Cum este tratat cancerul de endometru?

  • Publicat:
Cum este tratat cancerul de endometru?

Cancerul de endometru poate fi tratat cu succes dacă este descoperit din timp și stadializat corect. În funcție de rezultatele investigațiilor imagistice și ale analizelor de laborator, poate fi stabilit tratamentul adecvat, care trebuie să fie personalizat și multimodal.

Prin stadializarea corectă a unui cancer de endometru, medicul oncolog află cât de mult s-au extins celulele tumorale, dacă au afectat și alte organe învecinate sau dacă au produs metastaze. Doar după obținerea acestor informații esențiale poate fi stabilită conduita terapeutică potrivită, adică procedurile de tratament oncologic și chirurgical indicate. Cancerul endometrial are patru stadii: stadiul 1 înseamnă că tumora este limitată la nivelul țesutului endometrial, iar stadiul 4 indică invadarea altor organe.

Investigațiile imagistice care permit stadializarea cancerului uterin sunt tomografia computerizată, examinarea RMN 3 Tesla și scanarea PET-CT. Aceasta din urmă este o investigație de medicină nucleară care oferă imagini de fuziune între tomografia cu emisiune de pozitroni (PET) și tomografia computerizată (CT), pentru a evalua metabolismul țesuturilor. Cu ajutorul unor radiotrasori administrați intravenos, care acționează similar glucozei, medicul poate localiza și evalua corect tumorile, indiferent de situarea acestora în organism.

Tratamentul pentru cancerul de endometru implică, de cele mai multe ori, intervenție chirurgicală urmată de anumite proceduri oncologice, în funcție de indicația medicală stabilită în urma stadializării și ținându-se cont și de starea generală de sănătate a pacientei.

Complexitatea intervenției chirurgicale va fi stabilită în funcție de extinderea cancerului. Astfel, pacienta poate avea nevoie de o histerectomie, care înseamnă îndepărtarea uterului, de histerectomie completată cu salpingo-ooforectomie, care implică și excizarea trompelor uterine și a ovarelor, sau de exenterație pelvină, dacă tumora s-a extins și la alte organe din pelvis.

Pentru obținerea celor mai bune rezultate, care să prevină recidiva cancerului și formarea de metastaze, tratamentul chirurgical este de cele multe ori completat de tratament oncologic. Procedurile potrivite vor fi stabilite în funcție de stadializarea cancerului și de rezultatul examenului histopatologic al tumorii. Astfel, medicul poate recomanda radioterapie, chimioterapie, terapie hormonală sau terapie țintită. Aceste proceduri pot fi indicate înainte de intervenția chirurgicală, pentru a reduce dimensiunea unei tumori, sau pot fi recomandate ulterior, pentru distrugerea celulelor tumorale care ar putea rămâne în organism după operație.

La SANADOR, pacientele beneficiază de toate serviciile medicale necesare pentru diagnosticul avansat și tratamentul sigur și eficace al cancerului endometrial. Pentru stadializarea afecțiunii, Centrul Oncologic SANADOR dispune de un echipament performant, unic în România: PET-CT Siemens Biograph Horizon-3R, care oferă imagini de înaltă rezoluție. Scanarea PET-CT este importantă și pentru monitorizarea oncologică, pentru a evalua corect răspunsul la tratamentul administrat și, dacă este necesar, ajustarea terapiei. Un alt avantaj al examinării PET-CT este doza redusă de radiații la care este expusă pacienta, comparativ cu o tomografie computerizată.

La Centrul Oncologic SANADOR, pacientele au acces la toate procedurile disponibile de tratament pentru cancer, în funcție de indicația stabilită. Tratamentele pot fi administrate în regim ambulatoriu sau cu spitalizare de zi. Pacientele beneficiază inclusiv de a doua opinie medicală, dar și de evaluarea cazului în Comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board), care stabilește cea mai potrivită conduită terapeutică, pe baza analizelor de laborator și a investigațiilor imagistice efectuate pentru stadializarea cancerului.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân