Complicațiile unei afecțiuni tăcute, dar care poate pune viața în pericol

  • Publicat:
  • Actualizat:
Complicațiile unei afecțiuni tăcute, dar care poate pune viața în pericol

Senzația exagerată de sete, nevoia de a urina frecvent, pierderea inexplicabilă în greutate, starea de oboseală exagerată și chiar vederea încețoșată sunt semne ce pot indica o afecțiune metabolică insidioasă, care poate evolua ani buni înainte de apariția primelor manifestări clinice: diabetul zaharat. Este o boală cronică, netransmisibilă, ce apare în momentul în care pancreasul nu mai produce insulină sau atunci când organismul nu mai are capacitatea de a utiliza insulina secretată în mod eficient.

Dacă nu este diagnosticată din timp și nu este ținută sub control, boala evoluează, iar apariția complicațiilor diabetului zaharat este inevitabilă.

Cele mai frecvente complicații ale diabetului zaharat de tip 2

Mecanismul prin care apar aceste complicații este și o consecință a stilului de viață sedentar, de instalarea obezității, dar și a predispoziției genetice. Toate acestea pot duce la afectarea vaselor mici de sânge, dar și a celor mari, ceea ce va produce, în timp, perturbarea structurii și funcției organelor afectate. Majoritatea complicațiilor diabetului zaharat de tip 2, cel mai întâlnit tip de diabet, apar în urma afectării micro și macrovasculare a ochilor, rinichilor, inimii sau nervilor periferici.

Complicațiile diabetului zaharat de tip 2 pot fi acute și cronice. În categoria complicațiilor acute, cele mai des întâlnite sunt cetoacidoza diabetică și hipoglicemia. Pe de altă parte, complicațiile cronice care se produc în mod frecvent includ retinopatia diabetică, nefropatia diabetică, bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral și neuropatia diabetică.

Neuropatia periferică, una dintre complicațiile cele mai răspândite ale diabetului zaharat de tip 2, afectează nervii din extremitățile membrelor, în special pe cei de la nivelul picioarelor. Acest fapt determină apariția senzației de amorțeală, furnicătură și chiar scăderea sau pierderea completă a sensibilității periferice. Neuropatia diabetică este considerată una dintre cele mai grave și periculoase complicații asociate acestei afecțiuni, întrucât aceasta poate duce la apariția piciorului diabetic.

De asemenea, până la 50% dintre pacienții cu diabet zaharat și ulcerații ale piciorului au concomitent și boală arterială periferică. Aceasta crește semnificativ riscul de evenimente ischemice la nivelul membrelor și, implicit, riscul de amputație.

Controalele medicale periodice, esențiale pentru prevenirea și depistarea complicațiilor

Pentru prevenirea și depistarea din timp a unor astfel de complicații grave, controalele medicale periodice sunt esențiale. De aceea, specialiștii recomandă pacienților cu diabet un consult oftalmologic anual, care trebuie să includă și un examen al fundului de ochi, precum și analize de sânge și sumar de urină, control cardiologic care să includă măsurarea tensiunii arteriale, o electrocardiogramă și o electrocardiografie. De asemenea, examinarea periodică și temeinică a picioarelor este esențială în cazul pacienților cu diabet zaharat.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu diabet zaharat au acces la consultații de specialitate și investigații specifice, precum și la întocmirea unei diete personalizate și a unui plan de tratament cu scopul atingerii țintelor terapeutice și a menținerii valorilor unor indicatori specifici în parametri optimi. În acest fel, sunt prevenite și complicațiile.

De asemenea, la Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu obezitate morbidă, un factor de risc important pentru diabetul zaharat, pot fi tratați, atunci când există indicație, prin chirurgie bariatrică efectuată atât laparoscopic, cât și robotic. În același timp, pacienții beneficiază la Spitalul Clinic SANADOR și de metode avansate de tratament pentru diferite complicații ale diabetului zaharat, precum boala arterială periferică sau piciorul diabetic.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân