Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Cele mai

Caută în:

Neotigason, capsule, 10 mg

Companie: F. Hoffmann - La Roche Ltd.
Cuprins
Compoziţie
Indicaţii şi contraindicaţii
Interacţiuni şi atenţionări speciale
Doze şi mod de administrare
Reacţii adverse şi supradozaj
Alte informaţii
sus

Compoziţie

Compoziţie

O capsulă conţine acitretină 10 mg sub formă de pulbere atomizată ce conţine 25% acitretină, 40 mg şi excipienţi: conţinutul capsulei - gelatină, maltodextrină, ascorbat de sodiu, celuloză microcristalină; corpul capsulei - dioxid de titan (E 171), gelatină; capacul capsulei - oxid negru de fer (E 172), oxid galben de fer (E 172), oxid roşu de fer (E 172), dioxid de titan (E 171), gelatină.

Grupa farmacoterapeutică: antipsoriazice de uz sistemic; retinoizi pentru tratamentul psoriazisului.

sus

Indicaţii şi contraindicaţii

Indicaţii terapeutice

Forme severe de psoriazis, în monoterapie sau asociat puvaterapiei, incluzând:

 • psoriazis eritrodermic;
 • psoriazis pustular localizat sau generalizat; Tulburări severe de keratinizare, cum sunt:
 • ihtioză congenitală;
 • pitiriazis rubra pilaris;
 • boala Darier;
 • alte tulburări de keratinizare, rezistente la alte tratamente.

Contraindicaţii

Hipersensibilitate la acitretină, la alţi retinoizi sau la oricare dintre excipienţii produsului.

Neotigason este teratogen şi nu trebuie utilizat la gravide. Această restricţie este valabilă şi în cazul femeilor de vârstă fertilă; atunci când este utilizat de către femei cu potenţial fertil trebuie utilizate metode stricte de contracepţie timp de 4 săptămâni înainte, în timpul şi 2 ani după tratament. Femeile de vârstă fertilă nu trebuie să primească sânge de la persoane tratate cu Neotigason. Donarea de sânge de către un pacient tratat cu Neotigason este interzisă timp de 1 an de la întreruperea tratamentului.

Neotigason este contraindicat la pacienţii cu insuficienţă hepatică severă şi/sau insuficienţă renală, precum şi la cei cu valori constant crescute ale lipidelor plasmatice.

Deoarece atât Neotigason cât şi tetraciclinele pot determina creşteri ale presiunii intracraniene, utilizarea lor în asociere este contraindicată.

În cazul asocierii de metotrexat şi etretinat s-a raportat un risc crescut de hepatită. În consecinţă, asocierea metotrexatului şi acitretinei este, de asemenea, contraindicată.

Administrarea concomitentă a Neotigason şi vitamină A sau a altor retinoizi este contraindicată datorită riscului de hipervitaminoză A.

Precauţii

Neotigason trebuie prescris doar de medici cu experienţă în folosirea retinoizilor cu administrare sistemică şi care înţeleg riscul de teratogeni citate asociat terapiei cu acitretină. În timpul tratamentului cu Neotigason, femeile de vârstă fertilă nu trebuie să consume alcool etilic, deoarece s-a demonstrat clinic că ingestia concomitentă de acitretină şi alcool etilic poate duce la formarea de etretinat. Mecanismul acestui proces metabolic nu a fost definit şi, prin urmare, nu se cunoaşte dacă nu există şi alte substanţe medicamentoase care să interacţioneze în acelaşi fel.

Consumul de alcool etilic trebuie evitat în timpul tratamentului cu acitretină şi timp de 2 luni după întreruperea terapiei, de către femeile de vârstă fertilă datorită riscului malformativ crescut datorită formării de etretinat.

Funcţia hepatică trebuie evaluată înainte de începerea tratamentului cu Neotigason, la fiecare 1 - 2 săptămâni în primele 2 luni de la inceperea tratamentului şi apoi la fiecare 3 luni în timpul tratamentului. Dacă se obţin rezultate anormale (dublul valorilor normale), testarea trebuie efectuată săptămânal. Dacă funcţia hepatică nu revine la normal sau dacă se deteriorează în continuare, tratamentul cu Neotigason trebuie întrerupt şi funcţia hepatică trebuie monitorizată timp de cel puţin 3 luni.

Trebuie monitorizate colesterolul şi trigliceridele plasmatice (valorile â jeun), mai ales la pacienţii cu risc crescut (tulburări ale metabolismului lipidic, diabet zaharat, obezitate, alcoolism) şi în timpul tratamentului de lungă durată. Creşterea acestor parametrii necesită impun supravegherea regimului alimentar şi, eventual, a unui regim hipolipemiant, concomitent cu scăderea dozei de acitretină.

Având în vedere posibilitatea apariţiei unor tulburări de osificare, la adulţii trataţi timp îndelungat cu Neotigason, periodic, trebuie efectuate teste specifice (vezi Reacţii adverse). Dacă aceste tulburări apar, continuarea tratamentului va fi discutată cu pacientul, pe baza unei analize atente a raportului risc/beneficiu.

În timpul tratamentului cu acitretină trebuie evitată expunerea la razele solare sau ultraviolete.

Tratamentul cu acitretină a fost uneori asociat cu scăderea vederii nocturne. Pacienţii trebuie avertizaţi asupra acestei posibilităţi; trebuie să li se recomande prudenţă la conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor în timpul nopţii. Tulburările vizuale trebuie atent monitorizate (vezi Reacţii adverse).

Preparatele medicamentoase cu doze mici de progesteron (contraceptive orale combinate) pot reprezenta o metodă inadecvată de contracepţie în timpul tratamentului cu Neotigason.

Trebuie subliniat faptul că, până în prezent, nu sunt cunoscute în întregime consecinţele administrării pe toată durata vieţii a Neotigason.

sus

Interacţiuni şi atenţionări speciale

Interacţiuni

Administrarea concomitentă de vitamină A şi alţi retinoizi trebuie evitată datorită riscului de apariţie a hipervitaminozei A.

Studiul efectelor acitretinei asupra legării de proteine a anticoagulantelor de tip cumarinic (warfarină) nu a evidenţiat nici o interacţiune.

Dacă acitretina este administrată concomitent cu fenitoina, trebuie avut în vedere faptul că reduce parţial legarea de proteine a fenitoinei.

Metotrexat, tetracicline (sistemice): risc de hipertensiune intracraniană (vezi Contraindicaţii).

Până în prezent, nu au fost observate interacţiuni între acitretină şi alte substanţe (de exemplu digoxina, cimetidina, contraceptive orale combinate estrogen/progesteron).

Într-un studiu pe voluntari sănătoşi, ingestia concomitentă a unei doze unice de acitretină şi alcool etilic a dus la formarea de etretinat. Acest fapt a fost deja observat in vitro. Investigaţii recente au evidenţiat formarea de etretinat şi la anumiţi pacienţi trataţi cu acitretină. Până când acest fenomen va fi pe deplin înţeles, trebuie avută în vedere farmacocinetica etretinatului. De aceea, având în vedere că timpul de înjumătăţire plasmatică prin eliminare a etretinatului este de aproximativ 120 zile, măsurile contraceptive trebuie respectate timp de 2 ani de la întreruperea tratamentului cu Neotigason (vezi Sarcina şi alăptarea).

Atenţionări speciale

La pacienţii diabetici, retinoizii pot să amelioreze sau să scadă toleranţa la glucoză. De aceea, glicemia trebuie verificată mai frecvent decât de obicei în faza iniţială a tratamentului.

Copii

La copii, se impune o monitorizare atentă a parametrilor de creştere şi dezvoltare osoasă.

Sarcina şi alăptarea

Acitretina este teratogenă. Utilizarea sa este contraindicată nu doar la femeile însărcinate şi la cele care ar putea rămâne însărcinate în timpul sau până la 2 ani de la întreruperea tratamentului, ci la toate femeile cu potenţial fertil. Riscul de a da naştere unui copil cu malformaţii este foarte mare dacă acitretina este administrată înainte sau în timpul sarcinii, indiferent pentru cât timp şi în ce doză. Expunerea fetală la acitretină implică întotdeauna un risc de apariţie a malformaţiilor congenitale.

Neotigason este contraindicat la orice femeie de vârstă fertilă dacă nu sunt îndeplinite condiţiile următoare:

 • pacienta suferă de o tulburare severă de keratinizare, rezistentă la terapiile standard;
 • este capabilă să înţeleagă şi să respecte instrucţiunile medicului;
 • este capabilă să respecte întocmai măsurile contraceptive recomandate;
 • este absolut esenţial ca toate femeile de vârstă fertilă care urmează tratament cu Neotigason să utilizeze măsuri contraceptive eficace fără întrerupere timp de 4 săptămâni înainte, în timpul şi 2 ani după întreruperea tratamentului.
 • tratamentul nu trebuie să înceapă decât din a doua sau a treia zi a următorului ciclu menstrual normal;
 • cu două săptămâni înainte de începerea tratamentului trebuie obţinut un test de sarcină negativ. Se recomandă efectuarea unor teste de sarcină suplimentare la intervale de 1 lună în timpul tratamentului.
 • înaintea începerii tratamentului cu acitretină, pacientele de vârstă fertilă trebuie să primească informaţii detaliate, verbal şi în scris, referitoare la precauţiile care se impun, riscul de apariţie a unor malformaţii fetale severe şi consecinţele posibile asupra unei sarcini care ar apărea în timpul tratamentului sau în termen de 2 ani de la întreruperea acestuia;
 • aceleaşi măsuri contraceptive trebuie respectate la fiecare repetare a terapiei, indiferent de perioada intermediară, şi continuate apoi timp de 2 ani;
 • dacă, în ciuda acestor precauţii, apare o sarcină în timpul tratamentului cu acitretină sau în decurs de 2 ani de la întreruperea acesteia, există un risc crecut de apariţie a malformaţiilor fetale severe (de exemplu exencefalia).

Acitretina este o substanţă lipofilică şi se excretă în laptele matern. Neotigason nu trebuie utilizat de către mame în perioada alăptării.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Deoarece în timpul tratamentului cu Neotigason au fost raportate tulburări reversibile de adaptare la întuneric, se recomandă prudenţă la conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor în timpul nopţii.

sus

Doze şi mod de administrare

Datorită diferenţelor în ceea ce priveşte absorbţia şi metabolizarea acitretinului, doza trebuie stabilită individual.

Adulţi

Doza zilnică iniţială recomandată pentru obţinerea rezultatelor terapeutice satisfăcătoare este de 30 mg acitretină (3 capsule Neotigason, 10 mg), timp de 2 - 4 săptămâni.

În stabilirea dozei de întreţinere trebuie să se ţină cont de eficacitatea clinică şi de toleranţa individuală. În general, o doză zilnică de 25 - 50 mg acitretină pentru încă 6 - 8 săptămâni determină efectele terapeutice optime. În unele cazuri, poate fi necesară creşterea dozei până la maximum 75 mg acitretină pe zi.

Tratamentul poate fi întrerupt la pacienţii cu psoriazis ale căror leziuni s-au ameliorat semnificativ. Recăderile trebuie tratate conform indicaţiilor de mai sus.

În general, pentru tulburările de keratinizare, este necesară o doză de întreţinere cât mai mică posibilă. Aceasta poate fi mai mică de 20 mg acitretină şi nu trebuie să depăşească 50 mg acitretină, pe zi.

Copii

Având în vedere posibilitatea apariţiei unor reacţii adverse severe asociate cu tratamentul de lungă durată, se impune o evaluare atentă a riscurilor şi beneficiilor terapeutice. Acitretina trebuie utilizată doar dacă toate alternativele terapeutice s-au dovedit inadecvate.

Doza trebuie stabilită în funcţie de greutate. Doza recomandată este de aproximativ 0,5 mg acitretină/kg şi zi. În unele cazuri pot fi necesare doze mai mari (până la 1 mg acitretină/kg şi zi) pentru perioade limitate, dar fără să depăşească 35 mg acitretină pe zi. Doza de întreţinere trebuie să fie cât mai mică posibil, având în vedere posibilitatea apariţiei reacţiilor adverse în timpul tratamentului de lungă durată.

Tratament combinat

Atunci când Neotigason este utilizat în asociere cu alte tipuri de tratamente, poate fi posibilă - în funcţie de răspunsul individual al pacientului - scăderea dozei administrate.

În general, tratamentele locale standard pot fi continuate şi nu interferă cu Neotigason.

De preferinţă, capsulele trebuie administrate în priză unică, în timpul unei mese sau cu lapte.

sus

Reacţii adverse şi supradozaj

Reacţii adverse

Majoritatea pacienţilor trataţi cu acitretină au prezentat reacţii adverse. De obicei, acestea dispar la scăderea dozei sau la întreruperea administrării medicamentului. Uneori, la începutul tratamentului, se observă o agravare a simptomelor psoriazisului.

Cele mai frecvente reacţii adverse observate sunt simptomele hipervitaminozei A, de exemplu uscarea buzelor, care poate fi ameliorată prin aplicarea unui unguent gras. Membranele mucoase şi epiteliile de tranziţie se usucă sau prezintă leziuni inflamatorii. Ocazional, acest fapt a determinat epistaxis, rinită, tulburări oculare (xeroftalmie, conjunctivită) şi poate determina intoleranţă la lentilele de contact. Rareori, au fost observate ulceraţii corneene.

De asemenea, pot să apară cheilită, ragade, xerostomie şi senzaţia de sete.

Ocazional, au fost raportate stomatita, gingivita şi tulburări ale gustului.

În timpul tratamentului cu acitretină, s-a observat o creştere a incidenţei vulvo-vaginitelor produse de Candida albicans.

Pielea se poate subţia şi se pot forma scuame pe toată suprafaţa corpului, mai ales pe palme şi plante.

Frecvent, au fost raportate senzaţia de piele umedă, dermatită, eritem şi prurit.

De asemenea, au fost observate frecvent accentuarea căderii părului, a fragilităţii unghiilor şi paronichie.

Ocazional, au fost raportate erupţii buloase şi modificarea texturii părului. Rareori, pacienţii pot prezenta reacţii de fotosensibilitate.

Aceste reacţii adverse sunt în general reversibile după întreruperea tratamentului cu acitretină.

Ocazional, a fost raportată cefaleea, deşi hipertensiunea intracraniană (pseudotumor cerebri) este rară. Pacienţii cu cefalee severă, greaţă, vărsături şi tulburări de vedere trebuie să întrerupă tratamentul cu acitretină imediat şi să fie evaluaţi din punct de vedere neurologic. Ocazional, a fost raportată înceţoşarea vederii şi afectarea vederii nocturne (vezi Atenţionări şi precauţii speciale).

De asemenea, au fost raportate uneori dureri musculare, articulare şi osoase. Conform observaţiilor făcute în timpul tratamentului sistemic pe termen lung cu retinoizi, tratamentul de întreţinere poate duce la progresia unei hiperostoze spinale existente, la apariţia unor noi leziuni hiperostotice şi la calcificări extrascheletale.

Au fost raportate şi edeme periferice şi flush cutanat. Rareori, au fost observate tulburări gastro-intestinale, hepatită şi icter.

Au fost observate creşteri tranzitorii, de obicei reversibile, ale transaminazelor şi fosfatazei alcaline.

În timpul tratamentului cu doze mari de acitretină, au apărut creşteri reversibile ale trigliceridelor serice şi ale colesterolului seric, mai ales la pacienţii cu risc înalt (tulburări ale metabolismului lipidic, diabet zaharat, obezitate, alcoolism). Dacă aceste condiţii persistă, nu se poate exclude un risc asociat de aterogeneză.

Supradozaj

În cazul unui supradozaj acut, tratamentul trebuie întrerupt imediat. Datorită toxicităţii acute reduse a medicamentului nu sunt necesare alte măsuri speciale. Simptomele supradozajului sunt identice unei hipervitaminoze A acute (cefalee şi vertij).

sus

Alte informaţii

Păstrare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Ambalaj

Cutie cu 3 blistere din folie Al/folie PVC/PE/PVDC a câte 10 capsule.

Producător

F. Hoffmann - La Roche AG, Germania

Deţinătorul Autorizaţiei de punere de piaţă

F. Hoffmann - La Roche Ltd., Grenzacherstrasse 124, CH - 4002 Basel, Elveţia

Data ultimei verificări a prospectului Mai 2004

CSID.ro nu recomanda administrarea de medicamente fara un consult medical si prescriptia medicului. Este foarte periculos sa luati medicamente fara recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informatie orientativa, sunt medicamente care pot fi nocive doar in anumite conditii, ce nu sunt mentionate pe prospect. Mediafax nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.Sursă: Agentia Nationala a Medicamentului (ANM)
Săgetător Săgetător 22 noiembrie - 20 decembrie

Este o lună ideală pentru a vă răsfăţa, fie la coafăr sau cosmetică. De asemenea, o vizită prin magazine vă va ajuta să vă îmbunătăţiţi garderoba. O întâlnire neaşteptată provoacă...citește mai departe

×

Zf.ro
O companie românească este printre cele mai hot firme din tech. Au crescut peste noapte la milioane de euro O companie românească este printre cele...
Romania deţine 60% din rezerva totală...
Crăciunul nu vine cu veşti bune pentru...
BusinessMagazin.ro
ULTIMA ORĂ! Încep ninsorile! Care sunt primele regiuni afectate. Anunţul meteorologilor ULTIMA ORĂ! Încep ninsorile! Care sunt...
Autorităţile dintr-un sat superb din Elveţia,...
ULTIMA ORĂ: Anunţ neaşteptat despre Kovesi,...
Mediafax.ro
Caz tulburător de „bullying”. O adolescentă de 16 ani s-a sinucis pentru că nu mai suporta să fie hărţuită de două colege de şcoală Caz tulburător de „bullying”. O adolescentă...
Orban a concediat consiliera care câştiga...
Ciocolata care creşte virilitatea, o „Viagra...
Gandul.info
„Şefule, de ieri vreau să dau de tine. Să ştii că ai de la mine...” / Discuţie incredibilă între şeful de post şi mama unor răpitori „Şefule, de ieri vreau să dau de tine....
Multe mame nu ştiu! Medicamentul interzis...
Previziunile Babei Vanga. Ce ne aşteaptă...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ProSport.ro
Corina Bud încinge internetul! S-a lăsat fotografiată goală-pușcă. Arată fenomenal la 39 de ani FOTO Corina Bud încinge internetul! S-a lăsat...
FOTO HOT. Cum arată corpul Andreei Bălan,...
Oana Zăvoranu, complet goală pe internet!...
ApropoTv.ro
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta acum 20 de ani ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat...
Destinaţii alternative de Crăciun care...
Jurnalistul Ion Cristoiu publică două...
Go4it.ro
SAMSUNG a lansat telefonul pe care cu toţii ni-l dorim. Costă cât trei salarii medii şi se transformă în TABLETĂ SAMSUNG a lansat telefonul pe care cu toţii...
Cinci hoţi români au uimit lumea cu modul...
Au publicat acest clip şi au strâns 2...
ProMotor.ro
Mașină cu un kilometraj record. Care este SINGURA piesă înlocuită la aproape UN MILION de km parcurși? Mașină cu un kilometraj record. Care este...
Concept SUV ARO CARPATIC: off-roaderul românesc...
Aceasta este IUBITA lui Elon Musk. Cu câți...
Descopera.ro
Cum eşti SPIONAT prin intermediul televizorului pe care îl ai în casă. Metoda PERICULOASĂ, dezvăluită de un agent FBI. Cum te poţi APĂRA Cum eşti SPIONAT prin intermediul televizorului...
PULEX iritans, marele INAMIC al oamenilor....
Marele EXPERIMENT de a crea o rasă superioară....
ULTIMA ORĂ
Elon Musk, nou moment jenant cu Cybertruck-ul pe străzile din Los Angeles. Reacţiile americanilor după ce a lovit un indicator. VIDEO

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.