Controlul cardiac al bebelușului, imediat după naștere

Nu neglijați controlul cardiac al bebelușilor imediat după naștere. Ce examinări se pot face bebelușilor aflăm dintr-un interviu filmat cu Dr. Florin Ionescu, medic specialist cardiologie pediatrică în cadrul SANADOR.

Nu neglijați controlul cardiac al bebelușilor imediat după naștere. Aceasta pentru că există boli cardiace congenitale care pot fi depistate chiar și în lipsa unor simptome. Ce examinări se pot face bebelușilor aflăm dintr-un interviu filmat cu Dr. Florin Ionescu, medic specialist cardiologie pediatrică în cadrul SANADOR.

„Screening-ul bebelușilor imediat după ce s-au născut este necesar pentru că ei pot avea boli grave de inimă fără să prezinte simptome evidente în primele zile sau săptămâni de viață. De aceea, inclusiv în SANADOR, am început un program de screening prin device-uri foarte simple și examinare fizică plecând de la pulsoximetrie, apoi electrocardiogramă și dacă apare vreo suspiciune, apoi facem investigații suplimentare.

Acestea sunt examinări simple, non-invazive, pe care ar trebui să le accepte toți părinții noi. Eu sunt norocos de echipa de neonatologia de la Sanador care a abordat foarte repede acest screening de pulsoximetrie pentru bolile cardiace complexe și se poate efectua peste tot, în orice fel de maternitate. Nu necesită suplimentări de personal sau de echipamente, inclusiv această pulsoximetrie este o manevră nedureroasă, liniștită. Se aplică un senzor pe mâna dreaptă a bebelușului și pe piciorul stâng și se măsoară această saturație, care-i foarte importantă, ne arată tuturor dacă este oxigenat sângele și cum circulă sângele prin organism”, a explicat Dr. Florin Ionescu, medic specialist cardiologie pediatrică în cadrul SANADOR.

Întrebat ce sfaturi are pentru părinții care au ratat aceste examinări ale bebelușilor imediat după naștere și dacă pot fi făcute oricând, Dr. Florin Ionescu a spus „să își urmeze instinctul și dacă nu au avut acest screening de boli cardiace complexe să își aducă copilul pentru a avea această ecografie cardiacă indiferent de momentul în care se întâmplă lucrul acesta pentru că acest lucru poate chiar schimba viața întregii familii”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
De la ce vine R din ORL?
De la ce vine R din ORL?