Pe „crestele” bronzatului, fereste-te de „muntii” de ultraviolete!

Exista aceasta credinta mai mult decat falsa, ca la munte nu avem mare nevoie de creme de protectie si masuri speciale impotriva soarelui. Nimic mai gresit.
  • Publicat:
Pe
Pe "crestele" bronzatului, fereste-te de "muntii" de ultraviolete!

Nu exista bronz mai reusit ca cel de munte, se tot spune. Intotdeauna am crezut ca vorba a fost nascocita de un invidios care in perioada in care a brevetat expresia nu a fost luat la mare si a vorbit invidia din el. Insa prietenii chiar mi se intorc bronzati-bronzati de pe culmi. Exista totusi o problema…

Exista aceasta credinta mai mult decat falsa acum, cand suntem bombardati zi de zi cu informatii despre noi explozii solare si nivel de radiatii aproape de valoarea maxima pe scala de alerta. Credinta ca la munte nu avem mare nevoie de creme de protectie si masuri speciale impotriva soarelui. Nimic mai gresit.

Soarele are chef de munca

Expertii anunta extrem de des in ultima perioada explozii solare si tot modifica anul pe care il iau ca referinta. Cele mai puternice din ultimii doi, trei, patru ani… Cert este, spun ei, ca soarele se trezeste dupa o perioada de amortire si trece serios la treaba. Iar eruptiile lui aruncate spre pamant nu sunt menite sa ne faca viata mai usoara. Cu un soare parca mai puternic ca oricand cine risca o joaca?

Radiatii mai mari, cu cresterea altitudinii

Stim cu totii ca in jurul pranzului pe timp de vara nivelul radiatiilor UV este in culmea gloriei lui. Specialistii spun ca 60% dintre cantitatea de ultraviolete eliberata intr-o zi, vine in intervalul 10-16. Sunt suficiente 10-15 minute la soare puternic puternic, ca sa ne ardem, iar celulele noastre sa se aleaga cu ADN-ul afectat. Exact, pericol de cancer.

Nu lasati norii sa va pacaleasca – o zi innorata poate sa ne aduca pe cap aceeasi cantitate de ultraviolete ca una din cale afara de senina. Razele UV trec prin nori. Apoi, cu cat urcam in altitudine, cu atat suntem mai expusi radiatiilor. Sunt mult mai putin „filtrate” in acela conditii de atmosfera.

La altitudini mari, razele UV pot fi si de 30% mai puternice decat cele de la nivelul marii. Asadar, iata cateva motive serioase pentru a strecura in bagajul destinat oricarei iesiri la munte cremele de protectie solara care trebuie aplicate in functie de tipul de piele. Iar produsele dermatocosmetice cu SPF cu protectie anti UVA si UVB ar trebui sa va insoteasca pe orice versant.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”