Tetraciclină Atb 250 mg capsule

Producător: Antibiotice Iaşi
Substanță activa
Clorhidrat de tetraciclină
Clasa ATC
J01AA
Format
capsule
Afecțiuni
pneumonie şi alte infecţii ale tractului respirator, infecţii ORL, acnee, infecţii ale pielii, infecţii de la nivel genital şi urinar, infecţii care determină ulcer la nivelul stomacului, boala Lyme, în ornitoză, trahom, holeră, tifos exantematic, febra Q, dizenterie
Producător
Antibiotice Iaşi
Acțiune terapeutică
antibacterian pentru uz sistemic

Ce este Tetraciclină Atb şi pentru ce se utilizează

Tetraciclină Atb face parte din grupul de medicamente cunoscute sub denumirea de antibacteriene pentru uz sistemic, tetracicline. Tetraciclina este utilizată pentru a trata infecţiile bacteriene, incluzând pneumonie şi alte infecţii ale tractului respirator, infecţii ORL, acnee, infecţii ale pielii, infecţii de la nivel genital şi urinar, infecţii care determină ulcer la nivelul stomacului. Tetraciclină Atb mai poate fi utilizată în boala Lyme, în tratamentul şi prevenirea antraxului, în ornitoză, trahom, holeră, tifos exantematic, febra Q, dizenterie.
Trebuie avute în vedere ghidurile terapeutice în vigoare cu privire la utilizarea adecvată a antibioticelor.

Înainte să utilizaţi Tetraciclină Atb

Nu utilizaţi Atb
– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la tetraciclină sau la oricare dintre celelalte componente ale Tetraciclină Atb (enumerate la punctul 6). Semnele unei reacţii alergice pot include erupţii trecătoare pe piele, mâncărimi, umflarea feţei, buzelor, gâtului (angioedem), dificultate în respiraţie; în caz de alergie, întrerupeţi utilizarea medicamentului şi anunţaţi-l pe medicul dumneavoastră;
– dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi;
– dacă aveţi afecţiuni ale rinichilor;
– dacă aveţi LES;
– dacă aveţi copii şi adolescenţi cu vârsta sub 12 ani.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Atb
– dacă aveţi afecţiuni grave la nivelul ficatului;
– dacă aveţi diabet zaharat;
– dacă vi se efectuează teste de determinare a glucozei urinare;
– dacă tratamentul este de lungă durată, deoarece există riscul suprainfecţiilor bacteriene sau fungice. Suprainfecţia cu stafilococ la nivelul intestinal poate ameninţa viaţa.
În timpul tratamentului cu Atb, trebuie să evitaţi expunerea prelungită la soare sau raze UV artificiale, deoarece pot să apară reacţii alergice la nivelul pielii (reacţii de fotosensibilizare).
În timpul tratamentului de lungă durată cu Tetraciclină Atb, medicul dumneavoastră vă va evalua periodic funcţia hematologică, renală şi hepatică.
Tetraciclină Atb scade eficacitatea contraceptivelor orale. Folosiţi o altă metodă contraceptivă pentru a preveni apariţia unei sarcini nedorite (vezi şi subpunctul Utilizarea altor medicamente).
La copii, Tetraciclină Atb poate determina colorarea în galben sau brun a dinţilor sau afectarea smalţului dentar (vezi şi punctul Reacţii adverse posibile).

Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
Dacă luaţi acest medicament împreună cu altele, se poate modifica modul lor de acţiune.
În special, este important să spuneţi medicului dumneavoastră dacă utilizaţi oricare din următoarele medicamente:
– alte antibiotice (medicamente pentru tratamentul infecţiilor)
– anticoagulante orale (medicamente care subţiază sângele)
– medicamente contraceptive (pilulele). (caz în care, în timpul şi până la 7 zile după tratamentul cu Tetraciclina Atb trebuie să utilizaţi măsuri contraceptive suplimentare, cum este utilizarea prezervativului);
– retinoizi (derivaţi de vitamina A),
– metotrexat;
– glicozide digitalice, cum este dogoxina,
– didanosină,
– quinapril,
– fenitoină, carbamazepine, barbiturice,
– sulfoniluree şi insulină.
Absorbţia tetraciclinei din tractul gastro-intestinal este inhibată de ionii bi- sau trivalenţi, cum sunt cei de aluminiu, zinc, cadmiu (aflaţi, de exemplu, în lapte, produse din lapte şi sucuri de fructe care conţin calciu), de magneziu (aflat, de exemplu, în antiacide) sau de preparatele cu fier, cărbunele activat, colestiramină, chelaţii de bismut şi sucralfat, produse cu care formează chelaţi neabsorbabili. Prin urmare, aceste medicamente sau produse alimentare trebuie administrate la intervale de 2 – 3 ore de la administrarea dozei de tetraciclină. Tetraciclina Atb poate poate influenţa rezultatul anumitor teste, cum sunt testele de
determinare a glucozei (zahărului) în sânge sau urină.

Utilizarea de Tetraciclină Atb cu alimente şi băuturi
Absorbţia Tetraciclină Atb din intestin este diminuată de prezenţa alimentelor, în special de a produselor lactate. De aceea, utilizaţi Tetraciclina Atb cu o oră înainte sau cu 2 ore după masă.

Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
La copii, Tetraciclină Atb poate afecta creşterea şi dezvoltarea dinţilor. De aceea nu utilizaţi tetraciclina în timpul sarcinii. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă sau sau vreţi să rămâneţi gravidă în timp ce utilizaţi Tetraciclină Atb.
Nu alăptaţi în timpul utilizării Tetraciclină Atb, fără a-l informa întâi pe medicul dumneavoastră, deoarece tetraciclina trece în lapte şi poate afecta dezvoltarea oaselor şi dinţilor la sugar.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Tetraciclina Atb nu afectează capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Tetraciclină Atb
Tetraciclină Atb conţine galben amurg (E 110), roşu coşenilă A (E 124), negru strălucitor BN (E 151), care pot provoca reacţii alergice.
Tetraciclina Atb conţine şi p-hidroxibenzoat de metil (E 218) şi p-hidroxibenzoat de n-propil (E 216). Aceşti excipienţi pot provoca reacţii alergice (chiar întârziate) şi în mod excepţional, bronhospasm.
Tetraciclină Atb conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament

Cum să utilizaţi Tetraciclină Atb

Utilizaţi întotdeauna Tetraciclină Atb exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Adulţi: doza recomandată este de 1-2 g pe zi (4-8 capsule) Tetraciclină Atb, administrată fracţionat la intervale de 6-8 ore.
Copii cu vârsta peste 12 ani: doza recomandată este de 25-50 mg tetraciclină/kg şi zi, administrată fracţionat la intervale de 6-8 ore.
Pacienţii cu insuficienţă renală
În caz de insuficienţa renală, doza recomandată trebuie ajustată în funcţie de clearance-ul creatininei, fie prin scăderea dozei individuale recomandate, fie prin creşterea intervalului dintre doze:

Clearance-ul creatininei            Intervalul dintre administrări
(ml/min)                                          (ore)

50-80                                               8-12

10-50                                               12-4

<10                                                   24

Tratamentul brucelozei: 500 mg (2 capsule) Tetraciclină Atb de 4 ori pe zi, timp de 3 săptămâni, în asociere cu streptomicina.
Tratamentul gonoreei necomplicate: în cazul în care penicilinele sunt contraindicate, se poate administra tetraciclină: iniţial 1,5 g tetraciclină, apoi 0,5 g tetraciclină de 4 ori pe zi, crescând până la 9 g.
Infecţii determinate de Chlamidia trachomatis: 500 mg (2 capsule) Tetraciclină Atb, de 4 ori pe zi, pentru cel puţin 7 zile.
Acnee severă: doza iniţială recomandată este de 2 g pe zi în doze divizate. În general, doza se va ajusta la 125 – 500 mg tetraciclină pe zi. Cazurile de acnee severă necesită tratament pe termen lung.
Copii şi adolescenţi
Tetraciclină Atb este contraindicată la copii cu vârsta sub 12 ani.
Mod de administrare
Capsulele se administrează cu o cantitate suficientă de apă, pe stomacul gol, cu 1 oră înainte de masă sau cu 2 ore după masă.
Capsulele nu se administrează în poziţie culcat pe spate.
Nu zdrobiţi şi nu mestecaţi capsulele. Înghiţiţi-le întregi, la intervale de timp regulate.
Luaţi toate dozele prescrise de medicul dumneavoastră, chiar dacă vă simţiţi mai bine. În caz contrar, infecţia poate reapărea.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Tetraciclină Atb
Dacă aţi utilizat mai multe capsule decât cele recomandate de medicul dumneavoastră puteţi manifesta: greaţă, vărsături, dureri abdominale, ulceraţii la nivelul gurii, iritaţii la nivelul anusului, creşterea tensiunii arteriale intracraniene (la copii). Dacă apar astfel de simptome, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital.

Dacă uitaţi să utilizaţi Tetraciclină Atb
Dacă uitaţi să luaţi o doză, nu vă îngrijoraţi. Luaţi doza imediat ce vă aduceţi aminte. Totuşi, dacă este timpul pentru următoarea doză, luaţi-o doar pe aceasta. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Tetraciclină Atb
Informaţi-l pe medicul dumneavoastră înainte de a întrerupe tratamentul cu Tetraciclină Atb. Întreruperea tratamentului fără recomandarea medicului poate determina reapariţia infecţiei.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Tetraciclină Atb poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Reacţiile adverse sunt clasificate după următoarele frecvenţe:
Foarte frecvente:
care afectează mai mult de 1 pacient din 10
Frecvente:
care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi
Mai puţin frecvente:
care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi
Rare:
care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi
Foarte rare:
afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi
Cu frecvenţă necunoscută
care nu poate fi estimată din datele disponibile
Anunţaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră dacă observaţi următoarele reacţii: erupţii trecătoare pe piele, înroşirea pielii mâncărimi, umflături, apariţia de tulburări cardiace, febră, dureri la nivelul articulaţiilor, anafilaxie, agravarea lupusului eritematos sistemic, lipsa poftei de mâncare, dificultăţi la înghiţit, dureri abdominale, greaţă, vărsături, diaree, ulceraţii la nivelul gurii inflamaţii la nivelul mucoasei gurii, inflamaţia limbii, limbă neagră şi păroasă, mâncărimi la nivelul anusului.
În timpul tratamentului de lungă durată, pot să apară suprainfecţii cu Candida albicans.
Tetraciclina poate determina toxicitate la nivelul rinichilor, colestază la nivelul ficatului şi tulburări ale numărului de celule sanguine (scăderea numărului de globule roşii, scăderea numărului de trombocite, neutrofile şi eozinofile).
Alte reacţii adverse: slăbiciune musculară la pacienţi cu miastenia gravis, dureri în gât, răguşeală, dureri în capul pieptului, ameţeli, dureri de cap, tulburări de vedere, bombarea fontanelei (la copii); acest semn dispare după întreruperea tratamentului cu Tetraciclină Atb. Mai poate să apară colorarea în brun a dinţilor şi afectarea smalţului dentar în cazul administrării la copii sub 12 ani şi în ultimul trimestru de sarcină. În timpul tratamentului de lungă durată cu Tetraciclina Atb se poate produce colorarea în negru-maroniu a glandei tiroide, fără afectare funcţională.
Rar, au fost raportate dermatite exfoliative. La pacienţii cărora li s-a administrat tetraciclină au fost observate reacţii de fotosensibilizare, de aceea, în timpul tratamentului, trebuie evitată expunerea directă la radiaţii ultraviolete (lumină solară puternică sau raze UV artificiale). Dacă apar reacţii de fotosensibilizare tratamentul trebuie întrerupt.
Mai pot să apară decororarea unghiilor şi onicoliză, pierderi ale sodiului, asociate cu acidoză, hiperfosfatemia. Decolorarea anormală la nivelul pielii şi ochilor pot apărea rar; modificări de culoare ale corneei a fost raportată la nou-născuţii din mame cărora li s-au administrat doze mari de tetraciclină.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să comunicaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum se păstrează Tetraciclină Atb

Nu utilizaţi Tetraciclină Atb după data de expirare înscrisă pe ambalaj dupa EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informaţii suplimentare

Ce conţine Tetraciclină Atb
– Substanţa activă este clorhidratul de tetraciclină. O capsulă conţine clorhidrat de tetraciclină 250 mg.
– Celelalte componente sunt: conţinutul capsulei: lactoză monohidrat, stearat de magneziu; capacul capsulei: negru strălucitor BN (E 151), gelatină, p-hidroxibenzoat de metil (E 218), p-hidroxibenzoat de n-propil (E 216); corpul capsulei: dioxid de titan (E 171), galben de chinolină (E 104), galben amurg (E 110), roşu coşenilă (E 124), gelatină, p-hidroxibenzoat de metil (E 218), p-hidroxibenzoat de n-propil (E 216).

Cum arată Tetraciclină Atb şi conţinutul ambalajului
Tetraciclină Atb se prezinta sub forma de capsule gelatinoase tari nr. „2”, cu capac de culoare negru transparent şi corp de culoare portocaliu opac care conţin o pulbere de culoare galbenă.
Tetraciclină Atb este ambalată în cutii cu 2, respectiv 100 blistere a câte 10 capsule.

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Medicamente cu aceeași substanță activă
Cel mai nou articol Video:
Terapia prin artă – beneficii pentru trup și suflet (P)