Cum influențează prezentația pelvină modul de a naște?

  • Publicat:
Cum influențează prezentația pelvină modul de a naște?

Prezentația fetală este poziția în care se regăsește fătul la finalul sarcinii, de aceea mai este numită și prezentație la naștere. Aceasta influențează modul în care decurge venirea bebelușului pe lume. Unele tipuri de prezentație fac nașterea naturală dificilă, de aceea medicul obstetrician ia în calcul poziționarea fătului când alege tipul de naștere.

La începutul sarcinii, fătul se mișcă liber în uter, dar, pe măsură ce crește, spațiul disponibil se micșorează. De obicei, când termenul se apropie, fătul se rotește în poziția finală, de naștere. Medicul confirmă prezentația la naștere cu ajutorul ecografiei. Modul în care este poziționat copilul în raport cu canalul nașterii are o importanță foarte mare pentru siguranța bebelușului și a viitoarei mame în timpul travaliului. O prezentație care îngreunează expulzia pe cale naturală poate prezenta riscuri, ca asfixia sau rănirea fătului sau sângerarea excesivă a mamei. În astfel de situații, medicul poate lua decizia de a aduce copilul pe lume prin operație de cezariană.

În majoritatea sarcinilor, prezentația la naștere este cefalică sau craniană, ceea ce înseamnă că fătul este îndreptat cu capul spre canalul nașterii. Prezentația cefalică occipitală, în care partea posterioară a capului este prima care iese la exterior, este cea mai potrivită pentru nașterea vaginală. În schimb, când fața este îndreptată în sus, nașterea devine problematică, determinând un travaliu prelungit și dureros. În această situație, medicul poate considera necesară nașterea cu forcepsul sau operație de cezariană.

În unele sarcini, copilul se poziționează cu pelvisul spre canalul nașterii, fesele sau membrele inferioare fiind primele orientate spre exterior. Prezentația la naștere de tip pelvian poate provoca, în unele cazuri, scăderea aportului de oxigen și nutrienți către făt în timpul nașterii, precum și dificultăți de extracție. De aceea, în multe cazuri, medicul alege nașterea prin cezariană programată.

Când fătul se poziționează pe axa orizontală a uterului, umărul este partea corpului orientată spre canalul nașterii. Prezentația transversă este cea mai rară și are aproape întotdeauna indicație de cezariană. De aceea, este foarte important ca viitoarele mame să opteze pentru o maternitate modernă, care să facă parte dintr-un spital multidisciplinar, care să asigure gravidei toate investigațiile și îngrijirile necesare atât în timpul sarcinii, cât și pe întregul proces al nașterii și postpartum.

La Maternitatea SANADOR, care face parte din Spitalul Clinic SANADOR, singurul spital privat multidisciplinar, medicii specializați în obstetrică au experiență în toate tipurile de naștere, indiferent de prezentația fetală. Viitoarele mame au acces la toate consultațiile, analizele și investigațiile necesare în sarcină, astfel încât sarcina să decurgă cu bine sau atunci când apare o eventuală complicație, să se poată interveni prompt. Dotările Maternității SANADOR asigură nașterea în siguranță și cele mai bune îngrijiri pentru mamă și copil. Maternitatea SANADOR include un bloc de nașteri ultramodern, cu săli aseptice. Bebelușii sunt îngrijiți în Secția de Neonatologie de către personal atent instruit. Copiii născuți prematur sau cu probleme de sănătate beneficiază de servicii medicale în condiții de maximă siguranță, în Secția de Terapie Intensivă Neonatală.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân