Totul despre rănile de pe colul uterin

Rana pe col sau cervicita este o patologie frecventă şi include toate inflamaţiile colului uterin.
  • Publicat:
Totul despre rănile de pe colul uterin

Rana pe col sau cervicita este o patologie frecventă şi include toate inflamaţiile colului uterin.

Cauze

Există cauze de natură infecţioasă precum trichomonas vaginalis, gonococ, gardnerella vaginalis, Chlamydia trachomatis, virusul herpes simpex sau papiloma virus (HPV) şi cauze neinfecţioase  reprezentate de reacţii de tip alergic la substanţele spermicide sau la latexul prezervativelor. Alţi factori care pot favoriza rănile sunt traumatismele colului din timpul naşterii, chiuretajele, histeroscopiile, contactul sexual sau utilizarea tampoanelor interne.

Manifestări

Simptomul principal al cervicitei este leucoreea – o secreţie vaginală constantă, nu foarte abundentă, care poate conţine striuri sangvine. Culoarea şi aspectul acesteia variază. De obicei, nu determină durere, febră sau tulburări menstruale, ea putând evolua ani de zile. Însă pot apărea dureri lombare, dismenoree, dispareunie (durere la contactul sexual), menoragii (menstruaţii abundente). Inflamaţia locală determină modificari ale mucusului cervical care poate afecta spermatozoizii şi ascensiunea acestora, ducând la infertilitate.

Diagnostic

Rănile sunt vizibile la examenul clasic, dar pentru siguranţă trebuie să se efectueze examenul Papanicolau şi dacă este cazul o colposcopie.

Tratament

În primul rând trebuie eradicată infecţia cu ajutorul unui tratament local (irigatii sau ovule) şi a unor tratamente cu antibiotice, antifungice sau antivirale, pe cale orală. Pasul următor, dacă modificările cervicale persistă după înlăturarea infecţiei, este recomandat tratamentul chirurgical, alegându-se una dintre proceduri: electrocauterizarea, crioterapia, terapia cu laser, excizia cu ansa diatermică, conizaţia sau chiar amputaţia de col.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: