6 semne că ai o mușcătură incorectă

Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, detaliază cum ne dăm seama că avem o mușcătură incorectă.
  • Publicat:
6 semne că ai o mușcătură incorectă
Foto: Shutterstock

O aliniere corectă a dinților este foarte importantă pentru o bună sănătate orală. Mușcătura incorectă, cunoscută sub numele de malocluzie, poate duce în timp la diferite probleme dentare, atâta vreme cât o lăsăm netratată.

„În zilele noastre, avem de-a face cu un număr din ce în ce mai mare de pacienți care suferă de anomalii dento-alveolare precum dinți strâmbi sau mușcătură incorectă. Ce înseamnă însă o mușcătură corectă? În principiu, arcada dinților superiori trebuie să supraacopere și să circumscrie arcada dinților inferiori. În plus, o mușcătură corectă presupune și să avem cât mai multe perechi de dinți (dinte superior + dinte inferior) care să aibă contacte echilibrate și sincronizate. Alinierea dinților este și ea importantă pentru a avea o mușcătură corectă, întrucât o dantură strâmbă rareori poate să prezinte o mușcătură corectă”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

Iată câteva semne care ne arată că avem o mușcătură incorectă.

Uzura neuniformă a dinților

Unul dintre cele mai vizibile semne ale unei mușcături incorecte este uzura neuniformă a dinților. Dacă anumiți dinți se uzează mai repede decât alții, asta poate indica un dezechilibru în mușcătură. În timp, această uzură neuniformă poate duce la sensibilitate, durere și alte probleme dentare.

Durere sau disconfort la nivelul maxilarului

Durerea sau disconfortul persistent la nivelul maxilarului poate reprezenta un semn al mușcăturii incorecte. Malocluzia poate contribui la tulburările articulației temporomandibulare, provocând durere și dificultate la mișcarea maxilarului. Dacă simțiți frecvent disconfort în această zonă, în special când mestecați sau vorbiți, este esențial să consultați un stomatolog.

Dureri de cap sau migrene frecvente

O mușcătură incorectă poate contribui, de asemenea, la apariția durerilor de cap sau a migrenelor frecvente. Tensiunea asupra articulațiilor maxilarului și a mușchilor din jur poate duce la astfel de probleme. Dacă observați o corelație între durerile de cap și disconfortul maxilarului, este important să discutați aceste simptome cu medicul dentist.

Dificultăți atunci când muști sau mesteci

Dacă vi se pare dificil să mușcați anumite alimente sau dacă simțiți disconfort în timpul mestecării, este posibil să existe o problemă cu alinierea mușcăturii. Un consult la cabinetul medicului stomatolog este cea mai sigură metodă pentru a identifica și a rezolva această problemă.

Probleme la vorbire

O mușcătură incorectă poate duce și la dificultăți de pronunție sau probleme de vorbire.

Dinți nealiniați și spațieri

Semnele evidente ale unei mușcături incorecte includ dinții nealiniați sau spațierile vizibile între dinți. Înghesuirea, suprapunerea și distanțarea mare a dinților pot indica o malocluzie.

De ce este important să mușcăm corect?

Mușcătura incorectă crește riscul de apariție a cariilor, favorizează apariția durerilor articulare și musculare, afectează eficiența masticatorie, având astfel și consecințe neplăcute asupra sistemului digestiv care primește bolul alimentar incorect sau insuficient mestecat.

Dinții care „lucrează” ore suplimentare vor ceda primii sau, altfel spus, vor avea o durată de viață mai mică. Nici dinții care „stau degeaba” și nu mușcă nu au un status bun, întrucât dinții au nevoie să simtă forțele ocluzale (de mușcătură). Atunci când nu sunt folosiți, ligamentele parodontale ale acestor dinți vor începe să se deterioreze, favorizând apariția bolii parodontale.

În plus, pentru că nu avem o mușcătură corectă, vom mesteca ineficient bolul alimentar, iar acesta ajunge nepreparat suficient în stomac și poate genera probleme la nivelul tractului digestiv.

Cum rezolvăm problema mușcăturii incorecte?

Dacă observați oricare dintre semnele enumerate mai sus, este esențial să programați o consultație la cabinetul stomatologic. O examinare dentară atentă, inclusiv cu radiografie și analiza mușcăturii, ajută la identificarea cauzei principale a problemei.

Intervenția timpurie este esențială pentru a preveni complicațiile ulterioare. Este foarte importantă aducerea copilului la medic de la vârste cât mai fragede, când aproape toate aceste probleme sunt foarte simplu de corectat.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sorina Stroe - Medic stomatolog
Sorina Stroe este medic stomatolog în cadrul Clinicii MG Dental. A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București în anul 2014. Deține un doctorat în Biomateriale de adiție. Sorina Stroe este, de asemenea, asistent universitar doctor la Catedra de Estetică ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân