Tratamentul pentru cancer: opinia conf. dr. Valentin Cernea

Tratamentul pentru cancer a evoluat foarte mult, iar procentul de vindecare s-a dublat faţă de anii '80, spune conf. dr. Valentin Cernea, specialist în radioterapie.
  • Publicat:
Tratamentul pentru cancer: opinia conf. dr. Valentin Cernea

În fiecare an, peste 70 de mii de români sunt diagnosticati cu cancer, cele mai frecvente localizari ale bolii fiind la nivelul sânului, plămânilor, colului uterin, colonului şi prostatei. În spatele acestui diagnostic există însă în jur de 200 de tipuri de afecţiuni maligne, ale căror cauze nu se cunosc cu precizie. Medicii semnalează frecvent elemente ale “stilului de viaţă” care pot contribui la apariţia tumorilor maligne.

De ce apare cancerul?

“Cancerul este boala uzurii celulare. Pe măsură ce speranţa de viaţă creşte, şi defectele celulare au o probabilitate mai mare de a apărea. Mecanismele de reparaţie a leziunilor celulare “obosesc” odată cu vârsta. Sigur, fumatul, alcoolul în exces şi consumul de alimente grase, pline de zahăr contribuie la această îmbătrânire celulară. Excesul de orice fel nu e în regulă. Se aplică şi în cazul fumatului! Dacă fumezi mai puţin crezând că ai risc mai mic de a face cancer, te înşeli. Nu trebuie să mai fumezi deloc şi abia atunci riscul va fi redus la minimum. Cât priveşte dieta, nu neapărat colesterolul este cel care te omoară, ci mai degrabă produşii de metabolism ai grăsimilor saturate, de tipul radicalilor liberi, care au efect „coroziv” asupra aparatului genetic. Procesele inflamatorii contribuie, desigur, la aceste mecanisme patologice”, descrie tabloul condiţiilor de apariţie a cancerului Conferenţiar Doctor Valentin Cernea, specialist în radioterapie şi prorector în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca.

De altfel, reputatul specialist se numără printre medicii români care au tratat de-a lungul timpului mii de români bolnavi de cancer. În plus, a fost martorul vindecării prin chimioterapie a primului pacient român cu metastaze şi a asistat la unele dintre cele mai mari progrese din medicina oncologică.

Cum au evoluat tratamentele pentru cancer?

“Sunt multe alte repere în evoluţia terapiilor oncologice. Ca o comparaţie, în anii ’80, procentul de vindecare de cancer era de 30. Altfel spus, din 100 de pacienţi vindecam 30. Acum trecem de 65 %. Este uluitor pentru o carieră de medic dublarea acestui procent. Gândiţi-vă la scară istorică ce însemnătate are această evoluţie. Cu cât boala este depistată şi tratată mai devreme, cu atât şansele de vindecare sunt mai crescute. Cancerul nu dă semne zilnice, însă evoluează, uneori foarte rapid. Fiecare săptămână pierdută înseamnă un risc mai mare ca tratamentul să nu mai dea rezultate”, afirmă conf. dr. Valentin Cernea.

Tratamentele oncologice au evoluat enorm, iar astăzi, medicamentele chimioterapice, programele de radioterapie performantă şi accesul la chirurgi experimentaţi sunt accesibile şi românilor, în clinicile oncologice de top din ţara noastră.

“Radiaţia utilizată în majoritatea tratamentelor actuale pentru cancer are la bază radiaţiile X, descoperite de mai bine  150 de ani. Acestea distrug practic moleculele de ADN din cromozomi, împiedicând astfel înmulţirea celulelor tumorale. Progresul constă în utilizarea tehnicilor imagistice – computer tomograf (PET-CT), rezonanţă magnetică etc. – a permis distribuirea precisă a acestor raze X în zonele tumorale. Identificarea perfectă a poziţiei tumorii în organism contează enorm. Astăzi, putem circumscrie foarte bine fasciculul de iradiere în volumului tumoral, astfel încât structurile critice sănătoase să fie iradiate cu doze cat mai mici”, completează specialistul.

La ora actuală, specialiştii vorbesc despre cancer ca despre o boală cronică, ce apare în contextul creşterii speranţei de viaţă, dar şi al dezechilibrelor alimentare, emoţionale şi stresului. În prezent şi tratamentele moderne sunt tot mai eficiente şi mai adaptate particularităţilor fiecărui caz astfel că putem vorbi fără exagerare de tratamente “personalizate”.

“În spatele unui medicament oncologic inteligent, care acţionează chiar şi la nivel molecular, stau zeci de ani de cercetare, deci investiţie de inteligenţă, dar şi financiară imensă, plus timp. De aceea aceste medicamente au un preţ considerabil. Tratamentele din ţara noastră respectă standarde şi protocoale internaţionale, în prezent derulează studii clinice cu astfel de noi molecule. Eradicarea completă a cancerului este însă un obiectiv maximal care probabil nu va fi atins într-un viitor previzibil. Poate fi diminuat însă foarte consistent impactul social al acestei boli prin programe comprehensive de control al cancerului, care implică măsuri de prevenţie, diagnostic precoce şi tratamente tot mai avansate”, precizează dr. Valentin Cernea.

Soluţii există, iar programele de teste şi analize efectuate regulat pot pune în evidenţă cancerele în stadii incipiente, când şansele de vindecare sunt maxime. Medicii avertizează asupra unei situaţii periculoase: orientarea către medicamente naturiste, în detrimentul terapiilor care au la bază studii serioase.

Cancerul şi tratamentele naturiste

“Ca medic cu experienţă de 40 de ani, pot spune atât: medicina funcţionează pe dovezi ştiinţifice. Nu cunosc eficienţa acestor terapii alternative, însă ceea ce pot recomanda este ca tratamentul consacrat să nu fie abandonat în favoarea acestora, deoarece sunt verificate prin studii îndelungate, pe mulţi pacienţi. Dacă un bolnav chiar are încredere că un produs naturist îl va ajuta, nu îl descurajez, nu îl judec. Doctorul nu judecă alegerile pacientului! Interdicţia are adesea drept consecinţe efecte nedorite. Însă pacientul trebuie să înţeleagă şi să respecte recomandările medicului. Aşa cum respectăm legile de circulaţie, aşa trebuie să respectăm şi ceea ce spune medicul”, concluzionează Conf. Dr. Valentin Cernea.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: