Tropicamidă RPH 0,5% picături oftalmice, soluţie

Producător: SC. ROMPHARM COMPANY S.R.L.
Substanță activa
Tropicamidă
Clasa ATC
S01FA
Format
soluţie
Afecțiuni
inducerea midriazei şi cicloplegiei, tratamentul curativ al sinechiilor deja constituite
Producător
SC. ROMPHARM COMPANY S.R.L.
Acțiune terapeutică
anticolinergice midriatice şi cicloplegice

Ce este Tropicamidă RPH şi pentru ce se utilizează

Tropicamidă RPH este un medicament care face parte din clasa anticolinergicelor midriatice şi cicloplegice, utilizat în scop diagnostic pentru inducerea midriazei şi cicloplegiei sau terapeutic pentru tratamentul curativ al sinechiilor deja constituite.

Înainte să utilizaţi Tropicamidă RPH

Nu utilizaţi Tropicamidă RPH

 • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la substanţa activă sau la oricare dintre celelalte componente ale Tropicamidă RPH.
 • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la acid tropic sau alte substanţe înrudite
 • dacă aveţi hipertrofie de prostată, ileus paralitic sau stenoză pilorică
 • dacă aveţi glaucom cu unghi închis sau sunteţi predispus să faceţi această boală
 • dacă trebuie să-l administraţi unui copil cu vârstă sub 7 ani pentru obţinerea cicloplegiei
 • în primul trimestru de sarcină

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Tropicamidă RPH

 • dacă dumneavoastră aveţi o boală care se manifestă cu creşterea frecvenţei cardiace (tireotoxicoză, insuficienţă cardiacă etc.)
 • dacă aveţi ischemie cardiacă sau hipertensiune arterială
 • când trebuie să-l administraţi unui copil sau unui vârstnic (vârstă peste 65 ani)

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

În urma posibilei absorbţii sistemice a tropicamidei în urma administrării oftalmice, poate să apară intensificarea efectelor parasimpatolitice ale altor medicamente administrate concomitent sistemic: amantadina, memantina, unele antihistaminice, neuroleptice (butirofenone, fenotiazine), antidepresive triciclice, clozapina, disopiramida. Administrarea IMAO poate favoriza efectele parasimpatolitice. Reducerea motilităţii tubului digestiv poate afecta absorbţia altor medicamente. Parasimpatoliticele pot determina scăderea eficacităţii nitraţilor administraţi sublingual, deoarece determină uscăciunea gurii.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Dacă sunteţi gravidă sau credeţi că sunteţi gravidă adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a lua orice medicament.

Dacă alăptaţi, adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Deoarece medicamentul afectează capacitatea de acomodare şi dilată irisul, capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje este afectată pe întreaga perioadă a acţiunii a acestuia.

Informaţii importante privind unele componente ale Tropicamidă RPH

Medicamentul conţine clorură de benzalconiu. Acesta poate determina iritaţie oculară. Trebuie evitat contactul acestuia cu lentilele de contact moi deoarece se ştie că poate determina decolorarea acestora. Lentilele de contact trebuie îndepărtate înainte de administrare şi pot fi puse la loc după cel puţin 15 minute.

Cum să utilizaţi Tropicamidă RPH

Utilizaţi întotdeauna Tropicamidă RPH exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Midriatic:

Doza uzuală este de 1-2 picături Tropicamidă RPH 0,5%, administrate în sacul conjunctival, cu 15-20 minute înaintea examinării.

Cicloplegic:

Doza uzuală este de 1-2 picături Tropicamidă RPH 0,5%, administrarea putându-se repeta după 5 minute. Pentru prelungirea efectului se recomandă administrarea a încă o picătură după 20-30 minute.

Mod de administrare:

Pentru limitarea absorbţiei sistemice şi a reacţiilor adverse, se recomandă evitarea administrărilor repetate, iar după administrare, închiderea uşoară a pleoapelor şi ocluzia canalului nazo-lacrimar. Pentru a preveni contaminarea aplicatorului şi a soluţiei, trebuie evitată atingerea acestuia de pleoape, suprafeţe învecinate sau alte suprafeţe. Flaconul trebuie păstrat închis între administrări.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Tropicamidă RPH

Dacă aţi utilizat, accidental, mai mult Tropicamidă RPH decât ar fi trebuit spălaţi ochii cu apă din abundenţă. În cazul în care, din greşeală aţi înghiţit soluţia, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Dacă uitaţi să utilizaţi Tropicamidă RPH

Dacă uitaţi să utilizaţi Tropicamidă RPH, utilizaţi-l imediat ce v-aţi amintit. Nu administraţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Tropicamidă RPH poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse raportate sunt urmări ale blocării receptorilor muscarinici şi, în cazul utilizării unor doze mari, a receptorilor nicotinici:

vedere neclară fotofobie

            xerostomie cu tulburări ale deglutiţiei şi sete

xerodermie şi hiperemie facială tranzitorie, asociată rar cu senzaţie de arsură sau înţepătură bradicardie tranzitorie urmată de tahicardie cu palpitaţii şi aritmie

diminuarea tonusului şi motilităţii intestinale asociate cu meteorism abdominal şi constipaţie micţiune dificilă stimularea funcţiei respiratorii hiperemie palpebrală reacţii de hipersensibilitate manifestate cu hiperemie şi tumefiere a feţei, limbii şi buzelor, respiraţie dificilă şi erupţie cutanată maculo-papulară şi care pot să evolueze către şoc anafilactic. • halucinaţii, confuzie, agitaţie (mai ales la copii şi vârstnici).

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Tropicamidă RPH

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Nu utilizaţi Tropicamidă RPH după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Nu utilizaţi Tropicamidă RPH mai mult de 28 zile după prima deschidere a flaconului. Nu utilizaţi Tropicamidă RPH dacă observaţi modificări de culoare sau particule. Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Tropicamidă RPH

 • Substanţa activă este tropicamida. 100 ml picături oftalmice, soluţie, conţin tropicamidă 500 mg.
 • Celelalte componente sunt: clorură de sodiu, edetat de sodiu dihidrat, clorură de benzalconiu, acid clorhidric, apă purificată.

Cum arată Tropicamidă RPH şi conţinutul ambalajului

Tropicamidă RPH este o soluţie limpede, incoloră, lipsită de particule. Medicamentul este ambalat în cutii cu câte un flacon din PEJD prevăzut cu picurător din PEÎD , închis cu capac din PEJD a 10 ml picături oftalmice, soluţie.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

SC. ROMPHARM COMPANY S.R.L. Strada Eroilor nr. 1A, Otopeni, Ilfov, România

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentantul local al deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă.

Acest prospect a fost aprobat în Noiembrie 2006.

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica