Intervențiile ginecologice laparoscopice: „Sunt multe paciente care cer la câteva ore după să plece acasă, pentru că nici nu se simt operate”

Care sunt avantajele laparoscopiei și când este ea indicată ne-a explicat Dr. Ingrid Gheorghe, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic SANADOR.
  • Publicat:

Laparoscopia este o intervenție chirurgicală din categoria operațiilor minim invazive. Această tehnică permite atât diagnosticul, cât și tratamentul afecțiunilor ginecologice. Care sunt avantajele laparoscopiei și când este ea indicată ne-a explicat Dr. Ingrid Gheorghe, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic SANADOR.

Când este indicată laparoscopia în ginecologie?

„În ginecologie, laparoscopia trebuie să menționăm ce este. Este o metodă chirurgicală, chiar dacă este una minim invazivă. Trebuie să specificăm asta pentru că majoritatea pacientelor vin să spună vreau să mă oprească laserul. Nu există așa ceva. Deci o este tot o intervenție chirurgicală, chiar dacă pacienta va prezenta incizii micuțe la nivelul abdomenului. Prima laparoscopie a fost făcută undeva prin 1900 de către un chirurg german care a folosit cistoscopul pentru a diagnostica cauza unei sângerări abdominale și de atunci laparoscopia încet, încet a luat avânt.

Ca și patologii pe care putem să le tratăm cu ajutorul laparoscopiei sunt sarcina extrauterină, chist ovarian, para-ovarian, salpingitele, fibroamele uterine, endometrioza sau histerectomia sau tulburările pelvine”, ne-a explicat Dr. Ingrid Gheorghe, medic primar obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic SANADOR.

Avantajele laparoscopiei

„Automat cu cât incizia este mai mică și durerea post-operatorie este mai mică. Necesitatea administrării medicamentelor antalgice, durerea este mai mică, pacienta se reface mult mai repede, se mobilizează mult mai repede. Sunt multe paciente care cer la câteva ore după să plece acasă, pentru că nici nu se simt operate automat, având o internare mult mai scurtă și cheltuielile sunt mai mici.

Pacienta se reîntoarce la muncă mult mai repede, sângerarea intra-operatorie în general este mult mai mică, riscul de infecții intra-operatori este mai mic. Medicul reușește să vadă cu ajutorul camerei introduse în abdomen organele mult mai bine și atunci reușim să individualizăm organele pe care vrem să le punem în evidență mult mai ușor și intervenția, în general, se face mult mai ușor”, ne-a explicat Dr. Ingrid Gheorghe.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult