Cum îi învăţăm pe cei mici să se spele pe dinţi

Una dintre preocuparile principale ale părinţilor trebuie să fie menţinerea unei stări de igienă bună a copilului. Şi cum cavitatea bucală este parte integrantă a organismului, şi acesteia trebuie să i se acorde o atenţie deosebită.
  • Publicat:
Cum îi învăţăm pe cei mici să se spele pe dinţi

Una dintre preocuparile principale ale părinţilor trebuie să fie menţinerea unei stări de igienă bună a copilului. Şi cum cavitatea bucală este parte integrantă a organismului, şi acesteia trebuie să i se acorde o atenţie deosebită.

Mai mult decât atât, valoarea unui zâmbet frumos este nepreţuită, iar la baza lui se află o igienă dentară realizată corect încă din primii ani de viaţă. Problemele dentare se numără printre cele mai frecvente probleme de sănătate în rândul copiilor, iar printre factorii responsabili pentru acest fapt se numără alimentaţia bogată în zaharuri şi igiena orală defectuoasă.

La vârste fragede, stă în responsabilitatea părinţilor să îi înveţe pe cei mici ce înseamnă şi cum se efectuează o igienă dentară corectă.

De la naştere şi până erup primii dinţi, igiena copilului trebuie menţinută astfel: se foloseşte o compresă sterilă de la farmacie şi se şterg cu atenţie gingiile copilului, suprafaţa internă a obrajilor, limba, cerul gurii şi planşeul bucal.

Acest lucru se face cel puţin o dată pe zi, seara înainte de culcare, dar este preferabil să se procedeze astfel chiar de două ori pe zi, dimineaţa şi seara.

De când erup primii dinţi, trebuie neapărat început periajul acestora. Se renunţă la igienizarea cu comprese sterile şi se introduce periuţa de dinţi care la început va fi manipulată de unul dintre părinţi. Există periuţe speciale pentru copii cu filamente mai moi decât cele pentru adulţi.

De asemenea, este recomandată folosirea unei periuţe cu peri indicatori, cum este Oral B Stages. Studiile clinice demonstrează că o periuţă nouă este mai eficientă, îndepărtând cu 30% mai multă placă bacteriană decât o periuţă folosită timp de trei luni.

Oral B Stages, prin perii indicatori albaştri ce se decolorează din cauza uzurii, este periuţa ideală pentru a-i deprinde pe copii cu o igienă orală sănătoasă şi pentru a-i învăţa când trebuie să-şi schimbe periuţa de dinţi.

Periuţa, după folosire şi clătire, va fi păstrată în poziţie verticală în mediu deschis pentru a se putea usca. Ea trebuie ţinută la o oarecare distanţă de periuţele celorlalţi membri ai familiei, pentru a evita unele contaminări nedorite cu diferiţi microbi. Odată cu periuţa, se introduce şi pasta de dinţi în igienizarea gurii copilului. Pentru a preveni eficient apariţia cariilor dentare, pasta de dinţi trebuie să conţină fluor.

Spre deosebire de majoritatea pastelor de dinţi comerciale, gama de produse blend-a-med pentru copii oferă mai mult decât o simplă protecţie a cavităţii bucale.

Blend-a-med Stages este o pasta de dinţi specializatapentru copii, axata pe principalele probleme pe care medicul stomatolog le verifică pentru a stabili starea sănătăţii orale. Protecţia pe care o oferă este asigurată de cantitatea diferentiata de fluor pe care o conţine, optima pentru varsta copiilor cu varste pana la 6 ani.

Dacă pentru un adult pastele de dinţi conţin în prezent peste 1000 ppm fluor (parti per milion), copiilor li se recomanda paste ce conţin 500 ppm fluor pentru a preveni eventualele intoxicaţii acute sau cronice cu fluor.

În cazul în care copilului i se administrează zilnic şi tablete cu fluor, este bine să cereţi sfatul unui medic dentist pentru a afla dacă este în regulă să utilizaţi pasta de dinţi cu fluor pentru periajul copilului.

Pentru un periaj dentar la copii, se utilizează un volum de pastă de dinţi de mărimea unui bob de mazăre pentru a preveni ingestia unor cantitati prea mari de fluor, deoarece ei nu stiu sa clateasca corect.

O igienă orala neadecvată şi acumularea plăcii bacteriene duc la apariţia cariilor. Astfel, pot apărea diverse probleme dentare  întâlnite în rândul copiilor: carii şi complicaţii ale acestora, accidente de erupţie, gingivite, etc.

Odată ce structura dintelui a fost afectată, nu există nicio modalitate de regenerare. Totuşi, depistat la timp, procesul poate fi oprit. Este mult mai simplu şi mai puţin dureros să prevenim astfel de probleme.

Măsurile de prevenţie pe care le putem lua sunt: igiena (periajul dentar regulat şi folosirea aţei dentare),  fluorizări locale, sigilări dentare etc.

 

Vezi mai multe articole despre îngrijirea şi sănătatea danturii în secţiunea Dental Health.

Citeşte şi: Frica de dentist

Zâmbetul perfect: estetică şi funcţionalitate

Exploatarea la maximum a tomografiei computerizate cu fascicul conic

Urmărește CSID.ro pe Google News
Igiena dentară la copii
Igiena dentară la copii
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân