Chirurgia robotică și provocările întâmpinate de medici: „Pacienții vin de multe ori insistând”

Invitat în emisiunea CSID live, Dr. Teodor Buliga, medic primar Chirurgie generală, ne-a explicat care sunt cele mai mari provocări pe care le întâmpină în chirurgia robotică.
  • Publicat:

Invitat în emisiunea CSID live, Dr. Teodor Buliga, medic primar Chirurgie generală, cu competențe în chirurgie laparoscopică, chirurgie oncologică, chirurgie robotică, în cadrul SANADOR, ne-a explicat care sunt cele mai mari provocări pe care le întâmpină în chirurgia robotică.

„Trebuie explicat pacienților că tratamentul bolilor oncologice, de exemplu, trebuie legat foarte mult de stadiul în care se află și că sunt stadii la care chirurgia este prima opțiune și sunt stadii la care, din păcate, celelalte opțiuni devin prevalente. Adică un cancer direct avansat, categoric va trebui mai întâi tratat chimio și radio, în special, și abia ulterior operat. Pacienții vin de multe ori insistând”, a explicat Dr. Teodor Buliga, medic primar Chirurgie generală, în cadrul SANADOR.

Printre avantajele evidente ale chirurgiei robotice se numără și faptul că poți monta o plasă în spații fiziologice, în spatele mușchiului, plasă pe care o poți monta ca și când ai avea mâinile în interiorul abdomenului.

„Problema însă, raportându-ne strict la condițiile noastre, este, să spunem logistico-financiar, pentru că instrumentarul este foarte avansat, înglobează o tehnologie cu adevărat inovatoare și evident că aceste lucruri costă”, mai spune Dr. Teodor Buliga.

Urmărește integral LIVE-ul cu Dr. Teodor Buliga, despre chirurgia robotică.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult