Dr. Cristian Pandrea, despre mușcătura de căpușă: „Prezentarea la un serviciu de urgență este necesară”

Invitat în emisiunea CSID Live, Dr. Cristian Pandrea, coordonatorul Compartimentului de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a vorbit despre urgențele medicale din sezonul cald, iar printre acestea nelipsită este mușcătura de căpușă.
  • Publicat:

Invitat în emisiunea CSID Live, Dr. Cristian Pandrea, coordonatorul Compartimentului de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a vorbit despre urgențele medicale din sezonul cald, iar printre acestea nelipsită este mușcătura de căpușă.

Pentru că sezonul cald este perioada în care petrecem foarte mult timp prin parcuri și spații verzi, mușcătura de căpușă poate fi o reală problemă. Dr. Cristian Pandrea ne-a explicat cum ar trebui să prevenim și ce ar trebui să facem dacă observăm că avem o mușcătură de căpușă.

„Ele trăiesc în mediile umede și vegetație bogată. Orice deplasare într-un asemenea mediu, nu pe asfalt, ci prin vegetație, crește foarte mult riscul de a contracta, mai degrabă, o insectă în general și o căpușă în mod particular. Pentru că sunt foarte multe și atunci protejarea piciorului și a mâinilor, dacă e cazul, a corpului în general, de fapt acoperirea lui e metoda cea mai bună în principiu.

Ele sunt suficient de mari încât să poată fi vizualizate ca atare, iar corpul lor rămâne totdeauna în afară, adică pot fi văzute. Pasul următor e că ea trebuie extrasă. Extragerea în sine, cum să spun, nu e foarte complicată, dar bine ar fi să fie extrasă în întregimea ei. Ea, insecta, ca orice insectă, ca multe din insectele care agresează semenii noștri, lasă sau poate lăsa fragmente din aparatul ăsta intruziv.

Da, le poate lăsa în interior și atunci riscul de a te infecta cu respectivii agenți patogeni de care ne temem cu toții e mai mare, evident. Deci dacă se poate scoate cu totul în mediul casnic e ok cu o pensă, cu o compresă ș.a.m.d. e foarte bine. Dacă nu, oricum trebuie scoasă. Și atunci prezentarea la un serviciu de urgență este necesară”, a explicat în emisiunea CSID Live Dr. Cristian Pandrea, coordonatorul Compartimentului de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR.

Urmărește emisiunea LIVE pe canalul nostru de Youtube.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult