Ceai de OBLIGEANĂ

Denumire științifică: Acorus calamus)
Producător: DaciaPlant

Obligeana face parte din familia Araceae, fiind o plantă erbacee, perenă, întâlnită în locurile mlăştinoase sau pe marginea apelor curgătoare şi a bălţilor. Originară din India, a fost introdusă în Europa de-abia în secolul al XVI-lea, în prezent fiind răspândită în aproape toate ţările. Medicina ayurvedică întrebuinţează planta în bolile de rinichi şi ficat, în reumatism şi pentru îmbunătăţirea memoriei. În China obligeana este utilizată pentru recuperarea pacienţilor cu accidente vasculare cerebrale. În medicina tradiţională este recomandată în tratamentul tulburărilor psihice şi nervoase, cum ar fi: isteria, nevrozele anxioase şi depresive, psihozele, epilepsia. Se mai numeşte trestie mirositoare, crin de apă, buciumaş, papură roşie, spetează, spiribană, paporotnec, calmenă, etc.

Actiuni

INTERN:

Antispastic, tonic-amar, stimulent al secreţiilor gastro-intestinale, coleretic, eupeptic, sedativ, tonic nervos, îmbunătăţeşte memoria, uşor hipnotic, antiepileptic.

EXTERN:

Revulsiv slab

Contribuie la

INTERN:

– funcţionarea normală a sistemului digestiv, prin:
       – reducerea spasmelor care pot apare la nivelul tractului intestinal
       – normalizarea secreţiilor gastro-intestinale
       – favorizarea secreţiei de bilă
       – îmbunătăţirea digestiei

– funcţionarea normală a sistemului nervos

– îmbunătăţirea memoriei.

EXTERN:

Contribuie la reducerea disconfortului care apare la nivelul aparatului osteo-articular.

Indicatii

INTERN:

Se utilizează ca adjuvant în: anorexie de natură nervoasă, gastrite hipoacide, ulcer gastric hipoacid, colite şi enterocolite spastice, colici gastro-intestinale, dischinezie biliară, digestie lentă, tulburări de memorie şi atenţie, nevroze anxioase şi depresive, insomnii, epilepsie, distonii neuro-vegetative.

EXTERN:

Se utilizează ca adjuvant în: reumatism

Precautii

Peste dozele recomandate pot apărea stări puternice de greaţă, vomă şi senzaţii de ameţeală.

REACŢII ADVERSE:

Hiperaciditate gastrică

Contraindicatii

Sarcină, alăptare, copii mici, alergie la obligeană.

Administrare:

INTERN:

pulbere – planta se macină fin cu o râşniţă electrică. Se ia 1/4-1/2 linguriţă rasă de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă timp de10-15 min., după care se înghite cu apă.

macerat la rece – se prepară dintr-o linguriţă cu pulbere adăugată la 250 ml de apă, se menţine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol.Se administrează 2 căni cu macerat pe zi, cu 30 de min. înainte de mese.

infuzie – se prepară dintr-o linguriţă cu pulbere adăugată la 250 ml apă clocotită, se menţine timp de 15 min. la temperatura camerei apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează 2 căni cu infuzie pe zi, cu 30 de min. înainte de mese.

decoct – se prepară din 2 linguriţe cu plantă adăugate la 250 ml de apă clocotită, se fierbe timp de 15 min., după care se lasă la răcit, se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează 2 căni cu decoct pe zi, cu 30 de min. înainte de mese.

EXTERN:

– pentru reducerea disconfortului care apare la nivelul aparatului osteo-articular se aplică local sub formă de cataplasme, care se obţin astfel: 2-3 linguri cu pulbere fin măcinată se amestecă cu apă caldă astfel încât să formeze o pastă care să poată fi aplicată extern. Deasupra se aplică un pansament ocluziv, care să poată menţine cataplasma la locul afectat minim 3 ore.

Ingrediente:

Obligeană (Acorus calamus) – rădăcini.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica