PRAZOLEX® 0,25 mg/1 mg comprimate

Producător: S.C. Gedeon Richter România S.A.
Substanță activa
alprazolam
Clasa ATC
N05BA
Format
comprimate
Afecțiuni
stari de anxietate, fobie, insomnie, nervozitate, depresie
Producător
S.C. Gedeon Richter România S.A.
Acțiune terapeutică
aparţine unui grup de substanţe numite benzodiazepine. Alprazolamul acţionează împotriva stărilor de stress, frică, anxietate şi poate fi util ca adjuvant în depresie

Ce conţine acest medicament?

Un comprimat Prazolex 0,25 mg conţine ca substanţă activă alprazolam 0,25 mg, iar un comprimat Prazolex 1 mg conţine alprazolam 1 mg.

Comprimatele conţin de asemenea: lactoză monohidrat, amidon de porumb, celuloză microcristalină, stearat de calciu, dioxid de siliciu coloidal anhidru.

Ce este Prazolex şi când se utilizează?

Prazolex este anxiolitic. Prazolex conţine alprazolam, care aparţine unui grup de substanţe numite benzodiazepine. Alprazolamul acţionează împotriva stărilor de stress, frică, anxietate şi poate fi util ca adjuvant în depresie. Poate produce sedare.

Prazolex 1 mg şi Prazolex 0,25 mg sunt utilizate pentru tratamentul stărilor de anxietate, fobie, stress fizic inclusiv simptomele asociate cum ar fi palpitaţiile (bătăi anormale ale inimii), insomnie, nervozitate etc. fiind, de asemenea, utilizat în tratamentul anxietăţii în diverse boli depresive şi pentru tratamentul stărilor de panică.

Când nu trebuie să folosiţi Prazolex

Prazolex 1 mg şi Prazolex 0,25 mg nu trebuie administrate în caz de hipersensibilitate la alprazolam, la alte benzodiazepine (de exemplu unele hipnotice) sau la oricare dintre excipienţii produsului; este contraindicat în glaucom şi în bolile caracterizate de stare de slăbiciune generalizată şi disfuncţii musculare (aşa numita miastenia gravis), în insuficienţă respiratorie severă, în insuficienţă hepatică severă, în caz de pauze scurte în respiraţie pe timpul somnului (aşa numitul sindrom de apnee în somn). În unele boli, este necesară atenţie atunci când se utilizează Prazolex 1 mg şi Prazolex 0,25 mg. Medicul dumneavoastră trebuie să fie informat în legătură cu bolile de care suferiţi pentru a putea evalua eficacitatea Prazolex. În caz de administrare la pacienţi cu boli renale sau hepatice şi la pacienţii care au fost dependenţi de alcool şi medicamente, utilizarea produsului trebuie să aibă motive întemeiate.

Produsul nu se administrează în timpul sarcinii. De aceea, informaţi medicul dumneavoastră imediat în legătură cu o posibilă sarcină, pentru a putea decide administrarea viitoare.

Alăptarea este contraindicată în timpul tratamentului.

Produsul nu se administrează la pacienţi cu vârste sub 18 ani.

Datorită prezenţei lactozei, acest medicament este contraindicat în caz de galactozemie congenitală, sindrom de malabsorbţie a glucozei şi a galactozei sau de deficit de lactază.

Când trebuie luate precauţii deosebite la administrarea Prazolex?

Prazolex 1 mg şi Prazolex 0,25 mg şi alte medicamente administrate concomitent se pot influenţa reciproc. În particular, medicamentele care influenţează sistemul nervos central (cum ar fi medicamentele hipnotice, medicamentele împotriva durerii, medicamentele antiepileptice, medicamentele împotriva depresiei precum şi unele medicamente împotriva alergiilor – antihistaminice) şi alcoolul pot creşte efectul Prazolex. De aceea, medicul dumneavoastră trebuie să fie informat despre orice medicamente pe care le folosiţi sau le veţi folosi, chiar şi cele eliberate fără prescripţie medicală (medicamente OTC). Nu utilizaţi medicamente OTC concomitent cu Prazolex fără a întreba medicul.

Dacă vi se prescrie orice alt medicament, medicul trebuie informat că utilizaţi deja Prazolex.

Precauţii în timpul tratamentului cu Prazolex

Urmaţi cu stricteţe dozele prescrise de medicul dumneavoastră. Dacă credeţi că acţiunea produsului este prea slabă sau prea puternică, consultaţi medicul dumneavoastră în privinţa ajustării dozelor. Nu utilizaţi produsul mai mult decât v-a fost prescris; nu întrerupeţi tratamentul din proprie iniţiativă.

Omiterea unei doze: dacă aţi uitat să luaţi Prazolex aşa cum v-a fost prescris, luaţi medicamentul imediat dacă v-aţi amintit în decurs de 1 oră. Dacă v-aţi amintit prea târziu, nu mai luaţi acea doză. Nu luaţi o doză dublă pentru a recupera doza uitată.

Nu trebuie să consumaţi băuturi alcoolice în timpul tratamentului cu Prazolex. În caz de supradozaj sau utilizare accidentală a comprimatelor de către un copil, adresaţi- vă imediat unui medic.

Se poate utiliza Prazolex în timpul sarcinii şi alăptării?

Este contraindicată utilizarea Prazolex în timpul primului trimestru de sarcină şi alăptării. În trimestrele 2-3 de sarcină, administrarea se va face numai la recomandarea medicului.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje în timpul tratamentului cu Prazolex

Mai ales la începutul tratamentului, produsul influenţează negativ activităţile diverse care cer o atenţie sporită, coordonare motorie şi decizii rapide. Alprazolamul este contraindicat la persoanele care conduc vehicule sau folosesc utilaje.

Cum se utilizează Prazolex?

Dozarea Prazolex trebuie făcută întotdeauna de medic. Dozarea se face strict individualizat şi depinde de boala tratată şi de reacţia pacientului la tratament. De obicei, pentru controlul anxietăţii se începe terapia cu 1-2 comprimate de Prazolex 0,25 mg sau V Prazolex 1 mg (0,25 – 0,5 mg alprazolam) de 3 ori pe zi. Doza poate fi crescută gradat până la 12 -16 comprimate Prazolex 0,25 mg sau 3 – 4 comprimate Prazolex 1 mg (3 – 4 mg alprazolam) pe zi.

La pacienţii în vârstă, pacienţii debilitaţi sau cei care suferă de diferite boli (scăderea funcţiilor renale şi hepatice, concentraţie scăzută a albuminei sanguine) se administrează 1 comprimat Prazolex 0,25 mg sau XA comprimate Prazolex 1 mg (0,25 mg alprazolam) de 3 ori pe zi, apoi doza poate fi crescută încet.

Doza poate fi mărită în anumite boli (stări de panică). În acest caz se administrează la începutul tratamentului 2 comprimate Prazolex 0,25 mg sau V comprimat Prazolex 1 mg (0,5 mg alprazolam) de 3 ori pe zi şi dacă este posibil, se măreşte doza la 10 mg alprazolam pe zi.

La întreruperea tratamentului, mai ales atunci când se folosesc doze mari, se recomandă reducerea progresivă a dozelor – doza zilnică nu trebuie redusă cu mai mult de 2 comprimate Prazolex 0,25 mg sau V comprimat Prazolex 1 mg (0,5 mg alprazolam), o dată la 3 zile. Comprimatele trebuie înghiţite întregi cu puţină apă, fără a fi mestecate.

Ce efecte nedorite poate să aibă Prazolex?

Produsul este bine tolerat, dar este posibil să apară câteva efecte nedorite, cum ar fi ameţeală sau oboseală în timpul zilei, mai ales la începutul tratamentului. Foarte rar, este posibil să apară slăbiciunea muşchilor, mers instabil sau dureri de cap, confuzie, apatie, vedere înceţoşată, uscăciunea gurii sau salivaţie, dureri abdominale, constipaţie sau eczeme şi tulburări emoţionale.

Uneori, în caz de tratament de lungă durată cu doze mari, pot să apară tulburări de memorie şi dependenţă de medicament. La întreruperea bruscă a tratamentului, în special la doze mari, pot să apară simptome ale sindromului de abstinenţă, manifestate prin dureri de cap, nervozitate, stare de nelinişte, creşterea iritabilităţii şi chiar confuzie.

Dacă apar orice reacţie adversă prezentată sau alte reacţii adverse nemenţionate în acest prospect, adresaţi-vă medicului dumneavoastră care poate ajusta dozele dacă este necesar.

Foarte rar, Prazolex poate produce anxietate bruscă, pierderea memoriei, confuzie, dezorientare, halucinaţii, agitaţie, agresivitate şi tulburări de somn. Dacă apar oricare dintre aceste reacţii adverse, anunţaţi imediat medicul dumneavoastră.

Alte informatii

Păstrare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Ambalaj

Prazolex 0,25 mg

Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a câte 15 comprimate. Prazolex 1 mg

Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a câte 15 comprimate.

Producător

S.C. Gedeon Richter România S.A., România

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă

S.C. Gedeon Richter România S.A.

Str. Cuza Vodă Nr. 99-105, Târgu Mureş, România

Data ultimei verificări a prospectului

Iunie 2004

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica