pot fi recomandate tratamente ortodontice pentru corectarea malocluziilor, care pot influența postura, și exerciții specifice de corectare a posturii.
  • Educație și conștientizare. Învățarea tehnicilor corecte de igienă orală, a modului în care postura poate influența sănătatea orală și vice-versa, și implementarea unor schimbări în stilul de viață.
  • Monitorizarea progresului. Urmărirea evoluției și ajustarea planului de tratament în funcție de rezultatele obținute și feedbackul specialistului. O aliniere dentară corectă poate preveni și ameliora problemele de postură, iar exercițiile de corectare a posturii pot, la rândul lor, să îmbunătățească sănătatea orală.

CSID: Care este legătura dintre dantură și postură?

Dr. Anca Oltean: Există o conexiune directă între postura corpului și ocluzia dentară (modul în care se îmbină dinții superiori cu cei inferiori). O malocluzie poate afecta nu doar masticația și vorbirea, dar poate și determina o postură incorectă, ducând la dureri de cap, de gât (cervicale), de spate, urechi înfundate, pocnituri la nivelul articulației mandibulare și dureri la nivelul umerilor, deoarece corpul încearcă să compenseze dezechilibrele.

În recursul timpului, diverși specialiști au fost interesați de interacțiunile complexe de la nivelul aparatului oro-facial, care influențează postura organismului. Aceștia au prezentat concluziile lor, dar și diverse direcții de cercetare și aprofundare în articole, studii și tratate de specialitate. Amintesc acum doar pe Michel Clauzade, care a inventat neologismul (în limba franceză) orthoposturodontie, și care a demonstrat legătura directă dintre malocluzii și postură.

CSID: Cu ce simptome ne putem confrunta la nivelul danturii, care sunt produse, de fapt, de postura incorectă?

Dr. Anca Oltean: Simptomele la nivelul danturii cauzate de o postură incorectă includ:

  • Tensiune și durere în maxilare din cauza încordării musculare.
  • Uzura inegală a dinților din cauza malocluziei.
  • Dureri de cap frecvente și dureri de gât din cauza tensiunii în mușchii masticatori.

CSID: Ce efecte sau schimbări apar asupra sănătății orale atunci când vorbim de postura deficitară?

Dr. Anca Oltean: O postură deficitară poate agrava sau chiar cauza alinierea incorectă a danturii și a maxilarelor, afectând sănătatea orală prin modificări ale ansamblului oro-facial și ale echilibrului muscular, afectând în timp masticația, înghițirea, respirația și vorbirea. Așadar, printre efecte menționăm:

  • Dezvoltarea sau agravarea malocluziilor.
  • Tensiune crescută în mușchii masticatori și în articulația temporo-mandibulară.
  • Probleme de respirație care pot influența dezvoltarea facială și poziția dinților.

CSID: Ce facem mai întâi? Ne îmbunătățim postura și automat se îmbunătățește și sănătatea orală sau le tratăm separat?

Dr. Anca Oltean: Deși îmbunătățirea posturii poate avea un impact pozitiv asupra sănătății orale, de cele mai multe ori este necesar să abordăm simultan ambele aspecte printr-un plan de tratament integrat. Corectarea posturii poate reduce tensiunea asupra mușchilor masticatori și a articulației temporo-mandibulare, însă problemele dentare specifice, cum ar fi malocluziile, necesită adesea tratamente ortodontice sau stomatologice specifice. Intervențiile ortodontice timpurii pot asigura o dezvoltare armonioasă a structurii osoase și echilibrul funcțional, care la rândul lor pot îmbunătăți postura. În cazurile mai severe, abordările multidisciplinare care includ exerciții și fizioterapie sunt necesare pentru a obține cele mai bune rezultate.

Bibliografie:

  • Meyer J., Participation des afférences trigéminales dans la régulation tonique posturale orthostatique. Intét de l’examen systématique du système manducateur chez les sportifs de haut niveau. Thèse René Descartes, Paris V ; 1977
  • Clauzade Michel, Daraillan B., Concept ostéopathique de l’occlusion. Perpignan : SEOO ; 1989.
  • Bonnier LR., Le posturologue et la mandibule. Ann Kinésither 1993.
  • Clauzade Michel, Jean Pierre Marty, Orthoposturodontie, 1998 (1), 2005 (2).
  • Bernard Weber, Philippe Villeneuve, Posturologie clinique. Comprendre, évaluer, soulager les douleurs. XVIIIes journées de Posturologie clinique, Elsevier Masson, 2012.
  • Tuncer, E. B., & Canbaz, S. (2018). The relationship between dental occlusion and body posture: A literature review. Journal of Physical Therapy Science, 30(4), 554-559. doi: 10.1589/jpts.30.554.
  • Kaya, B., Süer, C., Köklü, Y., & Aydın, T. (2019). The effect of orthodontic treatment on postural control: A prospective controlled study. Journal of Physical Therapy Science, 31(5), 396-400. doi: 10.1589/jpts.31.396.
  • Sato, K., Matsuyama, Y., Gotoh, K., & Shiraishi, T. (2020). Association between dental occlusion and cervical spine pain: A cross-sectional study. Journal of Oral Rehabilitation, 47(8), 932-939. doi: 10.1111/joor.12940

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Dr. Anca Oltean - medic primar ortodont
Dr. Anca Oltean este medic primar ortodont, specializarea ortodonție și ortopedie dento-facială, cu experiență în domeniu de 25 de ani si peste 4,000 de cazuri tratate, de la cele de rutină până la cele mai complexe. Este primul medic român admis ca membru titular în cadrul WSLO (World Society ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân