Legume la grătar

Iată un amestec de legume, dar puteţi improviza şi folosi orice legume de sezon găsiţi. Legumele foarte tari se vor face mai repede la grătar şi mai uniform, dacă le fierbeţi înainte în apă clocotită până când se înmoaie.
Legume la grătar

Iată un amestec de legume, dar puteţi improviza şi folosi orice legume de sezon găsiţi.

Legumele foarte tari se vor face mai repede la grătar şi mai uniform, dacă le fierbeţi înainte în apă clocotită până când se înmoaie.

Ingrediente 6 porţii:

• ¾ cană (180 ml) de ulei de măsline
• 3 linguri de zeamă proaspătă de lămâie
• 3 linguri de coriandru proaspăt, tocat
• Sare şi piper proaspăt măcinat
• 2 bulbi de fenicul, cu tulpinile şi frunzele stricate înlăturate, tăiaţi în jumătate pe lungime
• 4 anghinare micuţe, curăţate
• 2 căpăţâni întregi de usturoi, necurăţate
• 2 andive belgiene, curăţate
• 12-16 bucăţi de sparanghel, cam 375 g cu totul
• o ceapă mare roşie, tăiată transversal în felii de 12 mm grosime
• 2 ardei iuţi, tăiaţi în jumătate pe lungime, fără seminţe şi codiţe
• 250 g de ciuperci, bine curăţate şi fără tulpini

Mod de preparare: Într-un bol mic, amestecaţi uleiul de măsline, zeama de lămâie, coriandrul, o linguriţă de sare şi ¼ linguriţă de piper; lăsaţi-l deoparte.

Umpleţi pe trei sferturi o oală mare cu apă şi aduceţi-o rapid la fierbere. Adăugaţi feniculul şi lăsaţi-l să fiarbă până când se simte moale atunci când e înţepat cu vârful unui cuţit ascuţit, 7-10 minute. Folosind o spumieră, transferaţi-l într-o strecurătoare ca să se scurgă bine.

Puneţi anghinarele în apa clocotită şi lăsaţi-le să clocotească până când se simt moi, dacă sunt înţepate, 5-10 minute. Scoateţi-le cu o lingură, scurgeţi-le şi tăiaţi-le în două pe lungime; lăsaţi-le deoparte.

Adăugaţi în apa clocotită căpăţânile de usturoi şi lăsaţi-le să se înmoaie cam 5 minute; scoateţi-le cu o lingură, scurgeţi-le bine şi puneţi-le deoparte. Apoi înmuiaţi pentru 1 minut andivele belgiene; scurgeţi-le bine şi tăiaţi-le în două pe lungime. Puneţi-le deoparte.

Tăiaţi sau rupeţi capetele tari, lemnoase, ale sparanghelului şi aruncaţi-le. Folosind un cuţit de curăţat legume, începeţi să decojiţi fiecare tulpină cam de la 5 cm sub fiecare vârf.

Pregătiţi un grătar care permite ca ingredientele să fie gătite direct pe sursa de căldură. Poziţionaţi grătarul la 10-15 cm deasupra focului şi ungeţi-l uşor. Aranjaţi legumele deasupra.

Puneţi pe grătar pentru 12 minute jumătăţile de fenicul, jumătăţile de anghinare, căpăţânile întregi de usturoi şi feliile de ceapă, jumătăţile de ciuperci şi de ardei pentru 10 minute, jumătăţile de andive pentru 8 minute şi sparanghelul pentru 4-8 minute, în funcţie de mărime.

Pe măsură ce legumele se fac, întorceţi-le de 2-3 ori şi ungeţi-le cu amestecul de ulei preparat anterior. Serviţi-le calde sau la temperatura camerei.

Sursă: Reţete vegetariene. Combinaţii rafinate din bucătăria internaţională, www.curteaveche.ro