Ceai de LEMN DULCE

Denumire științifică: Glycyrrhiza glabra
Producător: DaciaPlant

Lemnul dulce face parte din familia Fabaceae, fiind un subarbust peren, cu frunze alterne, lipicioase şi flori roşii sau violete. Originar din Europa Centrală, planta s-a extins în toată Europa, Asia şi nordul Africii. La noi creşte în păduri umede sau pe soluri nisipoase, în apropierea râurilor. Numele ştiinţific al plantei ”Glycyrrhiza?provine din greaca veche, însemnând ” rădăcina dulce?. În China, Grecia Antică şi Egipt era utilizat pentru tratarea afecţiunilor respiratorii şi a bolilor de stomac. Se mai numeşte ciorâng, firuţă, iarbă dulce, reglisă, rădăcină dulce, unghia-găii, etc

Actiuni:

INTERN:

Expectorant şi emolient, antiulceros, cicatrizant, antispastic, antiinflamator de tip cortizonic şi mineralocorticoid, estrogenic, analgezic, bacteriostatic, imunostimulent, laxativ sau purgativ (în funcţie de doză), diuretic.

EXTERN:

Antiinflamator, antiseptic, cicatrizant.

Contribuie la:

INTERN:

– menţinerea sănătăţii arborelui bronşic

– protejarea mucoasei gastrice

– reducerea disconfortului care apare la nivelul articulaţiilor

– funcţionarea normală a glandelor corticosuprarenale şi sistemului hormonal feminin

– accelerarea tranzitului intestinal.

EXTERN:

Contribuie la reducerea disconfortului care apare la nivelul:

– mucoaselor bucală şi faringiană

– venelor hemoroidale şi mucoasei anale

– conjunctivei

– pielii.

Indicatii:

INTERN:

Se utilizează ca adjuvant în: afecţiuni bronhopulmonare (bronşite, laringite, traheo-bronşite), gastrite hiperacide, ulcer gastric şi duodenal, artrită reumatoidă, boala Addison, tulburări menstruale (amenoree, hipomenoree, dismenoree), hipoplazie mamară, constipaţie.

EXTERN:

Se utilizează ca adjuvant în: afecţiuni ale cavităţii bucale şi orofaringiene, conjunctivită, crize hemoroidale, dermatite seboreice, înţepături de insecte, eritem solar.

Precautii:

La pacienţii cu hipertensiune arterială se administrează numai cu recomandarea medicului. Nu se asociază cu corticosteroizi.

Contraindicatii:

Hiperestrogenism, chisturi ovariene, noduli mamari, tumori benigne şi maligne, mamare sau genitale, sarcină, alăptare, sindrom Cushing, alergie la lemn-dulce.

Forma de prezentare: 50 g

Administrare:

INTERN:

pulbere – planta se macină fin cu o râşniţă electrică. Se ia o linguriţă rasă de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă timp de 10-15 min., după care se înghite cu apă.

macerat la rece – se prepară din 2 linguriţe cu pulbere adăugate la 250 ml de apă, se menţine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează 3 căni cu macerat pe zi, cu 30 de min.înainte de mese.

infuzie – se prepară din 2 linguriţe cu pulbere adăugate la 250 ml de apă clocotită, se menţine timp de 15min. la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează 3 căni cu infuzie pe zi, cu 30 de min. înainte de mese.

decoct – se prepară dintr-o lingură cu plantă adăugată la 250 ml de apă clocotită, se fierbe timp de 15min., după care se lasă la răcit, se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează 3 căni cu decoct pe zi, cu 30 de min. înainte de mese.

EXTERN:

– pentru reducerea disconfortului care apare la nivelul mucoaselor bucală şi faringiană se clăteşte gura sau se face gargară cu macerat, infuzie sau decoct de plantă

– pentru reducerea disconfortului care apare la nivelul venelor hemoroidale şi mucoasei anale se fac spălături locale sau băi de şezut cu macerat, infuzie sau decoct de plantă

Ingrediente:

Lemn-dulce (Glycyrrhiza glabra) – rădăcini.

* Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi Produse gemoterapice în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal