Investigații recomandate pentru evaluarea pacienților care au avut COVID

  • Publicat:
  • Actualizat:
Investigații recomandate pentru evaluarea pacienților care au avut COVID

Infecția cu virusul SARS-CoV-2 se poate manifesta diferit de la o persoană la alta. Deși doar pacienții cu forme medii și grave necesită internare în spital, și pacienții cu forme ușoare, care stau în autoizolare la domiciliu, pot avea afectări organice serioase.

Pentru această categorie de pacienți, specialiștii SANADOR au conceput un pachet complet și complex de investigații și analize medicale: pachetul de evaluare post-COVID.

Pachetul de evaluare post-COVID de la SANADOR cuprinde CT toracic, consulturi de Cardiologie și Pneumologie, teste funcționale (spirometrie, EKG), analiza cantitativă a anticorpilor de tip IgM și IgG pentru SARS-CoV-2, teste de laborator pentru evaluarea funcției hepatice, a coagulării, a funcției pulmonare, alături de hemoleucogramă și de markerii de inflamație.

Screeningul cardiologic este, de obicei, recomandat formelor medii și severe ale bolii, care necesită internare. Acești pacienți pot prezenta probleme cardiace manifestate prin afectarea directă a miocardului și/sau a pericardului, dar și prin creșterea coagulabilității sângelui, care determină apariția cheagurilor la nivel pulmonar, cu un impact important asupra cordului, crescând riscul de a dezvolta infarct miocardic. În unele forme de COVID-19 se poate produce și o decompensare a bolilor cardiace preexistente.

Și pacienții care au dezvoltat forme ușoare, cu simptome precum oboseala, dureri toracice și dificultăți respiratorii, ar trebui să opteze pentru o evaluare cardiologică care să cuprindă și o electrocardiogramă, alături de o ecocardiografie.

Spirometria este recomandată pentru evaluarea funcției pulmonare, în contextul în care afectarea pulmonară este cea mai frecventă în infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Testele serologice care identifică anticorpii sunt utile atât pentru identificarea potențialilor donatori de plasmă, pentru tratamentul cazurilor severe de COVID-19, dar și pentru a aprecia răspunsul imun al pacientului.

Află mai mult despre pachetul de evaluare post-Covid-19 disponibil la SANADOR.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân