Ce nu știi despre ortodonție și aparate dentare

  • Publicat:
Ce nu știi despre ortodonție și aparate dentare

Cu siguranță, atunci când te gândești la un aparat dentar, îți apare în minte exact un zâmbet cu brackeți metalici. Cu toate acestea, acum ai posibilitatea să alegi aparate cu brackeți, aparate tip aliniatori detașabili sau chiar aparate linguale, complet invizibile din exterior pentru că se montează pe partea interioară a dinților. Iar pentru cei curajoși, există fire metalice colorate care pot împrumuta brackeților din personalitatea celui care îi poartă.

Atunci când auzim expresia “tratament ortodontic”, o asociem negreșit cu îndreptarea dinților. Ortodonția este ramura stomatologiei care se ocupă de corectarea anomaliilor dento-maxilare, cum ar fi poziționarea necorespunzătoare a dinților pe arcade (dinți strâmbi, înghesuiți), malocluzii dentare sau dezvoltări anormale a oaselor maxilare.

Utilizarea unui aparat dentar pentru corectarea acestor probleme reprezintă mai mult decât obținerea unui zâmbet frumos. Tratamentul ortodontic are un impact pozitiv asupra întregii sănătăți orale din mai multe motive:

  • Dinții înghesuiți sau strâmbi pot îngreuna ritualul de igienizare zilnică acasă. Periajul dentar ar putea să nu elimine toate bacteriile și resturile alimentare, favorizând apariția cariilor, a afecțiunilor parodontale și chiar pierderea dinților.
  • Dinții aliniați necorespunzător pe arcadă și mușcătura incorectă pot afecta negativ capacitatea de a mesteca alimente, de a ne alimenta corect, pot genera dificultăți de vorbire, uzura excesivă a smalțului, dar și probleme la nivelul articulațiilor temporo-mandibulare

Aparatul dentar – soluția pentru un zâmbet sănătos și frumos

Ortodonția poate schimba estetica zâmbetului, făcându-i pe oameni mai încrezători, indiferent de vârsta pe care o au.

Conform Asociației Americane de Stomatologie, 70% dintre purtătorii de aparat dentar sunt femei și fete, iar motivul pentru care alerg tratamentul ortodontic este îmbunătățirea esteticii zâmbetului. Iar dintre acestea, categoria de vârstă predominantă este între 12 și 15 ani.

Ca urmare a noilor tehnologii apărute în ortodonție și a noilor generații de aparate dentare (cum ar fi aparatul Invisalign), a crescut gradul de acceptare a tratamentului ortodontic și în cazul adulților.

Și chiar dacă un tratament ortodontic poate dura până la 18 – 24 de luni, rezultatul este cu adevărat spectaculos, atât funcțional, cât mai ales estetic. Este incredibil cum purtarea unui aparat dentar îți poate oferi un zâmbet sănătos, perfect aliniat, funcțional și frumos pentru toată viața.

Dacă medicul dentist ți-a recomandat un tratament ortodontic sau deja porți aparat dentar, cu singuranță sunt multe lucruri pe care încă nu le știi:

Nu doar copiii poartă aparat dentar

Chiar dacă recomandarea este ca tratamentul ortodontic să se realizeze încă din copilărie, multe persoane aleg să amâne tratamentul din varii motive. Însă nu trebuie să vă faceți griji! Important este să îl începeți, să urmați indicațiile medicului și vă veți putea bucura de rezultate spectaculoase chiar și la vârsta adultă.

Ești unul din milioanele de utilizatori

Potrivit Asociației Americane de Ortodonție, doar în SUA peste 4 milioane de copii folosesc un aparat dentar pentru a-și corecta problemele dentare și pentru a avea un zâmbet estetic, iar peste 9 milioane de persoane din întreaga lume urmează sau au urmat un tratament cu alignerele transparente Invisalign.

Estetica este primul motiv, al doilea sunt malocluziile

Malocluzia verticală, cunoscută ca overbite sau overjet (în literatura de specialitate) reprezintă situația clinică în care dinţii frontali superiori acoperă în sens vertical (overbite) sau în sens orizontal (overjet) incisivii inferiori. Cauza o reprezintă obiceiuri vicioase precum suptul degetului sau a suzetei după vârsta de 2 ani, dar poate avea și o cauză ereditară.

Tehnologie creată de NASA

Anumite fire și legături folosite în fabricarea aparatelor dentare cu brackeți conțin nichel titan, un aliaj creat de NASA pentru programele spațiale. Atunci când sunt folosite în tratamentul ortodontic, aceste fire subțiri și foarte elastice sunt activate de căldura corpului și au capacitatea de a-și menține forma după ce au fost îndoite și montate pe suprafața dinților.

Aparat dentar = restricții alimentare și schimbarea vieții

Este posibil ca multe persoane să excludă un tratament ortodontic de teamă că acest lucru le va influența în mod negativ stilul de viață. Dar, tehnologia a adus numeroase inovații în ortodonția modernă, iar un exemplu este aparatul dentar Invisalign. Acesta se prezintă sub forma unor gutiere detașabile și aproape invizibile, care îți îndreaptă dinții fără a-ți influența stilul de viață, fără stres sau disconfort.

Doar 6% dintre medicii stomatologi sunt ortodonți

Toți medicii specializați în ortodonție sunt la bază medici stomatologi, dar doar în jur de 6% dintre stomatologi sunt ortodonți. Pentru a putea deveni medic specialist ortodont este nevoie de ani de pregătire suplimentară. Așadar, înainte de a începe un tratament ortodontic asigură-te că ai ales un medic care are pregătirea necesară pentru a-ți oferi cele mai bune rezultate.

Cele mai cunoscute tipuri de aparate dentare

Există peste 10 tipuri de aparate dentare:

Aparat dentar metalic – Acest tip de aparat este montat și îndepărtat doar de către medicul ortodont. Potrivit specialiștilor, aparatul dentar fix, realizat din brackeți metalici care se cimentează pe suprafața exterioară a dinților, este considerat superior ca eficiență, deoarece repoziționarea dinților se face într-o manieră foarte precisă.

Perioada purtării unui aparat dentar fix variază în funcție de nevoile fiecărui pacient, în general ajungând chiar și până la 3 ani. Controalele la medicul ortodont sunt necesare la fiecare 6 săptămâni.

Aparat dentar ceramic – Este mai puțin vizibil datorită nuanței brackeților, mai apropiată de culoarea naturală a dinților. Elasticul din jurul brakeților se schimbă lunar, fapt ce facilitează periajul dentar și igiena orală. Este mai permisiv în utilizarea aței dentare și a periuței, față de un aparat dentar metalic.

Durata tratamentului ortodontic cu un aparat dentar ceramic variază de la 18 până la 36 de luni și oferă un grad sporit de confort.

Aparatul dentar Invisalign. Diferit față de un aparat clasic cu brackeți, aparatul dentar Invisalign este format dintr-un set de aliniatori (gutiere) transparenți, realizați dintr-un material termoplastic rezistent.

Aparatul dentar Invisalign se bazează pe o tehnologie 3D, amprenta dinților fiind obținută digital, cu ajutorul unui scaner intraoral, ce reduce la minimum eroarea umană. Poate fi îndepărtat de fiecare dată când mănânci sau pentru a realiza corect ritualul de igienizare orală zilnică la domiciliu. Însă, înainte de a fi purtat, trebuie îndepărtate toate resturile alimentare pentru evitarea riscului apariției cariilor dentare. Aparatul Invisalign trebuie purtat minimum 22 de ore pe zi.

În cazul utilizării Invisalign, controalele periodice vor fi mai rare, iar durata tratamentului ortodontic este mai scurtă. Primele rezultate pot fi observate după numai șase luni.

Aparat dentar din safir – este o alternativă mult mai estetică față de aparatul dentar metalic, similar celui ceramic. Brackeții sunt realizați din cristal transparent, motiv pentru care aparatul este mai puțin vizibil pe suprafața dinților. Se montează pe partea exterioară a dinților și nu se colorează ca urmare a consumului de alimente și băuturi colorate. Este foarte ușor de purtat și nu creează disconfort.

Brakeții sunt legați între ei de un arc subțire, foarte fin, iar controlul stomatologic este recomandat o dată la trei sau patru luni, alături de o igienizare profesională pentru purtătorii de aparat dentar.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân