Ce este cancerul: diferenţa dintre celulele normale şi cele afectate

Termenul „cancer” este extrem de cunoscut, răspândit şi studiat în zilele noastre. Cu toate acestea, există anumite confuzii pe care le facem cu privire la ceea ce reprezintă el de fapt, cum se manifestă şi care este procesul biochimic prin care se răspândeşte. Află în continuare informaţii vitale despre cancer.
  • Publicat:
Ce este cancerul: diferenţa dintre celulele normale şi cele afectate

Termenul „cancer” este extrem de cunoscut, răspândit şi studiat în zilele noastre. Cu toate acestea, există anumite confuzii pe care le facem cu privire la ceea ce reprezintă el de fapt, cum se manifestă şi care este procesul biochimic prin care se răspândeşte. Află în continuare informaţii vitale despre cancer.

Cancerul, o maladie complexă

Cancerul reprezintă un nume oferit mai degrabă unei boli complexe cu multiple implicaţii, ca o colecţie de boli conexe. În toate tipurile de cancer, anumite celule ale corpului încep să se dividă fără oprire şi se răspândesc în ţesuturile înconjurătoare.

Cancerul se poate declanşa aproape în orice zonă a corpului uman care este format la rândul său din trilioane de celule. În mod normal, celulele umane cresc şi se divid pentru a forma celule noi, ca urmare faptului că tot corpul nostru are nevoie de ele. Atunci când celulele îmbătrânesc sau devin deteriorate, mor, iar celulele noi le iau locul.

Cu toate acestea, atunci când se dezvoltă cancerul, acest proces ordonat se descompune. Ca urmare a faptului că celulele încep să prezinte anomalii, să fie îmbătrânite sau deteriorate, ele supravieţuiesc în pofida faptului că ar trebui să moară şi se formează celule noi atunci când nu sunt necesare. Aceste celule suplimentare se pot divide fără oprire, favorizând creşterea anumitor tumori.

Multe tipuri de cancer formează tumori solide, care sunt mase de ţesuturi. De obicei cancerul sângelui, cum ar fi leucemia, în general nu formează tumori solide.

Tumorile canceroase sunt maligne, ceea ce înseamnă că ele se pot răspândi în ţesuturile din apropiere sau pot invada corpul. În plus, pe măsură ce aceste tumori cresc, unele celule canceroase se pot rupe şi se pot deplasa în diferite locuri din organism prin intermediul sistemului sanguin sau cel limfatic şi formează tumori noi, departe de tumoarea iniţială.

Spre deosebire de tumorile maligne, tumorile benigne nu se răspândesc sau nu invadează ţesuturile din apropiere. Tumorile benigne pot fi uneori destul de mari. Atunci când sunt îndepărtate, acestea nu cresc, dar uneori pot da naştere unor tumori maligne.
Spre deosebire de cele mai multe tumori benigne din alte părţi ale corpului, tumorile benigne ale creierului pot pune viaţa în pericol.

Diferenţele dintre celulele canceroase şi celulele normale

Celulele canceroase diferă de celulele normale în multe feluri, ceea ce le permite să crească fără control şi să devină invazive. O diferenţă importantă este că celulele canceroase sunt mai puţin specializate decât celulele normale (celulele normale se maturează în tipuri de celule foarte diferite cu funcţii specifice, iar celulele canceroase nu). Acesta este motivul pentru care spre deosebire de celulele normale, celulele canceroase continuă să se dividă fără oprire.

In plus, celulele canceroase sunt capabile sa ignore semnalele care în mod normal le transmit să se oprească din diviziune sau să înceapă un proces cunoscut sub numele de moartea celulară programată sau apoptoză, pe care organismul o foloseşte pentru a scăpa de celulele inutile.

Celulele canceroase pot fi capabile să influenţeze celulele normale, moleculele şi vasele de sânge care înconjoară şi hrănesc o tumoare – o zonă cunoscută sub numele de micromediu. De exemplu celulele canceroase pot induce celulele normale din apropiere în eroare astfel încât acestea să înceapă să formeze vase de sânge care furnizează tumori cu oxigen şi nutrienţi pe care trebuie să le crească. Aceste vase de sânge elimină de asemenea produsele reziduale din tumori.

Celulele canceroase sunt de asemenea adesea capabile să se sustragă sistemului imunitar, reţelelor de organe, ţesuturilor şi celulelor specializate care protejează organismul împotriva infecţiilor şi a altor boli. Deşi sistemul imunitar îndepărtează în mod normal celulele deteriorate sau anormale din organism, unele celule canceroase sunt capabile să se „ascundă” de sistemul imunitar.

Tumorile pot folosi sistemul imunitar pentru a rămâne în viaţă şi pentru a creşte. De exemplu cu ajutorul anumitor celule ale sistemului imunitar care în mod normal împiedică un răspuns legat de imunitate, celulele canceroase îl pot păstra pe acesta în siguranţă.

Material preluat de pe The National Cancer Institute.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: